Berita Semasa

Kongres Khas : KEADILAN harus berani menyambut cadangan Rafizi Ramli

Isu Kerajaan Perpaduan mendorong Almarhum TGNA
mendesak supaya Muktamar Khas diadakan 
Nampaknya ramai yang mempersoalkan perihal keabsahan surat dari penjara Sungai Buloh tu. Presiden KEADILAN harus tampil membuat perakuan samada ianya absah atau palsu.

Saya tidak berhajat untuk membincangkan perihal surat tersebut walaupun saya turut meragui tentangnya.

Persoalan yang amat menonjol kini ialah perpecahan dikalangan pimpinan KEADILAN; ada yang terhegeh-hegeh mahu bersama PAS dan ada yang mahu supaya melupakan Pas.

Bagi mengatasi kemelut tersebut, saya kira KEADILAN  harus berani menyambut cadangan Rafizi Ramli untuk mengadakan  Kongres Khas bagi menerima mandat akar umbi sama ada rundingan itu perlu diteruskan atau tidak.

Ini ialah penting supaya dapat menentukan arah tuju perjuangan KEADILAN secara tegas dan tuntas.

Pas pernah mengalami krisis kepimpinan parti seumpama ini bila  ada kalangan pemimpin Pas yang telah mengadakan rundingan secara sulit dengan Umno.

Di suatu dikala sekitar Oktober 2009 dulu, Mursyidul Am PAS Almarhum Tuan Guru Nik Abul Aziz Nik Mat pernah mencadangkan supaya ‘Muktamar Khas’ diadakan bagi menukar 'dua tiga kerat' pemimpin yang bermasalah dalam PAS.
“ Biarlah kita ambil mandat gres sekali lagi. Mesyuarat semoga ringkas;ambil sehari penuh atau dua hari penuh misalnya tetapi prosesnya mesti ringkas, dan keputusannya adil, telus, tepat, terus dan jelas. Undi perlulah sulit dan dilakukan di atas kertas.”
“Tidak boleh jadi ni, kita duk ‘ghok-ghak’ (kacau) begini. Orang boleh terima atau tak boleh terima, bawa ke Muktamar Khaslah; senang cerita. Biar tentu sah, nak ikut yang mana. Kita nak awet yang mana dan buang yang mana," kata TGNA.
 Ust Ahmad Awang juga meminta diadakan satu ‘Muktamar Khas’ melalui blognya :
“maka perlulah pimpinan tertinggi dari peringkat syura dan kepimpinan organisasi peringkat sentra dan negeri mengadakan perhimpunan khas bagi membincangkan cara-cara yang terbaik untuk menangani gosip ini berlandaskan kaedah dan cara terbaik mengikut lunas-lunas Islam.”
 Almarhum Datuk Harun Taib, pernah turut menggesa supaya diadakan ‘Muktamar Khas’ bagi membincangkan cadangan kerajaan perpaduan kerana ia satu gosip yang besar.
"Ini perkara besar dan baru, tidak boleh buat begitu sahaja... kena bawa ke peringkat akar umbi melalui muktamar khas."Bila ‘Muktamar Khas’ sudah bersetuju, gres kita boleh laksanakan," katanya menyerupai dilaporkan Bernama.
Namun ‘Muktamar Khas’ yang di cadangkan itu tidak pernah kunjung tiba dalam dairi PAS.

Apabila cadangan ‘Muktamar Khas’ ditolak, Almarhum Tuan Guru Nik Aziz pun hanya bisa berkata, “Jika ramai yang tak oke Muktamar Agung Khas (EGM) tak apa... saya keluarkan fikiran saya, jika setuju, Alhamdulillah," terang Almarhum.

PAS menolak mengadakan ‘Muktamar Khas’ itu kerana mahu mengelak dan cuba membendung berlaku perpecahan dalam parti.

Namun apa yang jelasnya, Pas telah gagal untuk bertindak tegas dalam menghadapi gosip tersebut. PAS gagal untuk membersihkan dirinya daripada anasir-anasir sepertimana yang disebut sebagai Fraksi Umno atau "boneka Umno" dalam PAS.

PAS lebih suka menyapu sampah sarapnya kebawah tikar sembahyang, walaupun bangkai gajah sekalipun!

Betapa benarnya akan kata-kata Almarhum TGNA pernah menegaskan :
“Isu kerajaan perpaduan dibawa "boneka Umno" dalam PAS dan satu agenda BN untuk memecah-belahkan PAS dan juga Pakatan Rakyat.”
Kata-kata almarhum itu kesannya menjadi kenyataan sebagaimana yang dapat kita saksikan pada hari ini – Pakatan Rakyat terkubur dan Pas berpecah dan terus berkecamuk sampai kini.

Pas kini dikuasai oleh kalangan mereka yang Almarhum TGNA sifatkan sebagai 'Fraksi Umno' atau "boneka Umno" dalam PAS.

Maka KEADILAN ambillah sedikit pelajaran dari apa yang pernah berlaku kepada PAS sampai menjadikan PAS berpecah.

Apa yang sedang berlaku dalam KEADILAN loni tidak jauh bezanya dari apa yang pernah berlaku kepada PAS.
Baca Juga :
Pakatan Harapan mesti bersedia menghadapi 3 penjuru dalam PRU14
'Saya mengaku bertanggungjawab kerugian BNM'
PAS menggunakan skrip lapuk UMNO
Anak Hj Hadi kena belasah kaw-kaw!

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Kongres Khas : KEADILAN harus berani menyambut cadangan Rafizi Ramli"

Post a Comment