Berita Semasa

Rosmah Mansor juga perlulah memulangkan kesemua barang kemas yang diterimanya


  Isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor diminta melantik peguam untuk mencelah prosiding saman 'civil forfeiture' oleh Jabatan Keadilan (DoJ) Amerika Syarikat untuk mencabar kesahihan fakta yang didedahkan.

 Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat memfailkan saman sivil terbaru berkaitan dana 1MDB yang diseleweng yang turut menyebut ihwal isteri Malaysian Official 1 (MO1).

 Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Rahman mengesahkan bahawa MO1 yang dinamakan dalam saman pertama DoJ pada tahun lalu ialah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

 Dalam kenyataan terbarunya Khamis lalu, DOJ mendakwa sebahagian daripada wang AS$620 juta yang didakwa oleh Malaysian Official One (MO1) yang kononnya telah dipulangkan kepada "penderma" dia telah digunakan untuk membeli loket berlian 22 karat dan rantai leher untuk isteri MO1 pada harga kira-kira AS$27.3 juta.

 DOJ juga menuduh jago perniagaan Jho Low membeli 27 rantai leher emas 18 karat lain dan gelang tangan untuk isteri MO1, bernilai sebanyak AS$1.3 juta. 

Timbalan Ketua Pemuda Amanah Nasional Faiz Fadzil (gambar) berkata, Rosmah tidak boleh hanya menyatakan dakwaan ini sebagai fitnah tanpa membuat apa-apa tindakan. 

 "Sementara prosiding ini berjalan, Rosmah Mansor juga perlulah memulangkan kesemua barang kemas yang diterimanya bagi membantu penyiasatan sepertimana yang dilakukan oleh pelakon Hollywood Leonardo DiCaprio yang memulangkan Oscar yang dimenangi Marlon Brando," katanya dalam kenyataan hari ini.

 Semalam, Rosmah mengingatkan rakyat di negara ini biar tidak mudah mempercayai fitnah yang sengaja diadakan bagi menjatuhkan pemimpin, organisasi mahupun negara.

 Kata beliau, ada sesetengah pihak yang tidak bertanggungjawab telah menggunakan media umum bagi tujuan itu.

 Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali pula semalam menafikan dakwaan terkini itu dengan menegaskan tiada salah laku dalam 1MDB. 

Faiz berkata, Peguam Negara harus menasihati Rosmah mengikuti langkah DiCaprio kerana ia ialah prosedur biasa dalam penyiasatan kes menyerupai yang pernah dilakukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam rampasan barang mewah milik exco Johor dan pegawai Jabatan Air Sabah baru-baru ini. 

 "Ketua Polis Negara juga perlulah bersikap lebih profesional dan diligent untuk mencampuri tindakan DoJ ini kerana ia bukan tindakan saman sivil, tetapi tindakan jenayah.

 "Ketua Polis Negara perlu menawarkan dia lebih cekap daripada FBI dengan mengambil sendiri barang kemas tersebut daripada Rosmah Mansor," katanya.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Rosmah Mansor juga perlulah memulangkan kesemua barang kemas yang diterimanya"

Post a Comment