Berita Semasa

Surat Terbuka Hj Hadi Hanyalah Fitnah dan Mempertahankan Regim Kleptokrasi


 Menerusi satu surat terbuka yang ditujukan kepada semua parti politik hari ini, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang cuba memfitnah bahawa "ada yang mengundang pihak gila supaya mencampuri urusan negara semata-mata untuk menang pilihanraya; kemenangannya nanti juga tanpa keyakinan dan budiman."

 Menurutnya lagi, segala skandal dan kemelut negara menyerupai BMF, PERWAJA, Tabung Haji, KWSP, dan terkini informasi 1MDB agar mahkamah kita sendiri menyelesaikan atau mahkamah rakyat kita menyelesaikannya.

 “Apa pun keputusan informasi dalaman kita, perlu diselesaikan secara dalaman, tanpa menduga betapa buruknya sistem dalaman itu.

  Surat terbuka Hj Hadi tu panjang menjela dengan ayat-ayat al-Quran. Tapi apa nak dikatannya hanyalah mengenai campurtangan gila mengenai 1MBD.

 Apa yang disuarakan oleh Hj Hadi itu hanyalah fitnah sebagaimana para penyokong pro-kerajaan yang telah menuduh nakal mempunyai tangan dalam saman DoJ.

Hj Hadi bukan sahaja keliru dengan tindakan DoJ dalam tindakan sivilnya untuk merampas semula aset yang dibeli dengan wang yang dicuri dari 1MBD supaya dana itu dikembalikan kepada pemiliknya yang sah, rakyat Malaysia.

 Berbilion-bilion telah dicuri dari rakyat Malaysia oleh para pemimpin dan rakan-rakan mereka untuk membeli aset di Amerika Syarikat.

Tindakan DoJ itu yaitu sebahagian daripada Inisiatif Pemulihan Aset Kleptokrasi (Kari), yang bertujuan untuk memulangkan dana yang dicuri dari negara-negara yang terjejas.

 Tindakan itu juga untuk melindungi sistem kewangannya sendiri untuk memastikan bahawa orang-orang menyerupai PM Najib tidak dibenarkan menggunakan sistem kewangan Amerika Syarikat  seolah-olah ia yaitu mesen pencuci raksasa.

  Akan jatuh kafirkah dan tidak budiman mereka yang menyokong tindakan DoJ yang mahu mengembalikan semula kepada rakyat Malaysia wang yang di songlap dari 1MBD?

 Sedap verbal si Lebai Marang ini mengguna ayat-ayat suci al-Quran lalu menuduh orang lain tidak beriman, munafiq bagai... sedangkan dia bersikap mesra dan lunak dengan PM Najib yang terpalit dengan skandal Mega 1MBD.

 Dimanaka maruah Hj Hadi jika dengan sewenangng-wenangnya dia menggunakan ayat-ayat al-Quran dalam suratnya itu yang semata-mata mahu membela regim kleptokrasi yang zalim?

  Apakah Hj Hadi lupa akan ayat al-Hud 113 yang seringkali diungkapnya dulu, yang maksudnya :
"Dan janganlah kau cenderung kepada orang yang zalim yang mengakibatkan kau disentuh api neraka, sedangkan kau tidak mempunyai seorang penolong pun selain Allah, sehingga kau tidak akan diberi pertolongan."
  Sikap dan pendirian lebai itu mahukan skandal dan kemelut negara menyerupai 1MBD diselesaikan secara dalaman walaupun dia sendiri menyedarai betapa buruknya sistem dalaman yang kita ada hari ini.

 Peguam Negara TS Gani Patail dipecat kerana cuba mendakwa PM Najib dalam skandal 1MBD dan digantikan TS Apandi Ali.

 Gani dipecat secara mengejut pada 27 Julai lalu saat ia sedang menganggotai pasukan petugas khas yang menyiasat 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan wang AS$700 juta (RM2.6 bilion) yang disalurkan ke dalam akaun peribadi Datuk Seri Najib Razak.


 Gani dipercayai telah bersedia untuk mendakwa Perdana Menteri dan ia telahpun mendrafkan pendakwaan terhadapa PM atas tuduhan rasuah dan pecah amanah tetapi apabila perkara ini diketahui PM, PM telah mengarahkan KSN untuk melucutkan jawatan Tan Sri Gani Patail sebagai Peguam Negara.

 Nak heret Najib ke muka pengadilan bagaimana wahai Hj Hadi? Peguam Negara pun kena terajang dan tercampak jika dia mahu mengambil tindakan ke atas Najib.

 Hj Hadi telah meletakan dirinya sebagai punahsihat sebaris bahu-membahu Menteri-Menteri dan pencacai-pencacainya turut bersubahat dan bersekongkol dengan menyokong pentadbiran Kleptokrasi zalim ini.

  Tidak hairanlah kenapa Hj Hadi begitu galak menyalak menyalahkan tindakan DOJ sebagai satu bentuk campurtangan gila kepada kedaulatan negara sedangkan di pihak kerajaan sendiri eksklusif tidak membantah kepada kedutaan Amerika Syarikat yang ada di negara ini.
Baca Juga :
Surat Terbuka Hj Hadi : Cubaan mengheret emosi agama
Pas sepatutnya saman Husam Musa, dapat duit gres saman Sarawak Report...
Kenyataan Kerajaan BN ihwal saman DOJ amat remeh
Kita tadah tin Milo, beliau tadah beg James Bond

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Surat Terbuka Hj Hadi Hanyalah Fitnah dan Mempertahankan Regim Kleptokrasi"

Post a Comment