Berita Semasa

PENDAPAT RINGKAS BERKAITAN KEDUDUKAN KES FITNAH HADI AWANG (PAS) vs CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) DI LONDON, UNITED KINGDOM !!!


 Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin, AsSalaamualaikum dan Salaam Sejahtera:

1. Pada hari Ahad, 06.08.2017, seorang teman 'facebook' saya, Saudara Che Mohd Nashir telah 'tag'kan 'posting'nya kepada saya dengan usul berikut : "Tuan Haniff Khatri kalau boleh ulas sikit pasal pretrial saman PAS to CRB Serawak Report. Plsss"

2. Justeru, dan atas kepercayaan bahawa kandungan Laporan yang sedang tular di alam internet, menyerupai Laporan MALAYSIAN INSIGHT bertarikh 06.08.2017, dipaparkan di bawah, mungkin tidak mudah untuk difahami setiap lapisan masyarakat untuk mengetahui kedudukan sebenar tindakan SAMAN FITNAH oleh HADI AWANG (PAS) terhadap CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) di Mahkamah London, United Kingdom, maka saya berikan sedikit pendapat dan pandangan ringkas berkaitannya, menyerupai berikut.

3. Kes SAMAN FITNAH oleh HADI AWANG (PAS) terhadap CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) di Mahkamah London, United Kingdom itu, masih belum pun mula BICARA untuk mengetahui samada Laporan SARAWAK REPORT berkaitan perolehan dana 90 juta oleh PAS daripada Kerajaan NAJIB RAZAK itu merupakan FITNAH ataupun tidak !

4. Walhal, kes SAMAN FITNAH itu masih di peringkat awal, di mana HADI AWANG (PAS) sudahpun failkan WRIT SAMAN terhadap CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT), dan serahkan WRIT SAMAN berserta PENYATA TUNTUTAN kepada CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT), namun CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) masih belum akibat tempoh masa untuk failkan PENYATA PEMBELAANnya !

5. Apa yang telah dilaporkan dalam Laporan MALAYSIAN INSIGHT di bawah, yaitu berkaitan satu PERMOHONAN AWALAN, yakni sebelum CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT)memfailkan PENYATA PEMBELAANnya, dia telah minta Mahkamah London itu buat perintah yang perlu berhubung SEKURITI untuk KOS, iaitu, memandangkan HADI AWANG (PAS) yaitu entiti luar dari United Kingdom, dan memandangkan  HADI AWANG (PAS) itu tidak mempunyai aset di dalam negara United Kingdom, maka CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) minta Mahkamah London arahkan HADI AWANG (PAS) untuk letak cagaran sebanyak UK Pound 800 ribu, sebagai cagaran kos kepadanya, bila Mahkamah di hujung perbicaraan dapati SAMAN FITNAH oleh HADI AWANG (PAS) yaitu tidak berjaya, dan ditolak kelak ! Itu sahaja !!

6. Permohonan SEKURITI untuk KOS ini juga wujud di Malaysia, di mana sekiranya Rakyat atau entiti Malaysia disaman di dalam Malaysia oleh individu ataupun entiti luar negara yang tidak mempunyai aset di Malaysia, maka untuk menentukan pihak Malaysia itu ada cagaran untuk peroleh semula kos, maka pihak Malaysia itu boleh membuat permohonan serupa itu di Mahkamah Malaysia, dan Mahkamah Malaysia akan menentukan jumlah sekuriti yang perlu diletakkkan oleh pihak luar negara itu, sebelum pihak luar negara itu dibenarkan untuk teruskan tindakan undang-undang terhadap pihak Malaysia, di negara Malaysia, melalui Mahkamah Malaysia !!

7. Itulah bentuk PERMOHONAN yang diputuskan oleh Mahkamah London menyerupai yang dilaporkan di bawah !! Tiada keputusan perihal kandungan dalam SAMAN FITNAH itu lagi !!

8. Berbalik kepada, PERMOHONAN itu, peguam CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) telah meminta dan berhujah bahawa jumlah sekuriti untuk kos ditetapkan sebagai UK Pound 800 ribu, namun Mahkamah dapati bahawa jumlah itu yaitu terlampau tinggi dan bersetuju dengan peguam HADI AWANG (PAS) bahawa jumlah sebanyak 10% daripada jumlah UK Pound 800 ribu itu , yakni UK Pound 80 ribu, yaitu memadai, kerana Malaysia dan United Kingdom mempunyai persetujuan melalui Akta dan Perjanjian untuk benarkan Penghakiman dari kedua-dua negara boleh dilaksanakan di Mahkamah negara silang, masing-masing, dan TIADA BUKTI ditampilkan oleh CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) bahawa, dia tidak akan berjaya melakukan Penghakiman untuk jumlah kos sepenuhnya itu, di Malaysia, bila dia menang kelak !!

9. Akhir sekali, jumlah UK Pound 15 ribu, yang diperintahkan Mahkamah London untuk CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT)  bayar kepada HADI AWANG (PAS), yaitu sebahagian daripada kos yang dianugerahkan kepada HADI AWANG (PAS), kerana CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) telah gagal peroleh Perintah untuk SEKURITI untuk KOS untuk jumlah sepenuhnya iaitu UK Pound 800 ribu, dan UK Pound 15 ribu yaitu kos yang perlu CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) bayar kepada   HADI AWANG (PAS) kerana  CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) didapati "kalah" berkaitan PERMOHONAN SEKURITI untuk KOS itu sahaja !!

10.  Akhir kalam, SAMAN FITNAH oleh HADI AWANG (PAS) terhadap CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) pada hakikatnya belum pun mula BICARAnya lagi. Keputusan P[ERMOHONAN SEKURITI untuk KOS ini yang bergotong-royong memihak kepada HADI AWANG (PAS), dari segi undang-undang United Kingdom mahupun Malaysia sekalipun, BUKANLAH kayu ukuran kejayaan ataupun kegagalan SAMAN FITNAH itu kelak !!!

DEMI AGAMA DAN NEGARA TERCINTA !!!

Haniff Khatri
07.08.2017 @0220
Baca Juga :
Omar dan lebai-lebai Pas  bersama Najib sampai ke jannah!
Kami boleh dapatkan undi India, kata Hindraf kepada Dr M
Pas wajib menghalang Umno BN untuk terus melaksanakan kezaliman.
Ceramah Pakatan Harapan tidak mendapat sambutan

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "PENDAPAT RINGKAS BERKAITAN KEDUDUKAN KES FITNAH HADI AWANG (PAS) vs CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) DI LONDON, UNITED KINGDOM !!!"

Post a Comment