Berita Semasa

Mujahid saman pensyarah RM5 juta


 Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 27 Julai ini sebagai tarikh gres pengurusan kes saman Naib Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa terhadap Pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM) Dr Kamarul Zaman Yusoff.

 Dalam sebutan pertama kes itu di hadapan Timbalan Pendaftar Rumaizah Baharom hari ini, Mujahid - yang diwakili peguam Mohd Fitri Asmuni - berkata saman berkenaan difailkan ekoran status Facebook dimuat naik Kamarul Zaman pada 25 Mei lalu.

 Tulisan itu bertajuk: Dr Mujahid antara kuda tunggangan terbaik DAP. “(Anak guam saya) menuntut ganti rugi sebanyak RM5 juta termasuk ganti rugi keterlaluan dan ganti rugi referensi untuk libel (fitnah bertulis).

 “Ia juga injunksi untuk menghalang defendan sama ada menerusi defendan sendiri, ejen atau sesiapapun daripada menerbitkan kenyataan berunsur fitnah atau memberi sebarang kesan kepada plaintif baik di media sosial, cetak, mahupun elektronik,” katanya kepada pemberita di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur hari ini.

Selain itu, katanya, plaintif turut menuntut defendan semoga menerbitkan permohonan maaf secara terbuka. 

 Tak buat semakan

 Sebelum ini Kamarul Zaman mendakwa buku goresan pena Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor Hannah Yeoh bertajuk Hannah - A Personal Journey cuba memujuk, menghipnotis atau menghasut orang ramai semoga menganut atau cenderung kepada Kristian.

 Kenyataan Kamarul Zaman itu mengundang banyak kritikan, termasuk daripada Mujahid. Kamarul Zaman kemudian membuat laporan polis terhadap Yeoh.

 Namun pada 24 Mei lalu Mujahid berkata dia telah membaca buku goresan pena Yeoh namun mendapati kandungannya mempunyai persamaan dengan naskhah yang ditulisnya pada 2010, Aren't We All Malaysian.

 Katanya, dia memilih subjek lain untuk menyatakan pandangannya manakala Yeoh memilih tema ketuhanan.

 Pada masa sama Mujahid berkata dia tidak menemui sebarang unsur yang boleh membawa seseorang Muslim murtad ibarat didakwa Kamarul Zaman.

 "Sebaliknya selepas membaca buku itu aku menjadi Muslim yang lebih baik," kata Mujahid.

 Susulan dari kenyataan Mujahid itu, Kamarul memuat naik status yang menuduhnya sebagai kuda tunggangan DAP.

 Sementara itu, Mohd Fitri menegaskan kenyataan Kamarul Zaman itu berunsur fitnah dan diterbitkan dengan niat jahat, sampai merosakkan reputasi dan nama baik Mujahid.

 "Kenyataan berunsur fitnah menjejaskan imej, reputasi, kedudukan dan kerjaya plaintif sebagai muslim, hebat parlimen, pemimpin parti dan masyarakat.

"Kenyataan itu sendirinya mengambarkan satu fitnah berat dan serius yang membabitkan soal agama, perkauman, kepercayaan, dan ketaatan plaintif terhadap Islam dan negara.

 "Defendan menerbitkan kenyataan berunsur fitnah tersebut tanpa terlebih dahulu membuat semakan atau legalisasi dengan plaintif," katanya.  sumber
Baca Juga :
Adun Rembat RM50 ribu utk pergi keluar Negara
KENYATAAN MEDIA MAJLIS PRESIDEN PAKATAN HARAPAN 13 JULAI 2017
JOM BINA SEMULA NEGARA BERSAMA YB. RAFIZI RAMLI [TAMBUN]
Bukan Kelantan, tapi Sabah dulu sudah laksanakan sebatan umum

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Mujahid saman pensyarah RM5 juta"

Post a Comment