Berita Semasa

‘Mahkamah perlu putuskan kalau kes RM9.5 juta ialah khabar angin'


  Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mesti menarik diri daripada menyiasat dakwaan yang dibuat oleh laman web Sarawak Report, kata Ahli Parlimen Puchong, Gobind Sigh Deo hari ini.

Saranan itu dibuat selepas Khalid, pagi tadi mengesahkan dakwaan laman web tersebut bahawa suspek utama berhubung kes mendapatkan rasuah bagi melindungi sentra judi haram dan rumah urut di sekitar Melaka ialah kenalannya.

Menurut Gobind, perkembangan terbaru itu menimbulkan kedudukan Khalid sebagai satu konflik.

"Jadi, mengapa dia masih memberi arahan? Ini tidak betul. Beliau tidak harus melibatkan dirinya dalam siasatan RM9.5 juta atau dalam sebarang perkara lain yang membabitkan (editor) Sarawak Report atau (editornya) Clare (Rewcastle-Brown)," katanya dalam satu kenyataan.

Sarawak Report sebelum ini mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membayar RM9.5 juta kepada peguam terkemuka Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Pejabat Perdana Menteri tidak memberi sebarang jawapan berhubung soalan media mengenai dakwaan itu manakala Shafee ahad lalu berkata, bahawa dia akan mengeluarkan kenyataan media mengenai perkara itu. Setakat ini belum ada sebarang kenyataan yang dikeluarkannya.

Gobind juga berkata, bukan bagi ketua polis negara untuk menentukan sama ada laporan berkenaan ialah sekadar khabar angin.

"Ia sepatutnya ialah keputusan yang perlu dibuat oleh pendakwa raya dan kemudiannya, oleh mahkamah selepas proses siasatan selesai," katanya.

Pemimpin DAP itu berkata, polis dengan mudah boleh mengesahkan tuntutan itu dengan mendapatkan dokumen yang diharapkan dan penyata bank.

"Iaitu, kalau polis belum memiliki dokumen berkaitan, meskipun hakikatnya bahawa siasatan SRC International masih berterusan," katanya.

Menurut Sarawak Report, Najib membuat dua pembayaran kepada Shafee jumlah wang berkenaan dari akaun yang sama di mana dana SRC International disalurkan ke akaun bank peribadi perdana menteri.

Shafee bertindak sebagai ketua pendakwa dikala kes liwat II yang membabitkan bekas ketua pembangkang yang kini meringkuk di penjara Datuk seri Anwar Ibrahim dibicarakan di mahkamah rayuan dan persekutuan.

Susulan dakwaan Sarawak Report itu, Anwar memfailkan saman pemula ahad lalu agar sabitan kesalahannya itu diisytiharkan terbatal dan tidak sah.

Malaysiakini tidak boleh secara bebas mengesahkan dakwaan Sarawak Report atau mengesahkan kalau bayaran yang dikatakan itu berkaitan dengan peranan Shafee dalam kes Anwar.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak, semalam, menasihatkan rakyat agar tidak mempercayai laporan Sarawak Report, yang didakwa sebagai laman web yang tidak berwibawa.  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "‘Mahkamah perlu putuskan kalau kes RM9.5 juta ialah khabar angin'"

Post a Comment