Berita Semasa

'Pengakuan peguam jadikan dokumen bocor SPRM tumpuan’


 Berdasarkan dokumen yang dipaparkan di sebuah blog, Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli melemparkan dakwaan mengenai tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menggunakan dana SRC International milik negara untuk membuat beberapa pembayaran.

 Rafizi yakin bahawa blog sprminsider.blogspot.com yang telah disekat oleh kerajaan, mengandungi kertas siasatan daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dipercayai bocor.

 Walau bagaimanapun, dakwaan ia pada masa lalu berakhir dengan penafian demi penafian. Namun semua ini berubabah petang tadi.

 Dua peguam kanan, Datuk Ghazi Ishak dan Datuk Salehuddin Saidin mengakui mendapatkan bayaran daripada Najib tetapi masing-masing menafikan mempunyai sebarang pengetahuan sama ada bayaran yang diterima mereka yaitu dari sumber berkaitan SRC.

 Salehuddin juga mengesahkan dakwaan Rafizi bahawa dirinya disoal oleh SPRM mengenai pembayaran berkenaan.

 Ini memperkukuhkan spekulasi bahawa dokumen yang dipetik oleh pemimpin PKR itu selama lebih sebulan lalu memang yaitu sahih.

 Rafizi menganggap pengukuhan Ghazi dan Salehuddin sebagai bukti bahawa dokumen yang dirujuknya itu yaitu tulen.

 "Dokumen itu yaitu tulen dan sahih, semua maklumat terkandung dalamnya. SPRM harus mengulas apa yang akan mereka akan lakukan," kata Rafizi kepada Malaysiakini.

 Peguam Syahredzan Johan berkata, pengukuhan berkenaan menyampaikan bahawa terdapat "sedikit kebenaran" mengenai dokumen-dokumen tersebut. 

 "Ia memberi gambaran bahawa terdapat kebenaran. Tetapi kita tidak boleh membuat sebarang kesimpulan. Kita tidak tahu sama ada laman web (blog) itu yaitu benar," katanya.

 Syahredzan menggesa SPRM untuk menyiasat dokumen tersebut, menyerupai juga saranan bekas Presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan, yang berkata sebarang petunjuk mengenai SRC International mesti dijejaki. 

 "Tidak kira dari mana datangnya maklumat itu, jikalau ada prima facie mencadangkan salah laku, maka ia mesti disiasat.

 "Hanya dengan menyiasat, kita akan tahu sama ada dokumen tersebut mengandungi sebarang kebenaran," katanya.

 Malaysiakini telah menghubungi SPRM untuk mendapatkan komen mengenai perkara ini.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "'Pengakuan peguam jadikan dokumen bocor SPRM tumpuan’"

Post a Comment