Berita Semasa

Rosmah dikaitkan dengan $ 40 juta nilai barang kemas yang dibeli dengan dana 1MDB: Pemfailan Tuntutan Mahkamah


KUALA LUMPUR (REUTERS) - Hampir US $ 30 juta (S $ 40 juta) dana dicuri dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dilanda skandal telah digunakan untuk membeli barang kemas untuk isteri Perdana Menteri, termasuk  22 karat berlian merah jambu yang 'rare' di dalam sebuah kalung, menurut fail terkini oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dalam tuntutan mahkamah sivil.

 Pemfailan dibuat di Mahkamah Daerah AS di Los Angeles pada Khamis tidak mengenal pasti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atau isterinya Rosmah Mansor dengan nama, tetapi menyatakan bahawa pembelian barang kemas itu yaitu untuk isteri "Malaysian Official 1."

 Sumber-sumber kerajaan Malaysia dan Amerika Syarikat sebelum ini telah mengesahkan bahawa "Malaysian Official 1" merujuk kepada Najib.

 Kos set kalung berlian sahaja US $ 27.300.000, menurut fail terkini dalam tuntutan mahkamah yang dilancarkan Julai lalu.

 Tuduhan-tuduhan itu akan menjadi peluru komplemen untuk pesaing politik Najib, yang sering mengkritik isterinya kerana perbelanjaan mewah, dan muncul pada masa yang janggal untuk pemimpin Malaysia itu kerana ia dijangka memanggil pilihan raya mengejut pada final tahun ini.

 Pembantu Rosmah tidak segera bertindak balas kepada usul untuk komen. Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan awal pada hari Jumaat (16 Jun), menyatakan "bimbang dengan penamaan yang tidak perlu dan tanpa karena perkara-perkara tertentu dan individu yang hanya relevan dengan manipulasi politik domestik dan gangguan."

 Najib secara konsisten menafikan sebarang salah laku.

 Sejumlah AS $ 4.5 bilion telah disalahgunakan daripada 1MDB, Jabatan Kehakiman AS berkata pada hari Khamis. Dana ini ditubuhkan oleh Najib pada tahun 2009 untuk menggalakkan pembangunan ekonomi.

 Jabatan ini (DoJ) berusaha untuk merampas sejumlah kira-kira AS $ 1.7 bilion dalam aset yang dibeli dengan dana yang disalahgunakan, termasuk lukisan Picasso yang telah diberikan kepada pelakon Leonardo DiCaprio dan hak untuk dua filem Hollywood.

 "Wang ini membiayai gaya hidup mewah yang dikatakan konspirator-bersama pada perbelanjaan dan merugikan rakyat Malaysia," kata pemangku  Penolong Peguam Negara US, Kenneth Blanco dalam satu kenyataan.

Pembelian barang kemas telah diatur oleh pembiaya Malaysia Low Taek Jho, atau Jho Low yang juga dituduh menghadiahkan DiCaprio AS $ 3.2 juta Picasso.

 Jurucakap DiCaprio pada Khamis berkata, pelakon itu memulakan prosiding untuk memindahkan pemilikan Picasso kepada kerajaan Amerika Syarikat, yang dipunyai dalam Julai 2016 "memulakan pemulangan" hadiah yang telah diterima daripada pembiaya berkaitan dengan kes 1MDB.

 Low, yang tidak diketahui berada dimana, tidak dapat dihubungi untuk menerima komen.

 Dalam satu kenyataan e-mel melalui wakil, Low berkata tindakan DoJ itu yaitu “a further example of global overreach in pursuit of a deeply flawed case.”

" Langkah terbaru DoJ meneruskan usaha tidak sesuai untuk merampas aset walaupun tidak pertanda bahawa mana-mana salah laku telah berlaku," kata kenyataan itu.

 Rasky Partners, sebuah firma perhubungan awam yang menghantar e-mel kenyataannya, tidak dapat dihubungi melalui telefon.

 AKAUN BANK NAJIB 

 Tindakan undang-undang menyampaikan barang kemas untuk Rosmah telah dibeli dengan dana yang diluluskan melalui akaun Najib. barang kemas, ibarat lukisan Picasso, dibeli dengan dana dikesan kepada hasil pemesongan proceed bon 2013 oleh 1MDB, menurut fail.

Kalung berlian telah dibeli pada tahun 2013, hanya beberapa bulan selepas US $ 680 juta telah dipindahkan ke akaun bank peribadi Najib di Kuala Lumpur, pemfailan menunjukkan. Kerajaan Malaysia mengatakan bahawa wang itu datang dari mahir keluarga diraja Saudi.

 Kalung itu dibeli dari tukang emas Lorraine Schwartz, New York yang direka untuk Beyonce Knowles, Jennifer Lopez dan bintang lain di dunia hiburan.

 "Perlukan 18 karat berlian jantung merah jambu jelas atau sedikit pendek terang. Pada kalung berlian segera," kata Low dalam satu mesej teks kepada Schwartz pada bulan Jun 2013, kata pemfailan.

 Sebulan kemudian Schwartz menyampaikan kalung itu di Monaco kepada sekumpulan orang, termasuk Rosmah, di atas kapal Topaz, salah satu daripada kapal layar swasta yang terbesar di dunia.

 Low telah menyewa kapal layar 147m itu selama tujuh hari pada awal bulan Julai 2013, mengikut pemfailan.

 Rosmah dan Low sekali lagi bertemu dengan Schwartz di sebuah hotel Amerika Syarikat pada September tahun itu, apabila Najib berada di New York untuk menghadiri Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu.

 Kalung itu akibatnya diserahkan kepada seorang rakanRosmah yang tidak dinamakan pada tahun 2014 di Hong Kong, yang kemudian menyerahkannya kepada Rosmah di Kuala Lumpur, kata pemfailan.

 Low juga menguruskan pembelian 27 keping barang kemas - bernilai sebanyak AS $ 1.3 juta - untuk Rosmah pada tahun 2014.

 Tindakan undang-undang juga menerangkan cara Low membelanjakan kira-kira US $ 9 juta pada tahun 2014 membeli barang kemas untuk model Australia Miranda Kerr.

 Low membeli sebuah kalung dengan 11.72 karat berlian berbentuk hati dengan harga AS $ 1.29 juta, dengan kependekan Kerr "MK" tertulis di belakang. Kalung itu diberikan kepada Kerr sebagai hadiah Hari Valentine, mengikut tuntutan mahkamah.

 Kemudian pada tahun yang sama, Low membeli 8.88 karat hati merah jambu berlian loket bernilai AS $ 4.8 juta, juga sebagai hadiah untuk Kerr.

 Wakil Kerr, yang berkahwin dengan Snapchat pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Evan Spiegel final bulan lepas, tidak mempunyai sebarang komen.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Rosmah dikaitkan dengan $ 40 juta nilai barang kemas yang dibeli dengan dana 1MDB: Pemfailan Tuntutan Mahkamah"

Post a Comment