Berita Semasa

Mufti Asri tegur Dobi Mesra Muslim

PETALING JAYA: Mufti Perlis Datuk Mohd Asri Zainul Abidin hari ini membidas tindakan sebuah kedai dobi di Johor melarang orang bukan Islam daripada mencuci pakaian mereka di situ, dan berkata sebahagian daripada pandangan sempit yang tiada kaitan dengan Islam.

“Saya bimbang nanti akan ada yang menggesa biar orang Islam tidak boleh guna duit yang telah digunakan oleh orang bukan Islam,” kata Asri kepada FMT, mengulas kontroversi sebuah kedai dobi layan diri di Muar, Johor yang melakukan dasar “mesra Muslim”.

Asri berkata salah anggap mengenai hukum kebersihan dalam Islam akan menyebabkan pelbagai lagi masalah.

“Ini alasannya yaitu mereka membuat andaian mungkin ada najis semasa duit itu beredar dari tangan ke tangan. Nanti anggap solat tak sah sesiapa yang ada duit dalam poket. Lepas itu, kena absurd pula bekas makan bukan Muslim di restoran. Takut nanti ada kesan khinzir di lisan mereka,” katanya.

Gambar papan tanda kedai dobi Elit Laundry di Muar dengan papan tanda memaklumkan hanya mendapatkan pelanggan Islam tular di media umum baru-baru ini dan mengundang pelbagai reaksi.

Mufti Johor Datuk Mohd Tahrir Samsudin tampak mempertahankan dasar itu, ibarat dilaporkan Harian Metro.

“Kebersihan menjadi keutamaan kepada umat Islam,” kata mufti itu dipetik akhbar berkenaan, sambil menambah ia tidak sepatutnya menjadikan persepsi buruk di kalangan bukan Islam.

Asri bagaimanapun mengajak umat Islam memilih pandangan fekah yang lebih mudah dan praktikal ibarat mana dikehendaki Islam.

“Selagi najis itu tidak zahir secara jelas, jangan kita suka membuat pelbagai andaian.”

Asri berkata fekah bertujuan memudahkan kehidupan.

“Islam itu agama yang hidup dan beraksi dengan persekitaran secara seimbang. Fekah itu ke arah memudahkan bukan menyusahkan. Saya pesan yang tersirat umat Islam, jikalau asal sesuatu materi itu bersih, tidak zahir padanya najis samada dari segi warna, anyir ataupun rasa, maka ia dikira bersih.

“Semua andaian yang berlebihan sehingga menyusahkan kehidupan bukan dari fatwa Nabi Muhammad yang mudah dan memudahkan kehidupan manusia,” kata Asri.  sumber
Baca Juga :
Pesta Judi Berjemaah Fastaqim 2 : Halaluna Wa Haramukum!
Ini Zambry Menteri Besar kita! Bukan orang Bangla, Yob!
Oh Pocot! Rupanya ini beliau kejutan itu?
Tu dia! Main bola kena pakai sarong?

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Mufti Asri tegur Dobi Mesra Muslim"

Post a Comment