Berita Semasa

PELAKSANAAN HUKUM HUDUD : ANTARA REALITI DAN MANIPULASI

Oleh Che Ibrahim Mohamed


  Hukum hudud yakni sebahagian daripada undang undang jenayah Islam selain daripada hukum qisas dan takzir yang merangkumi semua perbuatan jenayah dalam masyarakat.

Tidak ada satu peruntukkan yang menghalang undang undang jenayah Islam termasuk hudud dilaksanakan di Malaysia. Walaubagaimana pun, sebagai sebuah negara berparlimen, semua undang undang yang hendak dilaksanakan mestilah terlebih dahulu mendapat kelulusan tubuh perundangan negara yang dipanggil Kuasa Legaslatif yang terdiri daripada Parlimen, Dewan Negara dan Yang Dipertuan Agong.

Walaupun Islam disebut sebagai agama rasmi negara, namun sistem sistem yang diterima pakai dan diamalkan tidak semesti bersumberkan dari Islam atau undang undang syariah dapat dilaksanakan tanpa kelulusan Parlimen.

Beberapa percubaan untuk melakukan undang jenayah Islam telah dicuba melalui penggubalan Enakmen Jenayah Syariah II 1993 Negeri Kelantan dan Enakmen Kesalahan Syariah (Hudud dan Qisas) 2002 Terengganu, namun usaha ini ternyata gagal tanpa kelulusan Parlimen.

Percubaan terkini ialah oleh Kerajaan Pas Kelantan yang mengumumkan akan menguatkuasakan Kanun Jenayah Syariah II (1993) 2015 selewat lewatnya pada tahun 2015 yang sehingga kini tidak tahu di mana dan bagaimana statusnya.

Percubaan seterusnya telah dibuat oleh Pas melalui Rang Undang Undang Persendirian untuk meminda hukuman dalam Akta 355 bagi membolehkan beberapa kesalahan jenayah syariah dihukum mengikut hukum hudud. Usaha ini juga yang diviralkan sebagai RUU 355 masih tergantung gantung nasibnya.

Pelaksanaan Undang Undang Jenayah Syariah tidak mungkin dapat direalisasikan tanpa kehendak pemerintah dan dengan kelulusan Badan Penggubal Undang Undang yang dikuasai oleh kerajaan dan parti yang memerintah. Alasan alasan yang mengatakan ada musuh Islam atau lebih tepat dihalang oleh Dap hanyalah satu dogengan politik bagi memperdayakan masyarakat dengan sentimen agama dan kebencian kaum.

Usaha melakukan undang undang syariah tanpa kuasa politik dan pemerintahan yakni umpama menolak ombak dilaut, kemudian cuba menyalahkan semua pihak untuk menutup ketololan dan kebebalan perbuatan kita. Keadilan dan kesempurnaan syariah Islam tidak dapat ditonjolkan dengan hanya melakukan beberapa hukuman hudud ke atas beberapa kesalahanan tertentu, bahkan ianya boleh mengundang kepada keburukan dan kepincangan yang lebih parah.

Hujah tidak dapat melakukan semua syariah Islam, kita laksanakan yang mana boleh tidak boleh dipakai dalam pelaksanaan undang undang jenayah. Adalah tidak wajar kita hukum 2 orang pesalah dengan syariah Islam, manakala 100 orang lagi kita hukum dengan undang undang sekular.

Keadilan dan keindahan Islam akan semakin tercemar dan dipandang serong bilamana ada pesalah yang kita hukum dengan undang undang islam dan ada pesalah yang kita hukum dengan undang undang sivil.

Oleh itu usaha melakukan syariah Islam tanpa berusaha untuk mengambilalih tampuk pemerintahan negara hanyalah satu manipulasi politik yang mustahil untuk mencapai realitinya.  sumber
Baca Juga :
Himpunan Sayangi Malaysia, Hapus Kleptokrasi sasar 100,000 hadirin pada 14 Oktober ini.
DS Najib dan DS Rosmah siap-siaplah pakai pampers ....
KR1M tutup alasannya yaitu kerajaan habis wang, kata Amanah
Waris tahfiz terbakar kecewa cara  pengurusan petaka tersebut

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "PELAKSANAAN HUKUM HUDUD : ANTARA REALITI DAN MANIPULASI"

Post a Comment