Berita Semasa

Lawak terbaru : Kita bukan nak tolong Amerika...

Najib mengambil wang rakyat Malaysia dan memberikannya
kepada Presiden AS Donald Trump untuk menerima
sokongannya - Tun Dr Mahathir
Tun Dr Mahathir Mohamad  dilaporkan tidak dapat menahan ketawa apabila ditanya mengenai komitmen Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak untuk membantu mengukuhkan ekonomi Amerika Syarikat.

“Hah..ha..ha. inilah kali pertama negara Dunia Ketiga mahu menyokong negara terkaya di dunia untuk membangun infrastrukturnya.

Bekas perdana menteri itu menuduh Najib mengambil wang rakyat Malaysia dan memberikannya kepada Presiden AS Donald Trump untuk menerima sokongannya.

Ramai yang menempelak dan mengecam tindakan Najib yang mahu membantu memperkukuhkan ekonomi Amerika Syarikat menyebabkan Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Irwan Serigar Abdullah menempelak kritikan dan kecaman tersebut.
" Tohmahan dan idea sesetengah pihak yang mengatakan bahawa kita nak menolong ekonomi AS ialah tidak berasas.
"Pembelian pesawat gres Malaysia Airlines (MAS) dan pelaburan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di Amerika Syarikat (AS) bukan untuk menolong ekonomi negara itu," katanya 
“Ini ialah untuk membawa pulangan baik kepada pencarum KWSP,” katanya kepada pemberita dikala ditemui di Kementerian Kewangan di Putrajaya kelmarin
Kesian dengan Irwan Serigar ini. Dia cuba mahu menafikan kenyataan Najib tersebut yang telah menular secara global. Akhbar-akhbar antara bangsa telah memuatkan kenyataan Najib yang terang itu bersama rakaman vdonya sekali, tapi Irwan Serigar masih naif mengenainya...

Berikut reaksi penulis Mohd Sayuti Omar :
Bukankah pada Selasa lalu, PM Najib yang berkata kepada Presiden AS Donald Trump:

“Nombor satu, kami mahu membantu kau dalam bentuk legalisasi ekonomi AS,” katanya dalam pertemuan di Rumah Putih.

Dalam pertemuan 12 September lalu, Najib juga memberitahu Trump, Malaysia berminat melabur tiga atau empat bilion dolar lagi untuk mendukung fasilitas pembangunan semula AS.

Katanya, Malaysia mempunyai modal besar melalui KWSP untuk dieksport dan telah pun melabur hampir AS$7 bilion dalam bentuk ekuiti.

Najib juga berkata MAS akan membeli 25 pesawat daripada AS dan barangkali menambah 24 lagi selepas ini. Dalam tempoh lima tahun, rundingan itu, katanya, akan bernilai lebih AS$10 bilion. 

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Lawak terbaru : Kita bukan nak tolong Amerika..."

Post a Comment