Berita Semasa

Ketua polis Negara di syakki terlibat sindikit pelacuran dan judi


  Portal Berita Harian Online memetik Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata seramai 15 pegawai dan anggota kontinjen Polis Diraja Malaysia (PDRM) Melaka akan ditukarkan kerana terbabit dengan salah guna kuasa.

Arahan pertukaran itu berkuat kuasa serta-merta susulan penahanan lapan pegawai dan anggotanya oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) termasuk dua ketua polis daerah, baru-baru ini. Menurut Khalid, rombakan itu, yaitu fasa pertama dan langkah seterusnya akan dilakukan secara berterusan.

"Saya akan ke Melaka pada Jumaat ini untuk bertemu dengan anggota kontinjen," katanya yang dipetik portal itu.

Khalid berkata, pihaknya memandang serius isu integriti dan tidak berkompromi dengan anggota yang melaksanakan kesalahan. Baca lagi di sini

Betul-betulkah kau serius Khalid? Bagaimana dengan informasi yang mengatakan kau sendiri turut terlibat? Tentu ini sangat serius!

Nampaknya bukan kontinjen Polis Diraja Malaysia (PDRM) Melaka  sahaja yang perlu rombakan tetapi, keseluruhan PDRM, termasuk Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar sendiri.

Kalau benar Khalid turut terlibat, sudah pasti ia tidak layak lagi menjawat jawatan Ketua Polis Negara kerana di syakki terlibat dengan sindikit pelacuran dan judi dan salah guna kuasa yang amat serius!

Ketua Polis Negara perlu dipaksa untuk meletakan jawatan sementara siasatan rapi dilakukan keatasnya.

Dokumen yang diperoleh daripada sumber yang rapat dengan penyiasatan menyampaikan bahawa Gopinathan Krishnan, suspek yang ditahan pada bulan lepas sebagai 'perantara' utama dalam raket derma polis di seluruh sentra perjudian dan rumah-rumah pelacuran di Melaka, yaitu dalam kekerabatan telefon terus dengan tidak lain daripada Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar. 

Tangkapan 12 suspek, ramai daripada mereka pegawai polis, dan disebut Operasi Gopi oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana peranan penting Gopinathan dalam urusan raket yang dikatakan  bagi pihak besar wigs di Bukit Aman. 

Kami telah pun sebelum ini mengenal pasti 7 kali panggilan yang dibuat oleh Gopi pada bulan April kepada adik ipar Khalid Abu Bakar, Mohd Isa bin Hussin.

Sarawak Report telah mendedahkan kekerabatan perniagaan KPN dengan Isa bin Hussin, yang menjual senjata api (Anak perempuan Khalid mempunyai saham majoriti Penilaian Arms, yang dikendalikan oleh suaminya, Isa bin Hussin).

 Menurut sumber, nombor lain yang didail oleh Gopi, 60196000182, dikenali untuk menjadi nombor peribadi rasmi Ketua Polis Negara iaitu Khalid sendiri dan Sarawak Report telah ditubuhkan dari maklumat bil yang 'Gopi' menelefonnya pada 8:23 di pagi pada 4 Februari dan bahawa kedua-dua lelaki berbual-bual selama tiga minit. 

Mengapa Gopi mengangkat telefon kepada Khalid pada 8:20 pagi pada 4 Februari? Mengapa? 

Gopi difahamkan telah mengaku sepenuhnya untuk peranannya dalam mengumpul tunai off pegawai polis Melaka, yang pada gilirannya didakwa mengumpul dari operasi haram di negeri ini. 

Berjuta-juta telah dikumpulkan, pemberi maklumat itu berkata, dan rangkaian dipercayai melanjutkan jauh di luar Melaka sendiri.

Pegawai polis terperangkap dalam penipuan itu telah mengatakan mereka diberikan tiada pilihan oleh pengantara menyerupai Gopi dan kumpulannya, kerana dia pula telah dihubungkan kepada pegawai-pegawai kanan di Bukit Aman, yang mempunyai kuasa untuk memindahkan anggota polis yang tidak patuh. 

Perkara ini telah dilaporkan secara meluas dalam media Malaysia, meninggalkan ramai tertanya-tanya siapakah pegawai kanan yang memegang tampuk kuasa yang banyak dan memaksa polis untuk mengumpul tunai dan menyebarkannya kepada Gopi?

Rakan keluarga?

 Lagipun, ia bukan sahaja Khalid dan adik iparnya yang dipaparkan dalam panggilan telefon baru-baru ini Gopi, tetapi anak Khalid juga. 

Sesungguhnya, Khairul Amri Bin Khalid 26 tahun, nampaknya telah lebih kerap berhubung dengan Gopi daripada bapanya dan bapa meletakkan bahu-membahu lebih ahad dan bulan kebelakangan ini. 

Pada bulan Januari Gopi membuat dua panggilan cepat untuk Khairul bimbit 0122222057 pada 25 dan kemudian 26 JAN.

 Kemudian pada bulan Februari terdapat tiga lagi panggilan pendek pada 3, 4 dan 5:

Dan sekali lagi dua lagi pada 19 dan ke-20. Pada bulan Mac terdapat panggilan lain. Dan pada bulan April yang lain.

Sarawak Report mempunyai saluran terhad kepada siasatan, Walau bagaimanapun, yaitu terang bahawa terdapat kekerabatan yang kerap dan konsisten antara Ketua Polis Negara, ahli-ahli keluarga yang rapat dan lelaki itu kini dituduh di tengah-tengah raket derma polis, di mana ia didakwa menurun nama-nama orang yang berpengaruh dari Bukit Aman untuk memaksa pegawai polis tempatan untuk mengambil wang tunai dari sarang perjudian.

Mudah-mudahan Gopi yaitu kenalan keluarga yang, misalnya, telah menyalahgunakan kekerabatan beliau. Di mana-mana, perkara itu patut dijelaskan sebagai perkara yang perlu disegerakan. Sudah tentu, apa-apa tindakan untuk menutup siasatan skuad naib Melaka atau untuk membuat tindakan balas terhadap pegawai SPRM, cuba untuk melaksanakan peran yang ditetapkan mereka oleh Perdana Menteri untuk mendedahkan rasuah, tidak akan menjadi jawapan yang boleh diterima.

Tidak mengejutkan, terdapat tanda tanya yang berlegar setelah pengumuman baru-baru ini oleh Ketua Polis Negara bahawa dia merancang untuk memecat sejumlah besar pasukan narkotik kanan ia di Bukit Aman, kononnya sebagai sebahagian daripada 'membersihkan operasi' sendiri. Ramai orang dalam memanggilnya ia satu strategi diversionary.

Rakyat Malaysia mungkin lebih lega jikalau dia menjelaskan perkara ini yang berafiliasi dengan dirinya sendiri terlebih dahulu, sebelum membersihkan pasukan polis terhadap pegawai-pegawai kanan yang lain. Baca lagi di sini

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Ketua polis Negara di syakki terlibat sindikit pelacuran dan judi"

Post a Comment