Berita Semasa

RCI untuk 1MBD : Pas ketinggalan bas


  Ingatkan apalah istimewanya sangat tindakan cara politik matang Pas jikalau menolak pelawaan Pakatan Harapan (PH) yang mengajaknya untuk gotong royong memastikan mereka yang dituduh melesapkan dana 1MDB dibawa ke muka pengadilan.

 Pas katanya tidak mahu ikut cara orang lain, rupa-rupanya mahukan siasatan diraja (RCI) bagi menyiasat 1MBD!

Pas akan membawa memorandum bagi pembentukan Suruhanjaya Diraja (RCI) untuk menyiasat skandal 1MDB kepada Yang Dipertuan Agong, kata at-Takiri di sini

 Kesian dengan gelagat lebai ni; dia ingat dialah pahlawan dengan cadangan tersebut; walhalnya seawal 6 Mac 2016 lagi Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang telah menggesa Yang diPertuan Agong mencadangkan siasatan diraja bagi menyiasat 1MBD. Tolong jangan nak perasanlah wahai lebai!

 1) 6 Mac 2016 : Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berharap Yang di-Pertuan Agong akan menggesa penubuhan suruhanjaya siasatan diraja (RCI) untuk melihat skandal 1MDB dan RM2.6 bilion.

2) 9 February 2017 : Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendesak penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat gosip 1Malaysia Development Berhad (1MDB). 

3) 22 June 2017 : Dr Wan Azizah telah mendesak suruhanjaya diraja ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) berhubung dana dilarikan daripada 1MDB.

 Tetapi kenapa Pas tidak menyatakan sokongannya terhadap gesaan-gesaan dari pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan diatas itu?

 Pas ialah menikus selama ini dalam memperkatakan gosip 1MBD. Malahan dilihat cuba membela Najib dalam kemelut 1MBD.

 Sebelum ini, Presiden Pas Hj Hadi mahukan 4 saksi, arwah Mursyidul Am Pas, Haron Din kata mustahil Najib gunakan akaun peribadi masukan duit dari 1MBD.

 Kemudian lebai-lebai Pas menuduh Amerika Syarikat campur tangan dalam siasatan 1MBD.

 Tiba-tiba at-Takiri dedahkan PAS ada cara dia sendiri iaitu penubuhan RCI…alahai … Bukankah itu merupakan gesaan oleh pemimpin-pemimpin Pakatan keinginan yang lebih awal?

 Jangan nak perasaanlah nak ngaku kononnya ada cara sendiri, tak mahu ikut cara orang lain lalu tidak mahu bersama Pakatan Harapan. 

 Mengarut betul kenyataan at-Takiri ini; patutlah ada yang marah dan mahu sekeh kepala lebai nih!

 Tetapi kenapa hanya baru-baru ini saja Pas mencadangan penubuhan RCI untuk menyiasat skandal 1MBD?

 At-Takiri kata Pas tidak mahu campur tangan ajaib menyiasat 1MBD. Biar orang kita sendiri siasat, katanya. Bha hahahaha! Tak payahlah saya nak ulas banyak kali mengenai campur tangan ajaib ni, dah ramai yang jelaskan tapi lebai-lebai ni punya mata, indera pendengaran dan verbal yang dah tersedak dengan dedak, nak buat macam mana?

 Bukankah kerajaan telah tubuhkan PAC dan mula siasat 1MDB pada 19 MEI 2015, tapi apa kejadahnya?

 Kerajaan Malaysia juga telah menubuhkan petugas khas untuk menyiasat 1MBD yang terdiri daripada :

1) Peguam Negara Abdul Tan Sri Abdul Gani Patail 

2) Tan Sri Abu Kassim Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 

3) Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dari Bank Negara Malaysia (BNM) 

 4) Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar bagi pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Tetapi apa yang telah terjadi? 

1) Peguam Negara Abdul Tan Sri Abdul Gani Patail kena pecat secara mengejut apabila dia mahu mendakwa PM Najib di mahkamah. 

2) Tan Sri Abu Kassim Ketua SPRM digantikan. 

3) Tan Sri Zeti Akhtar Aziz direhatkan.


 Hanya Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar sahaja yang masih awet tersenyum lebar macam kerang bacin walaupun siasatannya masih belum siap lagi sehingga kini.

 Pas yang beriya sangat mahukan Malaysia siasat sendiri kemelut 1MBD tanpa campur tangan asing, senyap menyepi tidak pernah menyatakan apa-apa pun perihal apa yang telah berlaku mengenai siasatan yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia diatas.
Baca Juga :
Kuasa asing: Hadi kurang maklumat atau informasi skrip Umno, soal Amanah
JIM/IRC punca perpecahan Pas? Doakan kehancuran pada Muslim lain?
Jauhkan diri  dari kumpulan anjing-anjing ini!
CERITA KARBON KREDIT TAKAT YANG AKU PAHAM

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "RCI untuk 1MBD : Pas ketinggalan bas"

Post a Comment