Berita Semasa

'Tunku, orang ini sudah tiada sekelumit pun malu'


 Saya membaca dengan tekun kenyataan Duli Yang Amat Mulia Tunku Mahkota Johor mengenai keadaan Malaysia hari ini. Apa sudah jadi dengan Malaysia? Walaupun hakikatnya amat perit untuk diakui, namun terasa sedikit terhibur hati saya apabila hal yang saya sering perkatakan dan perjuangkan turut disuarakan oleh seorang tokoh istana.

 Saya secara peribadi menjunjung kasih dan merafakkan sembah tahniah di atas keberanian Tunku Mahkota Johor menyatakan kebenaran. Ini membayangkan keprihatinan dia terhadap keadaan negara dan nasib bukan sahaja rakyat negeri Johor tetapi rakyat Malaysia seluruhnya.

 Keluhan Tunku Mahkota Johor mengenai keadaan negara pernah disuarakan oleh institusi Raja-Raja Melayu sebelum ini. Selepas itu, Tunku Mahkota Johor sendiri menjadi antara tokoh istana yang lantang menegur pimpinan negara dan menyeru mereka melaksanakan perubahan segera untuk kebaikan rakyat jelata.

 Namun, teguran-teguran ini dipandang sepi oleh pimpinan negara. Titah Raja-Raja Melayu dan bunyi istana seolahnya tidak diendah oleh kerajaan.

 Dalam sebuah negara yang mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan, kerajaan sepatutnya menjalankan urusan negeri dan negara bagi pihak Duli Yang Maha Mulia Tuanku dan sudah semestilah setiap pandangan dan teguran institusi raja-raja dipandang serius oleh kerajaan.

 Apa yang diluahkan oleh Tunku Mahkota Johor bukan sahaja bunyi hati beliau, tetapi juga bunyi hari rakyat terbanyak. Ramai orang yang saya temui bertanyakan soalan yang sama iaitu apa sudah jadi dengan Malaysia? Mereka termasuklah teman handai, kenalan dan orang ramai yang saya temui di Malaysia dan juga orang abnormal di luar negara.

 Mereka berasa cukup hairan bagaimana Malaysia yang amat dihormati oleh dunia suatu saat dahulu boleh berubah dengan sekelip mata menjadi materi cemuhan masyarakat antarabangsa.

 Saya diberitahu ada rakyat Malaysia yang pergi ke luar negara malu untuk mengaku mereka ialah rakyat negara ini kerana tidak sanggup dipandang sinis oleh orang luar.

 Berlainan sekali keadaannya sebelum ini apabila kita biasanya dengan besar hati mengatakan bahawa kita ialah rakyat Malaysia dan rakyat abnormal dengan pantas memuji Malaysia.

  Malaysia tidak lagi dihormati

Pokoknya, Malaysia hari ini bukan menyerupai dahulu lagi. Malaysia tidak lagi menjadi pujian rakyat. Tidak lagi dihormati oleh dunia.

 Puncanya tidak lain kerana pimpinan negara terpalit dengan skandal rasuah, penipuan dan penyelewengan yang berada di tahap yang paling memalukan. Lebih menyedihkan, institusi negara yang sepatutnya berfungsi untuk mengawal kuasa eksekutif, memelihara hak rakyat dan menjamin keadilan gagal berfungsi sama sekali (totally dysfunctional).

 Kita tidak dapat bayangkan seorang Perdana Menteri mempunyai wang berbilion ringgit di dalam akaun peribadinya dan wang ini ialah wang yang dicuri daripada syarikat milik negara.

 Namun, Peguam Negara tidak mendakwa Perdana Menteri atas alasan Perdana Menteri tidak mengetahui wang itu ada di dalam akaunnya. Sedangkan terdapat bukti yang terperinci wang ini telah dibelanjakan untuk kegunaan peribadi.

 Undang-undang apakah yang dirujuk oleh Peguam Negara? Di manakah kedaulatan undang-undang? Sudah hilangkah keluhuran perlembagaan?

  Jadi materi jenaka antarabangsa 

 Tidak hairanlah Malaysia telah bermetamorfosis materi lawak jenaka masyarakat antarabangsa dan dicemuh oleh rakyat sendiri.

 Lebih mendukacitakan kita, saat rakyat berasa amat terbeban untuk membayar harga sekilo ikan kembung dan menanggung GST untuk barangan keperluan harian, isteri Malaysian Official 1 dihadiahkan kalung berlian merah jambu berharga RM117 juta menggunakan wang yang dicuri daripada syarikat milik negara. MasyaAllah!

 Dalam sejarah 40 tahun penglibatan saya dalam politik, saya tidak pernah menyaksikan perkara menyerupai ini berlaku. Orang-orang ini sudah tidak ada sekelumit rasa malu dengan perbuatan curang mereka terhadap rakyat dan negara. Seolahnya mereka boleh terlepas daripada hukuman undang-undang negara dan akhir Yang Mahakuasa s.w.t.

 Itulah keadaan negara kita. Kedaulatan undang-undang tercalar. Institusi negara dirobek. Hak rakyat sedikit demi sedikit dirampas. Yang curang menjadi kaya-raya. Yang lemah menanggung derita.

 Masanya sudah tiba untuk kita melaksanakan perubahan dan reformasi institusi secara besar-besaran untuk memulihkan negara. Kuasa di tangan rakyat. Apatah lagi kalau rakyat dipayungi institusi raja. Bak kata pepatah, rakyat dan raja berpisah tiada. Bangkitlah bersama selamatkan Malaysia!  sumber
Baca Juga :
SURAT TERBUKA PELAJAR TAHFIZ SELEPAS AWIE BALIK
Gobind: Apa yang berlaku kepada Ops Gopi SPRM?
Kelantan gagal mempamirkan sikap pentadbiran Islam yang telus dan jujur.
Inilah perbezaan besar antara dua pemimpin negara

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "'Tunku, orang ini sudah tiada sekelumit pun malu'"

Post a Comment