Berita Semasa

Putrajaya cuba batal saman RM100 juta keluarga Altantuya


PETALING JAYA: Selepas 10 tahun, Putrajaya cuba membatalkan saman RM100 juta yang difailkan keluarga Altantuya Shaariibuu yang dibunuh 2 anggota polis. 

 Peguam, Ramkarpal Singh berkata, kerajaan memfailkan permohonan itu pada Mac lalu atas alasan saman itu tidak mendedahkan tindakan betul terhadap mereka.

 Kerajaan yang merupakan defendan ke-4 dalam afidavitnya berkata, plaintif gagal menyatakan ia bertanggungjawab terhadap tindakan anggota polis, Sirul Azhar Umar dan Azilah Hadri.

 “Bapa Altantuya (Shaariibuu Setev) memfailkan 1 afidavit untuk membantah permohonan itu pada ahad lalu,” kata Ramkarpal.

 Shaariibuu berkata, saman yang mula difailkan pada 6 Jun 2007 mempunyai asas dan merit. 

“Selain kuasa tindakan dalam tort, saman itu juga terdiri daripada tuntutan tanggungan dan ganti rugi oleh semua defendan,” katanya dalam afidavit yang dilihat FMT.

 Beliau berkata, permohonan membatalkan saman it yaitu melampau, remeh dan menyusahkan. Shaariibuu berkata, kerajaan Malaysia juga bertanggungjawab kerana ia yaitu majikan kepada polis terbabit.

 Katanya, liabiliti defendan hanya boleh ditentukan selepas perbicaraan penuh, di mana bukti akan diserahkan.

Ramkarpal berkata, kerajaan akan membalas afidavit Shaariibuu dan kedua-dua pihak akan terus memfailkan penghujahan bertulis.

 “Hakim Mahkamah Tinggi (Ahmad Nasfy Yasin) dijangka membuat keputusannya pada 26 Julai ini,” katanya.

 Shaariibuu bersama isterinya, Altantsetseg Sanjaa dan 2 cucu menyaman kerajaan, penganalisis politik Abdul Razak Baginda, Sirul dan Azilah yang disabitkan kesalahan membunuh.

Keluarga itu mendakwa wujud konspirasi dalam pembunuhan Altantuya.

Perbicaraan saman itu ditangguhkan sementara menunggu penyelesaian kes pembunuhan berkenaan di Mahkamah Tinggi. Selain itu, ada rayuan di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

 Sirul dan Azilah disabitkan bersalah oleh Mahkamah Tinggi pada 2009 kerana membunuh Altantuya yang dikatakan ialah penterjemah dan model.

 Mereka berjaya membatalkan sabitan itu di Mahkamah Rayuan pada 2013, tetapi Mahkamah Persekutuan pada awal 2015 mengembalikan sabitan itu dan menjatuhkan hukuman mati kepada kedua-duanya.

 Sirul tidak muncul untuk mendengar keputusan simpulan itu dan kemudiannya ia didapati sudah meninggalkan Malaysia. Mahkamah Persekutuan kemudiannya mengeluarkan waran tangkap ke atasnya.

Razak yang merupakan kekasih Altantuya, dituduh bersubahat dalam pembunuhan itu dan dibebaskan pada simpulan kes pendakwaan.

 Mahkamah memutuskan pertuduhan terhadapnya tidak dapat dibuktikan dan kerajaan bagaimanapun tidak membuat rayuan, tindakan yang mengundang kritikan awam.

 Ramkarpal berkata, Sirul yang kini ditahan di sebuah sentra tahanan Australia dan Azilah pula menunggu hukuman mati di Penjara Kajang, tidak mencabar saman itu.

 Katanya, peguam mereka sudah menarik diri daripada saman sivil itu, manakala Razak melantik peguam untuk mencabar saman berkenaan.
Baca Juga :
Menggila Subky Latif goda Mahfuz semoga kembali semula
BAGAIMANA NAJIB BERHARAP UNTUK MENANG
Bodoh luar biasa tuduh bandel bisa pengaruhi DoJ, kata Dr M
Umno menjadi alat pelindung jenayah, kata Tun M

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Putrajaya cuba batal saman RM100 juta keluarga Altantuya"

Post a Comment