Berita Semasa

Operasi Gopi - Berhubungkait dengan Ketua Polis Negara, kata Sarawak Repor


  Gopinathan Krishnan 'Gopi' (dibulatkan) yakni antara mereka yang ditahan dan dibawa ke mahkamah; Sarawak Report mendapat maklumat mengenainya dari sumber yang boleh dipercayai bahawa perantara utama berkenaan yakni Gopinathan Krishnan, yang dikenali sebagai Gopi.

  Oleh itu Operasi itu dinamakan Ops Gopi. Gopi telah mengakui segala-galanya kepada penyiasat beliau, corroborating maklumat yang telah muncul dalam akhbar mengenai pegawai tinggi polis di Bukit Aman menggunakan dia sebagai orang tengah untuk menguruskan kutipan bayaran daripada operasi haram di Melaka.

 Nampaknya raket derma itu tidak dihadkan ke Melaka, tetapi yakni sebahagian daripada berjuta-juta penipuan koleksi ringgit yang beroperasi di seluruh Malaysia yang telah dibangunkan semenjak beberapa tahun kebelakangan ini.

 Dakwaan itu yakni bahawa ia dilakukan dari bahagian paling atas pasukan polis dan kini terdapat penolakan kembali dengan dakwaan bahawa SPRM telah 'memangsakan' dan 'Mensasarkan' pegawai polis dan siasatan sepatutnya dibawa ke penghujungnya atau diambil alih oleh polis sendiri.

 Memandangkan keadaan ini, ia yakni penting dan patut diketahui bahawa Gopi didakwa dalam buku telefon ia ada senarai beberapa pegawai paling (dan orang-orang yang berkaitan dengan mereka) yang dia kerap hubungi.

 Di bawah keadaan ini, Gopi mesti menjelaskan mengapa ia sering bekerjasama dengan pegawai-pegawai kanan polis.


 Lagi pula, raket derma ini telah diakui oleh pegawai yang ditangkap, pengantara dan juga beberapa pengusaha haram yang telah bercakap dengan pemberita dan kini telah menutup kedai-kedai mereka di Melaka.

 Jadi, relasi telepon ini tidak boleh diabaikan dalam apa jua keadaan normal dan kesemua pegawai-pegawai yang paling kanan yang telah dihubungi oleh Gopi akan mengambil cuti sementara perkara itu sedang disiasat.


  Terima kasih kepada maklumat bil telefon bertarikh pada April tahun ini Sarawak Report dapat mengenal pasti salah satu daripada tokoh-tokoh kanan dikaitkan dengan hierachy Bukit Aman. Kami merujuk kepada tidak lain daripada abang ipar kepada Ketua Polis Negara (KPN) Khalid Abu Bakar, yang menguruskan sebuah perniagaan menjual senjata api gotong royong dengan anak perempuan Khalid. Namanya ialah Mohd Isa bin Hussin dan dia yakni ketua kampung daripada Gebok, Mantin, Negeri Sembilan.

Nama dan nombor telefon bimbit menurut data dilihat oleh Laporan Sarawak Gopi menalipon  abang ipar kepada Ketua Polis Negara 7 kali pada bulan April.

Memandangkan dikala ini dia ditangkap kerana didakwa bertindak sebagai kata kunci dalam raket derma polis sampai di peringkat tertinggi dalam pasukan polis, Khalid dan Isa bin Hussin patut menjelaskan alasannya yakni bagi panggilan mereka.


Sebagai contoh, pada 10 April tahun ini Gopi mendial nombor telefon bimbit Isa '0196610914 (lihat di atas grafik) tiga kali antara sebelum 18:00 setengah lalu 6 daripada nombor telefon bimbitnya sendiri (012) 6.193.971.

  Mengapa panggilan ini pada petang Isnin?

Ia juga perlu diambil perhatian bahawa semua panggilan ini yakni sangat mudah. Gopi tidak perlu memperkenalkan diri atau mencari helah untuk alasannya yakni panggilannya. Kedua-dua orang nampaknya sangat mengenali antara satu sama lain dengan baik dan memahami maksud panggilan. Mereka bisa untuk mengetepikan perkara-perkara dengan cepat, walaupun terpaksa melaksanakan beberapa kemas kini melalui jam.

Mungkin ia yakni jemputan antara rakan-rakan (golf) dan mungkin Isa bin Hussin diharapkan untuk menyemak ketersediaan sendiri? Dalam keadaan ini, apa-apa sebab, ia perlu diperiksa dan menjelaskan - ada cara perlu siasatan digugurkan atau aduan mengenai 'witchhunts' dilayan.

Komunikasi kelihatan terus pada bulan April. Sarawak Report memahami bahawa Gopi menalipon Isa bin Hussin lagi keesokan harinya pada waktu pagi, dan mereka berbual-bual selama lebih satu minit

Dan kemudian dua hari kemudian pada malam ke-13 April, apabila mereka berbual-bual selama hampir tiga minit dan final sekali pada 20 April apabila mereka mempunyai banyak omong agak panjang berkekalan hampir tujuh minit.

Jadi, mari kita mendengar penjelasan perihal mengapa sindikit sepenuh masa derma polis penipu didakwa telah bercakap dengan adik ipar kepada Ketua Polis Negara, yang kita semua tahu ia terlibat secara eksklusif dalam perniagaan Nilam Arms?

Ketua Polis Negara perlu beri menjelaskan kalau terdapat mana-mana kenalan lain antara Gopi dan orang-orang yang rapat dengan ia sama ada secara peribadi atau profesional dan sama ada atau tidak dia juga di dalam buku telefon Gopi ini.

Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar

Kalau ada kenalan itu dia harus, sudah tentu, menarik diri daripada mana-mana penyiasatan dan berundur daripada jawatannya sementara siasatan sedang dijalankan.

Melanjutkan tempoh jawatan Khalid selepas usia bersara pada tahun ini, yakni terang kurang diterima di bawah keadaan ini, walaupun ini yakni hajat Najib.

Mungkin Perdana Menteri mula menyesal kerana telah menetapkan SPRM menyiasat penuh kes rasuah  - dengan pengecualian 1MDB.  – sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Operasi Gopi - Berhubungkait dengan Ketua Polis Negara, kata Sarawak Repor"

Post a Comment