Berita Semasa

Pewartaan Kontraversi SPR : PRU14 bakal paling kotor dan rosak

Selain sudah panjang bersiri pendedahan DOJ pada rompakan harta rakyat yg luar tabi'e dan nalar manusawi oleh penguasa negara, SPR pula terus dipergunakan utk tindakan yg sungguh tak disangka, dan memalukan. 

 1. Sejak April 2017, puluhan protes atas Rang Daftar Pemilih Tambahan (RDPT) S1/2017 dinyatakan oleh rakyat apabila pertama kali dlm sejarah SPR bertindak halang CD informasi RDPT S1/2017 diserahkan pada parti politik, tanpa alasan munasabah. (Rujuk di sini)

2. Kesannya 326 ribu pengundi baru/tukar alamat gagal diperiksa dlm 2 ahad tempoh semakan. Bagaimana mahu disemak? Petugas terpaksa beratur menyelak sampai puluhan ribu kertas festival di Pejabat SPR, hanya tujuan menyemak nama yg gres didaftar atau ditukarkan alamat itu. Proses yg eksklusif tidak masuk akal. 

3. Lebih tak disangka, hampir 30% nama pengundi muda dan baru/tukar alamat itu TIDAK disertakan NO RUMAH, yg mustahil semakan nama dan IC itu dapat dilaksanakan. Belum dikira lagi puluhan ribu pengundi bandar yg tiada maklumat jalan & nama lokaliti sebenar rumah mereka, yg cuba disorokkan! 

4. Tatkala tutup semakan/bantahan pada 22/5/2017, hampir tiada (atau sgt minima) bantahan diterima, satu negara. Sebab tiada siapa yg bisa melaksanakan semakan tanpa maklumat alamat asas yg menjadi tumpuan semenjak sekian lama. Tidak cukup lagi dengan itu 

5. Selang seminggu selepas itu, secara tiba-tiba SPR memasukkan lagi pemanis 28 ribu tentera sbg pengundi, atas alasan "SPR telah tercicir nama mereka" saat festival RDPT S1/2017 sebelum itu. 

6. SPR eksklusif tidak pedulikan proses memasukkan nama (tuntutan) yg salah laku sekalipun, kerana tiada "Borang B" dan salinan "Borang A" yg menjadi dokumen wajib pembuktian oleh individu yg mahu menuntut nama mereka. 

7. Sekali lagi tiada seorg pun dari 28 ribu tentera yg dimasukkan itu memiliki alamat rumah yg boleh dikesan oleh petugas yg lakukan semakan! Puluhan bantahan 

8. Dari segala kerosakan yg timbul, puluhan sudah bantahan besaran pada SPR dilaporkan. Segala perjumpaan dgn SPR ditolak. Janji SPR dlm kenyataan media untuk maklumkan secara rasmi perubahan pada proses itu pada parti politik masih tak dilakukan, sampai hari ini. Walau SPR berbangga menyatakan parti politik lah sbg "stakeholder" utama mereka. 

9. SPR juga menolak berjumpa dgn BERSIH, yg secara konsisten semenjak sekian lama membongkar puluhan kepincangan SPR pada sistem demokrasi negara. Apa seterusnya? 

10. Bukan sahaja segala teguran atas kerosakan dan salahguna kuasa SPR itu diabaikan sahaja. Tanpa disangka, SPR dengan beraninya melaksanakan "perwartaan ke atas RDPT S1/2017" pada Jumaat 16/6/2017 kelmarin, tanpa sebarang makluman pada media/rakyat yg membantah. (Rujuk di sini)

11. Dan ya, inilah proses perwartaan yg begitu pantas pernah dilaksanakan semenjak sekian lama. Dan undang-undang SPR sendiri terperinci nyatakan bahawa rakyat telah di "check-mate" atas perwartaan ini, kerana perwartaan (gazetted) membawa erti segala kejahatan dan kerosakan SPR itu sudah tidak boleh lagi dipertaikan (cannot be challenged) olah mana-mana individu organisasi atau atau mahkamah, di dunia! 

12. Maka kalau berlakunya PRU14 bermula hari ini, kesemua nama 326 ribu + 28 ribu yg tidak diketahui itu "pasti akan keluar" memangkah apa yg mereka mahukan. Itulah ikhwah,  Siri kezaliman dan kebrobokan yg terus melanda negara kita tercinta ini!

 Walau semakin kebrobokan dibongkar, masih bertalu kebrobokan lain datang menindas rakyat dan menafikan hak demokrasi kita.

 And yes, this incoming GE14 would be the dirtiest and corrupted ever, perhaps in the whole world in this modern age!

 Dan ya, tanpa disangka atas segala kebejatan dan korupsi sistem yg sudah terperinci dihadapan kita, masih wujud lagi mereka yg sanggup terus berkata "tak dongeng apa yg berlaku" dan membiarkan diri mereka bersekongkol dgn penguasa itu, hanyalah kononnya mahu pertahankan kepuakan melayu & Islam mereka. W'alam.

 "Moga ruh dan persiapan dalam barokah Ramadhan terakhir sebelum PRU14 ini menyiapkan kita menjadi individu dan jentera yg benar-benar tangkas dan bersedia menghadapi peperangan besar yg menanti di hadapan sana.."    assayuti | 18 Jun 2017

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Pewartaan Kontraversi SPR : PRU14 bakal paling kotor dan rosak"

Post a Comment