Berita Semasa

Tu dia! Main bola kena pakai sarong?


Takkan lah mereka mahu aku pakai kain sarung untuk main futsal, kata Wan Khairul Hayyee Wali dengan rasa kesal kerana didenda memakai seluar pendek untuk bermain futsal.

The Star Online melaporkan,  Wan Khairul Hayyee Wali, 30, seorang pekerja am di kedai borong didenda kerana memakai seluar pendek untuk bermain futsal.

Katanya, dia telah memakai seluar pendek untuk bermain futsal selama bertahun-tahun, semenjak dia berada di sekolah.

"Oleh itu, aku terkejut saat seorang pegawai penguatkuasa Jabatan Agama memberi aku notis mengatakan aku telah melanggar Akta Enakmen Jenayah Syariah kerana mendedahkan lutut saya," katanya.

Khairul ditahan dengan notis pada pukul 10.45 malam Isnin.

Beliau telah diperintahkan menghadiri sesi kaunseling bulan depan, yang gagal untuk dipanggil untuk hadir di mahkamah Syariah di mana dia akan didenda RM1,000 jikalau didapati bersalah.

Khairul telah cuba menjelaskan kepada pegawai bahawa dia sedang dalam perjalanan untuk bermain futsal dan bahawa dia telah turun dari kereta untuk sementara waktu untuk membeli burger untuk isterinya.

"Jika aku tidak berhenti untuk membeli burger, aku tidak akan tahu bahawa ia yakni satu kesalahan untuk memakai seluar pendek walaupun kita sedang bermain sukan," katanya.

Khairul berkata dia akan menghadiri sesi kaunseling.

"Sekiranya ia yakni satu kesalahan, mereka perlu menjelaskan kepada orang ramai, bagaimana kita tahu bahawa ia yakni kesalahan kerana pemain bola sepak memakai seluar pendek," katanya.

Pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan berkata kod pakaian itu hanya boleh digunakan oleh orang Islam sahaja.

"Kami tidak mengambil tindakan terhadap orang bukan Islam dan kami tidak mengambil tindakan sekiranya seorang wanita bukan Muslim memakai seluar pendek di khalayak ramai," kata pegawai itu.

Pegawai itu juga berkata Wan Khairul tidak perlu membayar sebarang denda jikalau dia menghadiri sesi kaunseling.

"Kami hanya mahu umat Islam berpakaian dengan sopan saat di ruang awam, sesuai dengan fatwa agama kita," kata pegawai itu.
Baca Juga :
Husam : Umno dan PAS tidak akan berlawan sesama sendiri!
Kisah Tun M ke rumah Mat Sabu
Bekas penghuni sentra JKM dakwa warden liwat sampaumur dibiarkan bebas
Fastaqim kelam-kabut di landa ribut dan petir

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Tu dia! Main bola kena pakai sarong?"

Post a Comment