Berita Semasa

Najib mengembirakan Trump : Bercakap mengenai perdagangan dan keselamatan, bukan skandal


 Presiden Donald Trump tentulah tersengeh bangga dan memuji dengan kedatangan Najib Razak dan rombongannya ke White House pada hari Selasa....

Najib membawa isu bangga kepada Trump mengenai pelaburan berbillion USD untuk Amerika Syarikat tanpa menyentuh skandal rasuah Malaysia yang dalam penyiasatan Amerika Syarikat.

Najib memberitahu Trump, Malaysia Airlines akan membeli 25 Boeing (BA.N) 737 jet dan lapan 787 Dreamliner, dan mungkin akan menambah 25 lagi jet 737 dalam masa terdekat - satu perjanjian yang akan bernilai lebih daripada USD 10 bilion dalam tempoh lima tahun.

Najib berkata, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Malaysia, sebuah dana pencen utama, ingin membelanjakan USD3 bilion sampai USD4 bilion untuk pembangunan infrastruktur A.S..

Lawatan itu ialah penting bagi Najib, yang menghadapi pilihan raya tahun depan dan mahu memberi aba-aba bahawa ia masih dialu-alukan di White House walaupun ada kaitan jenayah oleh Jabatan Keadilan A.S. ke dalam dana negeri yang dipanggil 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Diapit oleh penasihat teratas di Bilik Kabinet, Trump memuji Najib atas pendiriannya yang teguh terhadap Negara Islam di Asia Tenggara, dan untuk memutuskan kekerabatan ekonomi dengan Korea Utara.

"Dia sangat besar lengan berkuasa terhadap keganasan di Malaysia, dan penyokong hebat dari sudut itu," kata Trump. "Dia tidak lagi berurus niaga dengan Korea Utara, dan kami mendapati ia sangat penting."

Rumah Putih pada asalnya merancang untuk membenarkan wartawan bersama sewaktu pertemuan di Pejabat Oval antara Trump dan Najib, tetapi pada saat-saat terakhir rancangan diubah. Ini bermakna jurugambar tidak boleh mengambil gambar tradisional dua pemimpin duduk bersebelahan. 

Jabatan Hakim A.S. menyaman untuk merampas kira-kira USD1.7 bilion aset yang dikatakan dibeli dengan dana 1MDB yang disalahgunakan.

Najib mengasaskan dana itu, yang menghadapi siasatan  pengubahan wang haram di sekurang-kurangnya enam negara termasuk Amerika Syarikat, Switzerland dan Singapura. Najib telah menafikan sebarang kesalahan.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Najib mengembirakan Trump : Bercakap mengenai perdagangan dan keselamatan, bukan skandal"

Post a Comment