Berita Semasa

PAS Tersungkur di Kedah dan Trengganu Ketika Mengaku Kuat


 Pas tidak pernah mengaku lemah tetapi sentiasa mengaku kuat. Ketika berlaku perpecahan dan berbondong-bondong ahlinya keluar berhijrah dan menubuhkan parti gres AMANAH, tiba-tiba Pas mendakwa semakin ramai yang kononnya mendaftar menjadi jago parti itu. 

Benarkah Pas mendapatkan beribu-ribu jago gres pada setiap bulan?? 

Kalau keahlian Pas semakin bertambah, kenapa akhbar resmi parti itu Harakah masih berterusan tidak laku dan mengalami kerugian walaupun Pas telah banyak kali melancarkan kempen 'Beli Harakah' kepada ahlinya?

Berpuluh tahun saya bersama Pas tetapi perkara kemasukan jago beribu-ribu setiap bulan sebegini tidak pernah berlaku saat saya masih dalam Pas.

Bekas penggagas Pas yang memang masak dengan karenah Pas tidak mudah percaya dengan kelentong murahan Pas ini.

Berikut ialah pandangan Ust Zolkhainain Abidin Al-Abyadhi, bekas penggagas Pas Perlis yang kini telah bersama AMANAH menceritakan perihal hal sebenar Pas masa kini : 

1. Umum tahu, Pas tidak sekuat dulu. Banyak cawangannya sudah bubar. Ramai aktivisnya sudah menyertai parti lain atau tidak seaktif dahulu lagi.

2. Aktiviti Pas juga kini hanya bersifat dalaman saja. Tiada lagi aktiviti terbuka termasuk ceramah umum. Jika ada pun, dibuat di markas parti itu saja.

3. Ketika berpengaruh pun, prestasi Pas tidaklah bagus, apatah lagi saat lemah menyerupai kini. Jangan lupa, kerajaan Pas Kedah dan Terengganu jatuh saat Pas diuar-uarkan sedang kuat.

4. Jika dengar verbal orang besar Pas bercakap, memanglah Pas kuat. Bukan saja mereka bercakap begitu pada masa kini, bahkan sejak puluhan tahun yg lalu, itulah cakap mereka.

5. Pernahkah sesiapa mendengar drpd verbal orang besar Pas, bahawa Pas lemah? Ketika jatuh tersungkur dan hilang kerajaan pun, Pas tetap mengaku berpengaruh dan semakin kuat.

6. Berdepan dgn Pas dlm pertarungan tiga penjuru dlm PRU tak perlu dibimbangi sangat. Lebih-lebih lagi apabila situasi itu tidak boleh dielak lagi.

7. Pas hanya akan diundi oleh penyokong tegarnya saja, bukan pengundi kritikal. Penyokong tegarnya juga semakin berkurang dgn situasi yg berlaku dlm parti itu kebelakangan ini.

8. Jika penyokong tegar Pas tidak boleh memenangkan parti itu saat berdepan satu lawan satu dgn Umno, adakah kini mereka menjadi bahaya pula kpd PH?

9. Umno memang suka bila pengundi berasa Pas kuat, kerana itu berupaya membantutkan usaha memperteguhkan PH. Padahal itu bukanlah hakikat sebenar Pas saat rakyat sudah ada PH utk berdepan dgn BN.]

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "PAS Tersungkur di Kedah dan Trengganu Ketika Mengaku Kuat"

Post a Comment