Berita Semasa

Tak tahu pelan keselamatan macam mana, kata Pengetua Pusat Tahfiz


 Mohd Zahid Mahmood, Pengetua sentra tahfiz Darul Alquran Ittifaqiyah yang terbakar sehingga mengorbankan 23 nyawa baru-baru ini, tampil meminta maaf kepada keluarga waris.

Waris kecewa dengan pengurusan tahfiz yang mengabaikan keluarga selepas seminggu berdiam diri tanpa sebarang penjelasan mengenai kejadian, aspek keselamatan bangunan dan jumlah sumbangan perlindungan diterima. 

Zahid dalam reaksinya terhadap rungutan waris telah mempersoalkan mengapa gres kini waris mangsa kebakaran membangkitkan status sijil kelayakan menduduki bangunan yang terbakar itu.

Namun semasa perjumpaan dengan waris mangsa semalam, Mohd Zaid menafikan pernah berkata begitu. Sebaliknya ia menuduh ada kumpulan ketiga memburukkan lagi keadaan.

Namun ia tetap memberi alasan dengan mengulangi alasan yang sama bahawa pihaknya hanya menumpang di bangunan tersebut dan berita yang dibangkitkan di luar kawalannya.
“Sini kita menumpang tempat, susila orang menumpang. Takkan kita hendak tanya semua. Sebab itu kita tidaklah hingga ke situ (isu keselamatan).
“Orang memberi itu tahulah. Kita (pengurusan) tahfiz, keselamatan tak tahu pelan macam mana. Kita masuk atas keizinan pihak bangunan. Apa yang berlaku luar daripada ustaz,” katanya di sini

Pelik kerana ia mengakui yang ia tidak ada ilmu wacana berita keselamatan. Itu bukan alasan maka hal keselamatan penghuni diabaikan.

Sebenarnya masalah itu tidak timbul sekiranya Zahid telah memohon kelulusan daripada pihak berkuasa tempatan kerana pihak tersebut akan menjelaskan kepadanya syarat-syarat dan keperluan yang dimestikan untuk menggunakan bangunan tersebut.

Ini termasuklah dengan menyertakan kelulusan dari pihak Bomba bersama permohonannya.

Kaprikornus alasan Zahid tidak tahu pelan keselamatan tidak timbul kerana pihak Bomba akan memeriksa bangunan tersebut dan menasihatkannya wacana keperluan keselamatan kalau berlaku kebakaran.

‘Jika berlaku kebakaran’ itu bukan sahaja kerana lintas leterik, tetapi juga bermaksud termasuklah disebabkan kerja-kerja khianat.

Bukankah bangunan itu didakwa di bawah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAWIP) ?

Bagaimana boleh beroperasi kalau tanpa kelulusan yang sah daripada pihak berkuasa tempatan?

Mengenai pengagihan sumbangan orang ramai pada 30 September ini, diharapkan pihak waris dapatkan pesan tersirat dan lantik peguam sebagi wakil.
Baca Juga :
Tahfiz Ittifaqiyah:  Hukum setimpal pihak yang bertanggungjawab
Dr Mahathir bantu bekas musuh DAP kutip RM250,000
WARKAH RAFIZI KEPADA DATO' SERI SALLEH
Banjir : PAS Pulau Pinang lapor  SPRM

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Tak tahu pelan keselamatan macam mana, kata Pengetua Pusat Tahfiz"

Post a Comment