Berita Semasa

PSM KUTUK PEROBOHAN RUMAH PEGAWAI MASJID LAPANGAN TERBANG SUBANG DAN BEBASKAN 9 TAHANAN SEKARANG !


PSM mengutuk keras perobohan Rumah pegawai ( Kuarters) Masjid Lapangan Terbang Subang, pada hari ini dimana 17 orang telah di usir dari kediaman mereka tanpa rumah alternatif ( 2 keluarga, 3 rumah, 2 kedai. Jumlah tanggungan 17 org termasuk pekerja kedai yg tinggal di rumah itu)

 Semasa perobohan pagi tadi, 9 orang iaitu penghuni dan pelopor Parti Sosialis Malaysia termasuk Setiausaha Agung Sivarajan Arumugam dan Ketua Pemuda PSM Khalid Ismath telah ditahan polis kerana mempertahankan hak penduduk disitu dan cuba menghentikan perobohan.

 Sehingga rumah dirobohkan, dan penahanan 9 org dibuat, tiada pribadi instruksi Menteri Besar Selangor untuk hentikan perobohan! Walaupun sekarang ada dakwaan gres kononnya YAB Menteri Besar arahkan perobohan dihentikan tetapi perobohan telah dilaksanakan oleh PTG. Kesahiaan dakwaan ini perlu dikenal pasti. Namun dongeng ini tidak masuk logika kerana, info tanah dibawah kuasa Negeri mengikut Perlembagaan Persekutuan dan tiada pihak walaupun pegawai Kerajaan Persekutuan boleh buat apa-apa atas tanah negeri tanpa kebenaran dari Kerajaan Negeri.

 Lagipun, info ini telah dibawa ke perhatian Menteri Besar Selangor Dato’ Azmin Ali semenjak November 2016. Sehingga hari ini pribadi tiada tindakan dari Kerajaan Negeri Selangor. Malah semalam, Setiausaha Agung Sivarajan Arumugam telah hubungi PA Menteri Besar, YB Suhaime, namun ia mengatakan perobohan akan diteruskan.

 Alasan Kerajaan Selangor ialah info ini bukan di bawah kuasa Kerajaan Negeri Selangor. Ini ialah satu penipuan. Pentadbiran tanah ialah sepenuhnya dibawah kuasa Kerajaan Negeri. Semua perkara berkenaan dengan tanah ialah disenaraikan dalam Jadual Kesembilan Senarai Kedua iaitu Senarai Negeri Perlembagaan Persekutuan. Maka apa pun kerajaan persekutuan hendak buat di sesuatu negeri, mestilah melalui dan dengan persetujuan Pengarah Tanah Negeri (Pegawai Daerah) dibawah Kerajaan Negeri Selangor. Maka dalam info ini Kerajaan Negeri mempunyai kuasa penuh untuk menghentikan perobohan ini.

 Justeru, kami menuntut Menteri Besar untuk bertindak segera melindungi hak 17 orang penduduk di Kuarter Masjid Lapangan Terbang Subang dan semua yang ditahan (9 orang) dibebaskan segera.

 Untuk maklumat lanjut ; hubungi : 

Saudara Selvam (019-3369044) atau Saudara Arul (019-2537791)

 Dikeluarkan oleh,

 S. Arutchelvan
 Ahli Jawatankuasa Pusat PSM

Nota tambahan: Persoalan penduduk yang tinggal di Kuarters Masjid Lapangan Terbang Subang ialah :

 1. Kenapakah Malaysian Airport Holdings Berhad melabelkan mereka ini sebagai penceroboh, walhal En Abdul Razak dan En. Yaakob ialah bilal dan pekerja yang pernah berkhidmat di Masjid Lapangan Terbang Subang ini semenjak tahun 1990an? 

2. Sumbangan mereka kepada masjid dan kedai makan ini ialah untuk akomodasi pengunjung masjid selama lebih 20 tahun ini. 

 3. Kenapakah pihak pengurusan masjid dan JAIS kini memutarbelitkan fakta dengan mengatakan kuarters pekerja bukan dalam sempadan perkarangan masjid. Ini merupakan suatu pembohongan. Kawasan perkarangan masjid yang terbaru menyingkirkan kuarters pekerja dari peta. Perbuatan sedemikian berniat jahat. 

 4. Apakah peranan YAB Menteri Besar, Kerajaan Negeri Selangor menjaga kebajikan rakyat Selangor, walhal para pekerja di sana yang merupakan orang yang asal menduduki daerah masjid dan berkhidmat dengan masjid tidak terbela! Para penduduk telah menghantar surat bertarikh 22hb.November, 2016, 7hb.Mac, 2017 dan sekali lagi pada 8hb.September, 2017 mengenai tindakan pengusiran oleh Malaysian Airports Holdings Berhad melalui penguatkuasaan Pejabat Tanah Daerah Petaling . Malangnya pejabat Menteri Besar lepas tangan dan menyuruh kami menghubungi JAIS. Kerajaan Negeri Selangor pribadi tidak mengendahkan info perumahan penduduk di sini dan tidak membuat apa jua proposal penempatan semula kepada penduduk disana . Tuntutan penduduk hanya ialah : 

 1. Rumah ganti kepada rumah yang dirobohkan ataupun pampasan yang setimpal untuk mendapatkan/menyewa sebuah rumah dan kedai alternatif dikawasan Subang atau Shah Alam yang berhampiran. 

 2. Gantirugi kehilangan sumber pendapatan untuk En.Razak dan En Yaakob sekeluarga, sehingga lokasi perniagaan dimulakan, selepas mengosongkan premis sekarang. 3. Tempoh pemindahan yang munasabah – 2 bulan.

 Tuntutan penduduk ialah munasabah dan boleh diselesaikan dengan segera oleh Kerajaan Negeri Selangor kalau ada “ political will”. Rakyat mengundi Pakatan untuk perubahan dan Kerajaan Negeri Selangor berjanji tidak akan ada pengusiran paksa di Selangor di bawah permerintahan kerajaan Pakatan. Apa sudah jadi dengan akad ini.  sumber
Baca Juga :
Pejabat Tanah dan Daerah Petaling patut hormati proses undang-undang
Azmin punya pasal,. Pakatan Harapan dapat nama amis
DAP bukan parti Cina. Tidak ibarat MCA
MELANGKAH KE HIMPUNAN SAYANGI MALAYSIA

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "PSM KUTUK PEROBOHAN RUMAH PEGAWAI MASJID LAPANGAN TERBANG SUBANG DAN BEBASKAN 9 TAHANAN SEKARANG !"

Post a Comment