Berita Semasa

Pas Adalah Juara Guna Masjid Untuk Ceramah Politik


Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yaitu umpama mengata dulang paku serpih, mengata orang, sendiri yang lebih!

 Mohd Amar menyerupai mabuk ketum, menganggap parti dan dirinya tidak pernah menyalahgunakan masjid untuk ceramah politik.

 Apakah Mohd Amar ingat rakyat tidak menyedari bahawa selama ini Pas yaitu juara dalam menggunakan masjid sebagai pentas untuk ceramah politik?

 Saya perturunkan beberapa pola menyerupai berikut :

 1) Rakyat masih ingat bagaimana YDP Pas Padang Serai telah berceramah politik di sebuah masjid mengenai pindaan Akta RUU 355 sampai tergamak mengancam Dr Wan Azizah dengan kata-kata bahaya :
Kak Wan, Kak Wan kena angkat tangan! Kalau Kak Wan tak angkat tangan, boleh menjadikan ‘jatuh iman’ Kalaulah ditakdirkan lepas tak angkat tangan itu mati, kami tanam jerat!
 2) Rakyat juga masih ingat lagi sewaktu di awal perpecahan Pas, dimana ramai kalangan professional telah keluar Pas dan menubuhkan parti baru, Nor Azli Musa mengambil kesempatan sewaktu memberikan tazkirah bulan ampunan di sebuah masjid di Batu Kurau dengan membacakan sepotong hadis yang bermaksud: ‘Sesiapa yang berpisah atau keluar dari jemaah walau sejengkal, maka bekerjsama dia telah melepaskan ikatan Islam dari lehernya”.

3) Ustaz Sharkawi b. Ishak @ ustaz rempit sewaktu memberikan kuliah Masjid Jamek An-Najah, Padang Serai, Kedah pada 16 Dis telah menyifatkan orang-orang yang keluar PAS masuk parti Amanah Negara yaitu mereka yang lari dari Fuqaha dan Ulama, mereka meninggal dunia tanpa membawa iman. 

Ustaz Sharkawi beranggapan Fuqaha dan Ulama hanya ada dalam parti PAS sahaja. Oleh kerana itu, dia beranggapan siapa yang meninggalkan PAS bermakna orang itu telah meninggalkan Fuqaha dan Ulama! “Bila mati tak bawa iman, dia mati apa? Mati tak Islam, nampak tak? Kalau bahasa kasaknya, mati kapiak! Itu dia!” Kata Ustaz Sharkawi.

  Apakah tiga pola petikan diatas itu ceramah ugama atau politik Pas?

Semasa BN mentadbir Selangor, Ust Ahmad Awang masih boleh memberikan kuliahnya di beberapa mesjid di Selangor. Tetapi semenjak Pas menguasai masjid-masjid di Selangor, kuliah agama Ust Ahmad Awang telah dilarang dan disekat hanya semata-mata dia orang parti Amanah!

Tentulah ramai yang nak tergelak kalau Mohd Amar dan PAS perasaan dia layak nak menasihatkan pihak lain biar tidak menyalahgunakan masjid sebagai pentas untuk ceramah politik.

 Mohd Amar berkata demikian  berikutan laporan media disini yang menyatakan Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa didakwa mencemarkan kesucian Masjid An Nur Kampung Melayu Subang apabila memberi ceramah berkaitan politik di masjid itu, Rabu lalu.

 Sivarasa hadir untuk memberikan derma RM71,000 bagi diagihkan kepada surau dan masjid di daerah parlimen berkenaan.

 Menurut Sivarasa, dia hanya buat ucapan ringkas memberikan salam bulan ampunan kepada hadirin dan menegaskan keyakinannya kepada kesepakatan kerajaan Selangor terus latih institusi surau dan masjid di Selangor.

 Alahai.... Takkanlah Sivarasa kena jadi orang bisu sewaktu memberikan derma tersebut. Tentulah dia kena jelaskan sedikit wacana derma tersebut. 

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Pas Adalah Juara Guna Masjid Untuk Ceramah Politik"

Post a Comment