Berita Semasa

PANDANGAN EZAM TERHADAP PEMENJARAAN YB TIAN CHUA Tian dan makna keadilan.

1.Malam ini malam kedua Tian tidur didalam sebuah sel didalam penjara.Tidur didalam sel sama sekali tidak nyaman.Tiada kipas angin.hanya tingkap kecil buat ruang udara.

 2.Ada yang sinis berkata hanya satu bulan.Mereka yang tidak pernah hilang kebebasan dan dipenjara tidak akan faham makna satu kebebasan walaupun satu hari dan satu malam.

 3.Namun soalnya bukan Tian dan penjara.Soalnya yakni proses keadilan didalam negara ini.Tian keluar masuk penjara walaupun beliau tidak pernah melaksanakan jenayah.Atau definasi jenayah di Malaysia berbeza.Berhimpun secara aman satu jenayah.Mencuri dan menyamun wang rakyat berbillion ringgit bukan satu jenayah.

 4.Jho Low yang terang-terang melaksanakan jenayah mencuri wang negara lepas bebas.Shahrol yang disebut secara terang didalam Laporan PAC sebagai orang yang bertanggungjawab dalam skandal 1MDB masih lepas bebas.Nik Faisal yang mengaturkan wang negara puluhan juta melalui SRC masuk ke akaun Najib lepas bebas.

5.Di Malaysia tidak apa menyamun duit negara dan rakyat berbilion ringgit.Yang salah diMalaysia yakni berhimpun secara aman.Sebab itu Tian ke penjara dan mereka tidak.

6.Apakah kita telah lupa cerita yang menimbulkan Rasullulah SAW amat marah sampai bersumpah akan memotong tangan anaknya sendiri jikalau Fatimah mencuri?

7.Rasulullah SAW berang bilang mendapat tahu ada usaha untuk melepaskan seorang ningrat berjulukan Fatimah Makzumiyyah yang mencuri wang baitulmal,harta negara.Fatimah ningrat ini melobi melalui anak angkat kesayangan Nabi sendiri Zaid ibn Harithah untuk lepas bebas dari proses keadilan.

8.Makanya Rasullullah SAW bersumpah tiada beza sesiapapun yang melaksanakan jenayah mencuri wang negara mesti dihukum termasuk putri kesayangannya sendiri.

9.Di Malaysia hari ini yang tidak menyamun ke penjara.Yang menyamun berbillion ringgit bukan sahaja bebas malah tidak ada satu proses keadilan pun berlaku ke atas mereka.

10.Hari ini kita lihat ramai pemimpin Islam berebut mahu menjadi jagoan Islam.Tetapi sumpah nabi mereka yang paling terang diketepikan prinsipnya oleh pemimpin negara ini terus berlaku dan berlalu.

Selamat menghayati Asyura.

Mohamad Ezam Mohd Nor

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "PANDANGAN EZAM TERHADAP PEMENJARAAN YB TIAN CHUA Tian dan makna keadilan."

Post a Comment