Berita Semasa

PAS TUDUH PAN MURTAD? LAPORAN KEPADA PENGUATKUASA AGAMA, JABATAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM KELANTAN


Parti Amanah Negara Negeri Kelantan pada hari ini, 20/7/2017 telah membuat laporan kepada Penguatkuasa Agama, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan di Balai Islam Lundang berkaitan tuduhan murtad dalam satu ceramah politik yang telah disampaikan oleh Haji Mohd Najmi Zakaria, Ketua Penerangan Pas Kawasan Tanah Merah di perkarangan Madrasah Pak Man Serbuk, Pondok Lama, Tanah Merah pada kira kira jam 9.40 malam, 14/7/2017.

 Antara lain ceramah itu menyebut;

 PAN ni hok paling duka sekalinya, PAN ni menyerupai kalu kita dalam Islam gat, dalam agama kita, maaf la agresif bunyi, ia sebagaimana orang ingkar perintah Allah, kalu suara kok agama gat, ore murtad.

 Orang murtad nak oyat bui, Tuhan suruh bunuh, (sebab) menghancurkan Islam, suruh taubat tok sir taubat, mmasuk dalam gok (penjara ) dulu, tok sir taubat juga, jadinya bunuh".

 Kata kata ini terperinci ditujukan kepada hebat ahli parti Amanah karena perkataan " PAN" bagi maksud penceramah Pas tersebut yakni merujuk kepada parti Amanah.

 Pihak kami memohon semoga ucapan ini disiasat secara serius kerana ianya bukan sahaja melibatkan tuduhan kafir sesama Islam, tetapi boleh mengakibatkan kegelisahan dan menganggu ketenteraman awam. Ucapan ucapan mirip ini, kalau tidak diambil tindakan sewajarnya, boleh mengakibatkan kegelisahan masyarakat dan mencetuskan huruhara dalam masyarakat.

 Ucapan ini terperinci mengandungi unsur unsur takfir sebagaimana yang diperuntukkan dalam Seksyen 24, Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan, Tahun 1985.

Pihak kami juga merancang untuk membuat repot polis di semua Ibu Pejabat Polis Daerah, Negeri Kelantan.

CHE IBRAHIM MOHAMED.
Naib Pengerusi, Parti Amanah Negara, 

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "PAS TUDUH PAN MURTAD? LAPORAN KEPADA PENGUATKUASA AGAMA, JABATAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM KELANTAN"

Post a Comment