Berita Semasa

Pakatan Harapan mesti bersedia menghadapi 3 penjuru dalam PRU14

PAS di bawah pimpinan Datuk Seri Hadi Awang tidak berminat untuk mengalahkan UMNO, tetapi hanya membantu UMNO memenangi undi perpecahan.
Parti-parti Pakatan Harapan mesti rebut inisiatif politik dan momentum yang dicetuskan oleh kejayaan politik seismik pada 14 Julai apabila empat parti Pakatan Harapan DAP, PKR, Amanah dan Pribumi Bersatu memutuskan untuk mengetepikan perbezaan mereka dan bertindak bersama, mengumumkan struktur , logo dan barisan kepimpinan gres Pakatan Harapan.

Tidak ada keraguan bahawa keputusan 14 Julai Pakatan Harapan telah menghidupkan semula impian dan impian rakyat, tanpa menduga kaum, agama atau wilayah, mengenai kemungkinan, betapa sukarnya perubahan politik di negara ini.

Malaysia telah mengembara jauh semenjak dua pilihan raya umum lalu.

Hanya 10 tahun yang lalu, mereka yang mempersoalkan sebelum Pilihan Raya Umum 2008 sama ada ia mungkin untuk mengubah Kerajaan Persekutuan akan dianggap sama ada naif atau gila. Tanggapan yang sama akan diberikan kepada sesiapa yang bertanya sebelum Pemilihan Umum 2013 sama ada ia mungkin untuk mengubah Kerajaan Negeri Johor.

Kini, menyerupai yang disebutkan oleh Pengerusi Negeri Johor DAP dan Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong pagi ini, objektif Pakatan Harapan dalam PRU14 harus mengubah Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Johor.

Ia tidak akan menjadi peran mudah untuk dicapai, tetapi sekurang-kurangnya, kedua-dua matlamat ini berada dalam lingkungan pencapaian yang mungkin dalam Pilihan Raya Umum Ke-14.

Dalam seminggu atau dua ahad yang lalu, terdapat beberapa kemunduran dalam mempergiat dan merombak momentum politik untuk perubahan yang dimulakan oleh pengumuman Majlis Presiden Pakatan Harapan mengenai struktur, logo dan barisan kepimpinan baru, tetapi semua Pakatan Para pemimpin dan partai Harapan harus memperhatikan pentingnya mereka tidak mengizinkan inisiatif politik dan momentum Pakatan Harapan dilancarkan pada 14 Julai untuk kehilangan steam, arah dan kekuasaan.

Pakatan Harapan sedang berjuang melawan masa, dan kalau kita mahu membina momentum politik dan tekanan untuk perubahan, tidak ada lagi perubahan politik dan penangguhan politik.

Terdapat orang-orang yang berpendapat bahawa gabungan Umno / BN akan mendapat manfaat dalam pilihan raya tiga penjuru yang melibatkan BN, PH dan PAS, dan kalau UMNO / BN mahu dikalahkan dalam PRU14, tidak ada pertandingan tiga penjuru yang melibatkan PAS.

Ini tidak perlu kerana adanya dinamik politik gres di negara ini.

PAS di bawah pimpinan Datuk Seri Hadi Awang tidak berminat untuk mengalahkan UMNO, tetapi hanya membantu UMNO memenangi undi perpecahan.

PAS di bawah Hadi sangat berbeza dengan PAS di bawah Tok Guru Nik Aziz Nik Mat atau PAS di bawah dua presiden sebelumnya, Fadil Noor dan Yusuf Rawa.

Tiga puluh enam tahun yang lalu, Hadi keluar dengan Amanat Hadi untuk memusnahkan Umno; tetapi hari ini, Hadi telah menjadi andal apologis dan pertahanan Najib dan skandal 1MDBnya, menimbulkan Malaysia menjadi kleptokrasi global.

Parti dan pemimpin Pakatan Harapan mesti menghadapi realiti politik yang akan berlaku pertembungan tiga penjuru yang melibatkan PAS, walaupun di Selangor, dalam 14GE.

Inilah sebabnya mengapa sebelum ini realiti politik yang dihadapi, semakin besar peluang Pakatan Harapan dapat mengalahkan UMNO / BN walaupun dalam pertarungan tiga penjuru untuk membawa perubahan Kerajaan Persekutuan di Putrajaya dan Kerajaan Negeri Johor di Nusajaya untuk yang pertama masa dalam sejarah negara.

Saya telah mengatakan bahawa kalau terdapat 10% pengundi Melayu dan 5% pengundi bukan Melayu dari UMNO / BN ke Pakatan Harapan dalam PRU14 berbanding PRU13, maka kemungkinan besar Pakatan Harapan akan menjadi bisa membentuk kedua-dua Kerajaan Persekutuan dan Negeri Johor.

Pada pilihan raya umum 2013, PAS mencapai 22% sokongan pengundi di Negeri Johor, tetapi majoriti sokongan terhadap PAS ini datang daripada sokongan DAP dan PKR.

PAS tidak dapat memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri dalam 10 pilihan raya umum dari 1959 sampai 1999, dan memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri yang pertama di Johor pada pilihan raya umum 2004. Tetapi ini ialah kerana ia calon UMNO hilang kelayakan pada PRU2004.

PAS memenangi dua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 2008 dan empat kerusi Dewan Undangan Negeri di Johor pada pilihan raya umum 2013, sebahagian besarnya kerana sokongan DAP dan PKR.

Saya percaya kalau terdapat pertandingan pilihan raya tiga penjuru di Johor dalam PRU14, PAS tidak akan memenangi satu kerusi Dewan Undangan Negeri di Johor dan peratusan undi yang ditonjolkan dalam negeri oleh calon PAS akan dikurangkan kepada antara 5% sampai 8 %.

Ini kerana saya tidak percaya bahawa majoriti pengundi PAS akan bersetuju dengan sokongan politik Hadi untuk Najib, 1MDB dan Malaysia menjadi kleptokrasi global.

Tetapi ada keperluan untuk memberi penjelasan keadaan politik tanpa sebarang kelewatan, dan sama pentingnya bahawa perlu ada masa untuk menjangkau 3.5 juta anggota UMNO yang Najib mesti dikalahkan untuk menyelamatkan Malaysia dari kleptokrasi global, masa ialah juga perlu menjelaskan kepada sejuta andal PAS bahawa sokongan Hadi terhadap Najib dan kleptokrasi globalnya ialah sesuatu yang Nik Aziz, Fadhil Noor atau Yusuf Rawa tidak akan pernah mengimbangi atau menyokongnya.

(Ucapan Lim Kit Siang di dialog kopitiam DAP di Batu Pahat pada Ahad, 3hb. September 2017 jam 3 petang)  sumber
Baca Juga :
'Saya mengaku bertanggungjawab kerugian BNM'
PAS menggunakan skrip lapuk UMNO
Anak Hj Hadi kena belasah kaw-kaw!
Tolonglah.... Jangan Ketawakan Dia

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Pakatan Harapan mesti bersedia menghadapi 3 penjuru dalam PRU14"

Post a Comment