Berita Semasa

Surat Terbuka Hj Hadi : Cubaan mengheret emosi agama


  Sebelum 'Surat Terbuka Hj Hadi' menjadi viral, sesungguhnya Hj Hadi sendiri pernah mengeluarkan kenyataan yang sama mengenai campurtangan Amerika.

 Hj Hadi telah mengeluarkan kenyataan mengampu menjilat Najib:
Kita benci Umno tapi tak akan panggil US untuk jatuhkan Umno. Kita tidak akan benarkan kuasa absurd masuk campur. Kalau US masuk Malaysia, kita akan gotong royong dengan kerajaan sekarang untuk menghalau US. 
 Ya, dakwaan tersebut bukanlah pertama kali dibuat, cuma pada kali ini ayat-ayat al-Quran digunakan untuk menampakan ianya islami semata-mata. 

 Ternyata bahawa surat terbuka Hj Hadi dengan jadwal memfitnah tersebut , menggunakan ayat-ayat al-Quran mahu mengheret dan mengapi-apikan emosi penganut agama Islam di negara ini.

 Surat tersebut memfitnah sebagaimana para penyokong pro-kerajaan yang menuduh badung mempunyai tangan dalam saman DoJ.

   Hj Hadi cuba melibatkan emosi keagamaan dalam berita DoJ ialah terang apabila tiba-tiba muncul pula 3 Mufti penjilat dan pengampu Najib yang menyokong kandungan surat tersebut. 

 Bagaimana mungkin ulama menyerupai Hj Hadi dan 3 Mufti penjilat dan pengampu Najib dengan mudah berhukum secara jahil begini?

 Tindakan sebegini bukan sahaja menawarkan imej cukup buruk kepada diri mereka malah juga kepada Islam. 

 Ahli agama yg berhujjah secara buta tuli begini sesungguhnya mengundang firnah besar buat Islam. Islam dilihat cukup buruk dan bersekongkol dgn kezaliman yg nyata...

 Adalah mustahil Hj Hadi tidak membaca kenyataan Duta Amerika Syarikat ke Malaysia, Joseph Y Yun mengenai tindakan DoJ itu sebagai komplot untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan menjejaskan kestabilan kerajaan.

 Lantaran itu, surat terbuka tersebut mengundang kecaman dari netizen dan blogger hingga ada yang berharap Hj Hadi tidak tersenarai sebagai insan yang paling kurang arif sekali dalam Malaysia.

Dakwaan dalam surat itu mengenai adanya campur tangan absurd dan permintaan campur tangan absurd dianggap kurang arif kerana fakta berita tidak sempurna dan meleset.

  Ada juga netizen yang merasa sangsi dan bimbangkan nasib Malaysia jikalau Hj Hadi jadi PM alasannya ialah politik antarabangsa pun Buta Kayu!

 Ahmad Sayuti Bashiron menyifatkan surat Hj Hadi itu merupakan "Hadiah teristimewa" Syawal ini buat Najib, Rosmah, dan Umno/BN atas nama seorang ulamak politik yg terpacul di ketika terakhir Ramadhan mulia 1438H ini.

 “Dunia jadi speechless!” ulas Sayuti setelah membaca surat Hj Hadi itu berkali-kali.

 “Apa jenis "dedak" yg dah Tok Guru telan hingga begini sekali parahnya kalam dan fikrah Tok Guru? Tok Guru dah jadi lebih Umno dari org Umno sendiri. Mana perginya nasihat dan 'ibrah yg Tok Guru asuh kami selama ini? 

Saya terlalu banyak mutiara nasihat yg aku kutip semenjak berpuluh tahun bersama Tok Guru. Tapi adakah ini takdir pengakhiran perjuangan Tok Guru?

“Cukuplah Tok Guru. Enough.

 “Berehatlah dari terus dihina. Cukuplah menjadi pujian dan sayang musuh itu. Saat Ramadhan berbaki beberapa minit ini berdoalah kita moga Tuhan kurniakan keampunan yg plg berharga buat menyambut Syawal penuh fitrah ini.” Tulis Sayuti difesbuknya.

 Sementara Shahbuddin pula antara lain menulis melalui laman blognya :  ADUHHH....JANGAN MALUKAN DIRI SENDIRI, TOK GURU!!!  
Aduhhh...adakah Tok Guru Hadi Awang sesungguhnya benar-benar ihwal berita 1MDB ini sehingga menulis sedemikian rupa?

 Kenapa memalukan diri hingga begitu sekali?

 Kenapa Tok Guru yang berpengetahuan agama dan tahu halal haram sesuatu perkara boleh mengeluarkan kenyataan yang bagaikan "lebih UMNO daripada luahan hati perut pemimpin UMNO sendiri"?

Mengaitkan penyiasatan terhadap 1MDB dengan campurtangan absurd hanya merendahkan aliran Tok Guru sehingga sama taraf dengan Annuar Musa dan Salleh Said Keruak yang semua orang tahu pangkat dan jawatan yang diperolehi mereka semata-mata kerana besar lengan berkuasa mengampu saja?

 Adakah Tok Guru juga sedang mengampu Najib?
 Adalah terang bahawa Hj Hadi hanya pemakan dedak kerana cuba menjilat dan mempertahankan Regim Kleptokrasi yang zalim. Tolak Hj Hadi dan Pas bermakna tolak Najib dan Umno!
Baca Juga :
Pas sepatutnya saman Husam Musa, dapat duit gres saman Sarawak Report...
Kenyataan Kerajaan BN ihwal saman DOJ amat remeh
Kita tadah tin Milo, beliau tadah beg James Bond
BAGUSLAH CAHAYA PAS PADAM

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Surat Terbuka Hj Hadi : Cubaan mengheret emosi agama"

Post a Comment