Berita Semasa

Langgar Akta Perlindungan Peribadi : Laporan polis terhadap Zahid Hamidi dan Ketua Pengarah Jabaran Pendaftaran Negara


 Saya telah membuat laporan polis pada jam 10:46 malam tadi di ibu pejabat polis dang wangi, kuala lumpur terhadap yab dato seri zahid hamidi (timbalan perdana menteri) dan ketua pengarah jabatan pendaftaran negara yang telah menyalahguna kuasa  di bawah Personal Data Protection Act.

Yab timbalan perdana menteri serta ketua pengarah jabatan pendaftaran negara tidak menghormati undang-undang sepertimana tertakluk di bawah perlembagaan persekutuan negara.

Tindakan jahat mereka berdua yang menggunakan data peribadi yabhg tun dr mahathir mohamad pada pentas politik secara terbuka ialah terang bercanggah dengan sertifikat derma data peribadi.

Sebagai timbalan perdana menteri yang menjawat jawatan menteri dalam negeri; ia  tidak sepatutnya bertindak secara kebudak-budakan sedemikian rupa!!

Malahan tindakan yab dato seri zahid hamidi dengan ketua pengarah jabatan pendaftaran negara ini ialah keterlaluan kerana mereka berdua sepatutnya memahami dan menghormati keluhuran undang-undang negara.

Data-data peribadi warganegara malaysia tidak boleh dipersendakan atau dizahirkan kepada umum khususnya di dalam proram politik.

"Ini IC biru dia dulu. Nama dia Mahathir anak lelaki Iskandar Kutty.
Nombor IC biru dia […] Ini yang dihantar oleh ketua pengarah
Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)." - Zahid Hamidi
Ini juga menyampaikan yab timbalan perdana menteri malaysia dan ketua pengarah jabatan pendaftaran negara bersikap  samseng serta meletakkan undang-undang di tangan mereka sendiri!!

Ketua setiausaha negara (KSN) harus mengambil tindakan tatatertib terhadap ketua pengarah jabatan pendaftaran negara yang telah menyalahguna data peribadi yabhg tun dr mahathir mohamad bagi kegunaan kegiatan politik.

Secara etikanya, seorang penjawat awam tidak boleh berkonspirasi dengan orang politik untuk salahguna data peribadi yang tertakluk di bawah sertifikat derma data peribadi.

Pihak penguatkuasa undang-undang negara mesti siasat yab timbalan perdana menteri dan ketua pengarah jabatan pendaftaran negara secara telus, adil serta saksama bagi melindungi hak seseorang rakyat itu.

Ini merupakan perbuatan jenayah yang disengajakan dan tidak harus berulang kembali kerana ianya bakal menghakis keyakinan rakyat pada institusi-institusi kerajaan.

Ikhlas dari;
KHAIRUDDIN ABU HASSAN
Koordinator
Deklarasi Rakyat

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Langgar Akta Perlindungan Peribadi : Laporan polis terhadap Zahid Hamidi dan Ketua Pengarah Jabaran Pendaftaran Negara"

Post a Comment