Berita Semasa

Najib cuma nak beli Boeng

Konon katanya PM Najib akan berbincang dengan Presiden Amerika Syarikat berhubung penderitaan etnik Rohingya di Miyanmar.... Cubalah korang dengar sendiri ucapan Najibmelalui rakaman berikut :


Trump : Kamu ingin bercakap sesuatu?

Lalu Najib membuka perbualan dengan tiga cadangan "nilai kuat".

"Nombor satu, kami ingin membantu anda dari segi memperkukuhkan ekonomi AS," katanya.

"Kami berhasrat untuk meningkatkan jumlah pesawat Boeing yang akan dibeli oleh MAS (Malaysian Airlines). Kami komited untuk 25 pesawat 737 MAX 10, ditambah lapan 787 Dreamliner. Dan terdapat kebarangkalian yang berpengaruh - tidak mungkin - kita akan menambah 25 lagi 737 MAX 10 dalam masa terdekat.

"Jadi, dalam tempoh lima tahun, perjanjian itu bernilai lebih daripada USD 10 bilion (USD 13 bilion). Itulah satu. 

"Kami juga akan cuba memujuk AirAsia untuk membeli enjin GE," katanya.

Najib berkata, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Malaysia yang mempunyai hampir USD 7 bilion dalam ekuiti di Amerika Syarikat, akan melabur pemanis USD3 - USD 4 bilion untuk menyokong pembangunan infrastruktur - asas kepada jadwal Trump.

Dana kedaulatan Khazanah telah melabur USD 400 million dan merancang untuk meningkatkan pelaburannya dalam syarikat berteknologi tinggi, katanya.

 Selain itu, Najib memberitahu Trump: "Kami berkomitmen untuk melawan Daesh, ISIS, Al-Qaeda, Abu Sayyaf - anda namakannya. Mereka yaitu musuh Amerika Syarikat, mereka juga musuh Malaysia, dan kami akan melaksanakan bahagian kami untuk memastikan bahawa bahagian dunia kita selamat.

"Kuncinya ialah untuk menyokong rejim dan pemerintah Islam yang sederhana dan progresif di seluruh dunia, kerana itu yaitu wajah sebenar Islam; Itulah wajah Islam yang sahih," tegasnya. 

"Semakin banyak anda menyelaraskan dengan rejim yang progresif dan sederhana, lebih baik dia akan memenangi hati dan minda dunia Islam."Ada tak korang dengar apa-apa Najib cakap pasal isu kekejaman terhadap etnik Rohingya di Myanmar? Memang pembohong!
Baca Juga :
Lawak paling terbelakang : Trump dapat berbilion wang, kita tidak dapat apa-apa.
Dah ada pendirian, ambillah tindakan terhadap penganjur!
KWSP milik pekerja, bukan untuk ekonomi AS
Lawak terbaru : Kita bukan nak tolong Amerika

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Najib cuma nak beli Boeng"

Post a Comment