Berita Semasa

Pas dikuasai UG tanggapan tidak oke Muktamar Agung Khas cadangan Almarhum TGNA


 Akibat menolak cadangan Almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz semoga Pas mengadakan Muktamar Agung Khas (EGM), kesannya kumpulan UG yang pro Umno berjaya menguasai Pas dan menyingkirkan kalangan yang pro Pakatan Rakyat.

  Di sekitar hujung Oktober 2009 dulu, Almarhum Tuan Guru yang sangat berpengaruh menyokong Pakatan Rakyat  pernah mencadangkan semoga Pas mengadakan Muktamar Agung Khas (EGM) dan mencadangkan tiga pemimpin yang perlu 'dibersihkan' iaitu Timbalan Presiden, Nasharuddin Mat Isa; Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali dan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali.

 Almarhum Tuan Guru yang juga Menteri Besar Kelantan itu berkata, dia sudah cukup cerdik untuk membuat pertimbangan sendiri dan yakin cadangan itu kalau diterima tidak akan memecah-belahkan Pas. 

''Saya dah tua, tak payah orang lain jadi dalang. Saya nak jaga parti saya semoga dihormati hingga bila-bila," katanya saat diminta mengulas desas-desus ekoran kenyataannya itu. 

Beliau menegaskan tiada alasannya yakni baginya untuk menarik balik kenyataan yang mengejutkan itu kerana menganggap ia suatu yang benar.

 'Jika ramai yang tak oke Muktamar Agung Khas (EGM) tak apa... saya keluarkan fikiran saya, kalau setuju, Alhamdulillah," katanya kepada pemberita pada majlis perasmian Masjid Noor Aini (Cahaya Mataku), Pasir Hor.  sumber

 Cadangan Amarhum untuk mengadakan Muktamar Agung Khas (EGM) itu tidak kesampaian kerana ramai kalangan pemimpin Pas saat itu masih mahu ‘bermain safe’ dan mahu mengelakan perpecahan di kalangan Pas.

 Walaupun dua antara tiga nama tersebut telah tersingkir dari Pas, namun pengaruh mereka (pengaruh UG) tetap berpengaruh di dalam Pas kerana adanya Bapa UG dalam parti itu iaitu Hj Hadi, presiden Pas! 

 Akhirnya sebagaimana kita semua sudah nampak, Pas telah berpecah juga akhir kerja-kerja khianat kelompok UG ini. 

 Akibat krisis dalaman ini, satu kelompok telah menubuhkan satu tubuh NGO berjulukan Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia - PASMA yang dipelopori oleh YB Datuk Ir. Phahrolrazi Mohd Zawawi.

 Kumpulan yang kedua pula keluar setelah tersingkir dalam pemilihan muktamar ke-61 secara ‘chai’ dan kemudiannya menubuhkan Parti Amanah Negara dengan Hj Mohd Sabu sebagai presidennya.

 Kelompok UG yang menguasai Pas kesannya berjaya membawa parti itu keluar dari Pakatan Rakyat dan kini semakin lebih mesra Umno.

 Namun begitu, masih ada didalam Pas yang tetap mahu ‘bermain safe’. Saya akan dedahkan di lain masa siapa antara mereka ini yang saya kenali…
Baca Juga :
KERAJAAN KELANTAN TERLIBAT KUTIP WANG HARAM ?
At-Takiri ni memang patut kena sekeh!
RCI untuk 1MBD : Pas ketinggalan bas
Kuasa asing: Hadi kurang maklumat atau informasi skrip Umno, soal Amanah

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Pas dikuasai UG tanggapan tidak oke Muktamar Agung Khas cadangan Almarhum TGNA"

Post a Comment