Berita Semasa

Tiada Tindakan Lanjut Ke Atas Gopi - Perintah PM!


 Laman web Sarawak Report mendakwa siasatan keatas raket derma polis yang membolehkan sarang-sarang pelacuran dan judi haram di Melaka terus beroperasi telah dihentikan secara tiba-tiba.

 Raket derma itu tidak terhad di Melaka sahaja , tetapi beroperasi di seluruh Malaysia yang telah beroperasi semenjak beberapa tahun lalu yang melibat pegawai-pegawai polis paling atasan.

 Sarawak Report telah dimaklumkan bahawa ini ialah atas aba-aba Perdana Menteri, yang telah dihubungi oleh ketua polis yang bimbangkan siasatan oleh SPRM.

 Beberapa rakyat Malaysia mungkin terkejut, kerana jejak bukti telah menjurus ke muka pintu pegawai polis yang sangat senior, termasuk Ketua CID dan IGP, kedua-duanya didapati berada membuat korelasi telefon mesra dan biasa dengan ketua gengster yang dikenali sebagai Gopi.

 Tiada seorang pun pegawai kanan yang menafikan bukti yang didedahkan oleh laman web ini yang memperlihatkan panggilan telefon berlaku dan bahawa kira-kira 20 pegawai polis teratas dihubungkan dengan rangkaian panggilan telefon Gopi.

 Walau bagaimanapun, tidak seorang pun daripada mereka telah bersedia untuk membuat penjelasan yang munasabah mengenai panggilan itu, melainkan anda menduga tindak balas dari IGP itu sendiri. Alasannya ialah beratus-ratus orang ibarat Gopi menaliponnya setiap pagi untuk mengucapkan selamat.

 "Selamat pagi, bagaimana keadaan tuan hari ini?" Penelepon ini nampaknya sudah menjadi kebiasaan bertanya khabar Ketua Polis dan, kalau panggilannya kepada Gopi ialah sesuatu yang perlu dilalui, IGP kemudian berbual dengan mereka selama satu atau dua minit!

Najib panggil Ketua SPRM Ke Seri Perdana 

Beberapa sumber telah mengesahkan kepada Sarawak Report bahawa selepas skandal tersebut terdedah kepada awam, Perdana Menteri sendiri, disokong oleh sepupunya Menteri Pertahanan Hishamuddin, bertindak untuk menghentikan siasatan SPRM.
 "Datuk Dzulkifli dan Dato Azam Baki dipanggil ke Seri Perdana dan diarah untuk menutup kes tersebut"
 Laporan seorang pemberi maklumat merujuk kepada ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan timbalannya.

 Mengikut maklumat tersebut, fail mengenai kes itu akan dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya ahad depan, yang kemudiannya akan mengarahkan Tindakan Lanjutan, atas cadangan SPRM.

 SPRM tela melaksanakan seluruh siasatan dan penangkapan beberapa pegawai dan pengantara polis Melaka, termasuk Krishnan Gopinathan 'Gopi', pada bulan Mei.

 Rancangan ialah untuk menutup seluruh urusan kes ini  secara senyap-senyap tanpa sebarang pengumuman rasmi mengenainya. Semua samseng yang disyaki telah dibebaskan, termasuk Gopi, walaupun dilaporkan telah membuat legalisasi penuh yang melibatkan pegawai senior yang dia hubungi.

 Rancangan asal SPRM ialah mengenakan Gopi dan yang lain di bawah undang-undang Anti Pengubahan Wang dan membekukan aset mereka dalam proses itu. Beberapa serbuan lanjut juga telah dirancang kerana suspek masih dalam tahanan, untuk menyelesaikan jejak bukti.

 Walau bagaimanapun, Najib telah memanggil dua pegawai tertinggi SPRM ke kediamannya dan menuntut semoga mereka menghentikan siasatan ke dalam skandal jenayah yang melibatkan pegawai polis dengan segera.

 Selepas itu, terdapat kemarahan yang terang di belakang tabir bahawa maklumat ihwal korelasi antara Gopi dan ketua polis dibocorkan melalui Sarawak Report. Kebocoran tersebut dianggap sebagai lebih jenayah daripada aktiviti geng itu sendiri.

 Suruhanjaya anti rasuah nampaknya tunduk kepada tekanan dari andal politik Malaysia yang disokong oleh sepupunya Hishamuddin, yang rapat dengan IGP, yang telah melantiknya saat dia Menteri Dalam Negeri.

 Penyalahgunaan Kuasa

 Mana-mana langkah untuk memberi tekanan atau memberi aba-aba kepada SPRM di pihak Perdana Menteri tentu saja sangat menyalahi undang-undang.

 Penguatkuasaan undang-undang sepatutnya bebas dari eksekutif. Bagaimanapun, di Malaysia, persepsi duka menyuarakan bahawa Najib terus campur tangan dalam pentadbiran keadilan, tidak kurang untuk membantah kes terhadap dirinya, ibarat 1MDB.

 Oleh itu, mungkin Perdana Menteri ingin menafikan pertemuan di rumahnya? Pendakwa masih boleh membalikkan keputusan untuk menggugurkan kes itu, kerana rancangan untuk melakukannya tidak lagi terbuka. 

 Sebagai alternatif, rakyat Malaysia boleh mengharapkan kesunyian yang berlanjutan, diikuti dengan kemasukan balasannya bahawa salah satu skandal jenayah yang paling buruk untuk menghipnotis pasukan polis Malaysia pada tahun-tahun telah dijatuhkan hanya dalam beberapa hari dari bukti-bukti yang ditemui.

 IGP Bakal Sertai Senarai Kroni Najib Dilanjutkan Perkhidmatan

Lagipun, peringkat kini ditetapkan untuk keputusan yang dirancang untuk mengumumkan bahawa satu lagi kroni utama Najib, yang sendiri ialah IGP, akan dibenarkan melanjutkan tempoh persaraannya di luar masa persaraan mandatorinya, untuk mengekalkan kawalan Najib terhadap 'Institusi bebas'

Khalid Abu Bakar mengakui awal bulan ini bahawa dia akan bersara pada bulan September. Bagaimanapun, menurut maklumat kami, pada peringkat kini Najib merancang akan membuat pengumuman untuk melanjutkan jawatan Khalid bagi mengekalkan kestabilan dalam tempoh pilihan raya akan datang.  sumber
Baca Juga :
DS Nizar ziarah Allahyarhamah Cikgu Yati, bekas penggagas parti lamanya
Beranikah Apandi Ali bersumpah dengan nama Tuhan bahawa beliau tidak berbohong?
Banteras Rasuah : Pulau Pinang Dahului Negeri Lain
Bukit sama didaki, lurah sama dituruni; begitulah usaha DS Nizar mendamping rakyat

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Tiada Tindakan Lanjut Ke Atas Gopi - Perintah PM!"

Post a Comment