Berita Semasa

Kuasa asing: Hadi kurang maklumat atau informasi skrip Umno, soal Amanah


 PETALING JAYA: Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilihat mencemarkan kedudukannya sebagai ulama dan andal Parlimen kerana mengatakan kuasa absurd cuba mencampuri urusan negara dalam berita 1Malaysia Development Berhad.

Sedangkan perkara bahwasanya Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) mahu menerima semula aset yang didakwa diperoleh dengan dana yang dicuri dan dibelanjakan di negara itu, kata Naib Presiden Amanah Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa.

 “Tuduhan kononnya kuasa absurd cuba untuk masuk campur hal ehwal negara terang disebabkan kekurangan maklumat…atau kemungkinan mengikut skrip biasa Umno-Barisan Nasional sebelum ini bagi mengalih referensi berita sebenar,” katanya dalam kenyataan hari ini.

 Ahli Parlimen Parit Buntar merujuk surat terbuka Hadi 24 Jun lalu kepada parti politik dalam negara dan menggesa tiada kuasa absurd mencampuri urusan dalaman negara.

 “Jangan kita ulang sejarah dengan menjemput pihak absurd selesaikan persoalan dalaman ibarat BMF, Perwaja, Tabung Haji, KWSP, dan terkini berita 1MDB.

 “Apa pun keputusan berita dalaman kita, supaya mahkamah kita sendiri menyelesaikan atau mahkamah rakyat kita menyelesaikannya.

 “Sebodoh-bodoh dan sezalim-zalim dalaman kita, supaya kita yang tanggung sendiri dan kesannya berkat kesabaran, pasti sedar dan insaf,” kata Hadi dalam surat terbuka itu yang disiarkan di Facebooknya, hari ini.

 Bahkan Hadi yakin, yang pihak mengundang pihak absurd hanya semata-mata mahu menang pilihanraya yaitu tidak beriman dan kemenangannya itu akan menjadi kemenangan tanpa kepercayaan dan budiman.

 Bagi Mujahid, Hadi sepatutnya mencicipi tindakan dan siasatan dilakuakn DoJ dalam berita 1MDB dan pelbagai berita lagi akan beri manfaat kepada rakyat.

 Namun berdasarkan surat terbuka Presiden PAS itu, Mujahid mencicipi Hadi secara tidak eksklusif menjadi pembela kepada kleptokrasi kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak.

 “Saya yakin tiada rakyat Malaysia yang waras mahukan campurtangan negara absurd dalam urusan negara. 

“Namun membantu negara absurd menangkap perompak besar dari negara kita yang merompak di negara absurd dengan menggunakan kekayaan negara kita.

“Ia patut diberi santunan untuk siasatan demi menjaga maruah negara dan mengembalikan duit negara yang dirompak,” katanya.

 Mujahid berkata, tindakan sebahagian mufti dan pemimpin agama ibarat presiden PAS akan menjadi penghalang rakyat menundukkan rompakan mega kekayaan negara.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Kuasa asing: Hadi kurang maklumat atau informasi skrip Umno, soal Amanah"

Post a Comment