Berita Semasa

Tidak mustahil selain makan nasi, insan juga makan dedak!


 Bila saya baca komentar Ust Zolkharnain no. 9 "Bagi saya, terima wang drpd Umno tak salah. Perkara yg salah ialah bersekongkol dgn kerja jahat Umno", ia mengingatkan kita semua akan kata-kata Almarhum  Mursyidul Am TGNA ketika mengulangi taktik kempen PAS dalam menghadapi pilihan raya kecil Lundang pada 1994 :
“Kalau mereka beri duit kita ambil, bila beri gula kita kacau dan bila mereka beri kain kita pakai. Tetapi kena ingat apabila hari mengundi nanti hendaklah pilih calon PAS, bila di kawasan PAS tidak bertanding pilih KeADILan, dan bila tiada calon KeADILan kena undi calon DAP,” 
 Kenyataan almarhum diatas itu sedikit pun tidak menjadi polemik atau menyebabkan kemarahan orang Pas dikala itu. Kebenaran tersebut lebih kepada taktik menghadapi tindakan Umno BN yang menggula-gulakan rakyat bila bersahabat pilihanraya.

 Tidak pula kedengaran adanya pemimpin Pas dikala itu yang ambik duit Umno. Almarhum TGNA sendiri nak ambik duit Umno jauhlah sekali karena gajinya sendiri pun dia potong 45% untuk khazanah negeri dan parti.

 Berbeza dengan kenyataan Hj Hadi yang membolehkan Pas ambik duit dari Umno atas nama strategi.

  Kenyataan ini menyebabkan spekulasi dan tanya tanya: Hj Hadi ada ambik duit dari Umno ker?

  Itu pasalnya Menantu Hj Hadi 'panas pungkok' (pinjam istilah Cenangau sat!) tuduh Nurul Islam menconteng arang bukan sahaja ke muka TG, bahkan kepada PAS bila Nurul Islam dakwa Hj Hadi benarkan ambik duit dari Umno?

  Tambahan pula saman Hj Hadi keatas SR yang tuduh Hj Hadi ambik duit RM90juta dari Umno akan berlangsung tidak lama lagi.

 Mungkin Hj Hadi lupa yang almarhum TGNA kata, asalkan kita tidak memihak kepada mereka.'

  Almarhum berkata demikian dalam keadaan yang berbeza dengan keadaan Hj Hadi loni. Pada dikala itu, almarhum dilihat tidaklah 'mesra' dengan mana-mana pemimpin Umno malahan almarhum marah sangat dengan komplot Hj Hadi yang nak ber UG dengan Umno hinggakan dia pernah meluahkan kata:
"Sikit lagi boleh jadi ada Umno datang tunduk nak cari Pas pulak tu,...Saya akan ludah muka orang tu." 
 Hj Hadi loni dilihat lebih berpihak kepada Umno. Bukan sekadar berpelukan dan bersedondon dengan Najib Kleptokrat; malah  Hj Hadi loni sering buat kenyataan menyebelahi dan mempertahankan Najib ....Antaranya :

1) Pas sedia jadi penasihat BN : 

Pas kini bukan mahu menjatuhkan Perdana Menteri, sebaliknya hanya ingin memperbetulkan dasar BN

2) Skandal 1MBD : Jika taubat boleh kekal, kata Hadi Awang : 

“Menggalakkan taubat dan melaksanakan islah lebih baik daripada dibawa ke mahkamah.

Islam mengekalkan sesiapa yang bertaubat dan kembali kepada kebenaran. Kalau hanya sekadar mengubah orangnya sahaja sedangkan perangainya sama, maka perubahannya juga membawa rebah yang sama,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.”

 Ayat "Wa la tarkanu ilalladzina dzalamu fatamatsa kumunnar ..." sudah tidak lagi berkumandangan dalam Pas...


  Strategi politik matang dan sejahtera Pas telah membawa Pas semakin  mesra dengan Umno dan sebaliknya sangat memusuhi rakan-rakan yang pernah bersama dalam Pakatan Rakyat dahulu.

  TG bersetuju ambik duit UMNO atas nama strategi

 Begitulah kalau menurut goresan pena Menantu Hj Hadi, wacana dakwaan Nurul Islam yang kata Hj Hadi membenarkan ambik duit Umno. Boleh ambik duit Umno atas nama strategi.

 Apakah begini  caranya yang Pas sering laungkan taktik politik matang dan sejahtera?

 Sebelum ini, ramai yang tertanya-tanya kenapa tiba-tiba Hj Hadi boleh berubah sikap dan pendiriannya. Rasa curiga dan duduk perkara tersebut mula terbongkar sikit-demi sikit sampai Pas dikaitkan dengan RM90 juta dana dari 1MBD.

  Dan kini, Nurul Islam menyerupai mengakui, perkara makan dedak ini bukan perkara yang mustahil. Biasanya ayam makan dedak tapi tidak mustahil ayam juga makan nasi.... Begitulah juga dengan manusia, tidak mustahil selain makan nasi, makan juga dedak! Hahahaha!


Berikut komentar Ust Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi :


JIKA TIADA KAITAN, KENAPA SALING TUDING-MENUDING?

1. Dalam kuliah, saya kerap kali ditanya wacana hukum wang keuntungan ke atas simpanan drpd akaun tidak patuh syariah.

2. Saya jawab, wang itu perlu dikeluarkan dan jangan diguna utk keperluan peribadi pemilik wang pokok atau sesiapa yg berada di bawah tanggungannya.

3. Lebih utama wang itu disumbangkan kpd pihak yg akan menggunakannya utk kepentingan orang ramai.

4. Biasanya orang yg bertanya ialah orang yg terlibat dgn sesuatu masalah secara pribadi atau tidak langsung.

5. Jarang orang bertanya wacana sesuatu masalah yg tiada kaitan dgn dirinya atau mana-mana pihak yg berkaitan dgn dirinya.

6. Sebab itu, apabila saya terbaca agamawan drpd sebuah parti yg saling tuding-menuding antara mereka berkaitan boleh atau tidak mendapatkan wang pemberian drpd Umno;

7. Saya syak, informasi itu berkait secara pribadi atau tidak pribadi dgn mereka.

8. Kalau tidak kuliner mereka saling tuding-menuding. Masakan goyangnya ada, tapi anginnya tiada.

9. Bagi saya, terima wang drpd Umno tak salah. Perkara yg salah ialah bersekongkol dgn kerja jahat Umno.
Baca Juga :
APA YANG TUAN HJ IBRAHIM TUAN MAN SERTA 30 ORANG AHLI JAWATANKUASA PUSAT PAS PUAS HATI DENGAN PENERANGAN ARUL KANDA?!
PAS PATUT KONGSI INFO 1MDB
PENDAPAT RINGKAS BERKAITAN KEDUDUKAN KES FITNAH HADI AWANG (PAS) vs CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) DI LONDON, UNITED KINGDOM !!!
Omar dan lebai-lebai Pas  bersama Najib sampai ke jannah!

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Tidak mustahil selain makan nasi, insan juga makan dedak!"

Post a Comment