Berita Semasa

Kit Siang ‘bangga’ dilabel ‘pemimpin paling berkuasa’ oleh Najib


Dalam satu kenyataan yang menyindir, pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang berkata ia 'berbangga'  kerana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini memilih sebuah persidangan antarabangsa untuk melabelkannya sebagai "pemimping paling berkuasa" di Malaysia.

Berdasarkan ucapan Najib, Lim berkata perdana menteri mendakwa ia bisa melaksanakan sesuatu yang tidak mungkin dapat dilakukannya.

  "Untuk membuat dua bekas timbalan perdana menteri - Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tan Sri Muhyiddin Yassin - dan bekas perdana menteri paling lama berkhidmat, Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai macai dan boneka untuk melaksanakan apa yang saya arahkan, walaupun saya 'bersembunyi' di belakang untuk menipu orang Melayu," katanya.

Lim juga menyoal jika Mahathir menjadi macainya.

"Kenapa harus pemimpin berumur 92 tahun itu, yang pernah menjadi perdana menteri selama lebih satu pertiga daripada sejarah 60 tahun Malaysia, tiba-tiba menjadi macai dan boneka Lim Kit Siang?" soalnya semasa sidang akhbar di Parlimen.

  Ahli Parlimen Gelang Patah itu mengulas ucapan Najib pada persidangan tahunan Invest Malaysia Kuala Lumpur (IMKL), hari ini. 

  Perdana menteri mengulangi bahawa DAP yang mempunyai bilangan kerusi parlimen paling banyak berbanding sekutunya, infinit sebagai kuasa lebih banyak didominasi dalam HARAPAN.

"Sebenarnya, dalam demokrasi, jumlah bilangan tidak berbohong, dan DAP tetap, setakat ini, yaitu parti paling lebih banyak didominasi dalam pembangkang. 

  "Pemimpin DAP semenjak separuh kala lalu itu kini bersembunyi di belakang pemimpin yang pernah memenjarakannya dan cuba menipu orang Melayu yang memikirkan bahawa bekas pemimpin itu yaitu calon sementara mereka untuk perdana menteri,” kata Najib. 

  Walau bagaimanapun, Lim ingin mengetahui sama ada Najib benar-benar percaya dengan segala "pembohongan" dalam ucapannya hari ini bahawa Mahathir, Anwar dan Muhyiddin yaitu macai dan boneka yang dikuasainya.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Kit Siang ‘bangga’ dilabel ‘pemimpin paling berkuasa’ oleh Najib"

Post a Comment