Berita Semasa

Kerjasama Pas dan Umno untuk rampas Selangor

PAS bertanding 42 kerusi untuk memastikan undi
Melayu kepada Pakatan Harapan berkurangan
PRESIDEN PAS PERLU PERJELAS LAPORAN STRAITS TIMES MENGENAI KERJASAMA DENGAN UMNO RAMPAS SELANGOR, PERBEZAAN PENDAPAT DALAM KEADILAN PERLU DISELESAIKAN SECARA MUKTAMAD

Saya merujuk kepada laporan Shanon Teoh (Ketua Biro akhbar Straits Times di Kuala Lumpur) yang disiarkan hari ini bertajuk Umno, PAS plan assault on Selangor, woo former chief minister

Laporan itu dengan secara terperinci menyatakan perkara-perkara berikut:

1. Bahawa Dato’ Seri Hadi Awang, Presiden PAS berhubung dengan Dato’ Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri “hampir setiap hari semenjak beberapa bulan” mengenai rancangan kerjasama PAS-Umno untuk merampas negeri Selangor

2. Bahawa Tan Sri Khalid Ibrahim, mantan Menteri Besar Selangor disebut-sebut sebagai calon Menteri Besar yang ingin diangkat melalui kerjasama ini dan telah dilihat mengunjungi pejabat Dato’ Seri Najib beberapa kali

3. Dato’ Seri Najib kerap bercakap dengan Dato’ Seri Hadi melalui telefon termasuk semasa Dato’ Seri Hadi sedang berehat selepas menjalani rawatan pembedahan dalam bulan Mei lalu

4. Satu dari perancangan ialah supaya PAS bertanding 42 kerusi untuk memastikan undi Melayu kepada Pakatan Harapan berkurangan.

Ini ialah satu laporan yang membawa tuduhan berat kepada kredibiliti PAS dan Dato’ Seri Hadi sendiri. Saya faham bagaimana wartawan kanan ibarat Shanon begitu teliti dengan adat kewartawanan dan hanya akan menulis laporan sebegini selepas bercakap dengan sumber-sumber sahih yang akrab dengan kedua-dua pimpinan PAS dan Umno itu.

Oleh yang demikian, aku meminta supaya Dato’ Seri Hadi membuat penjelasan segera mengenai laporan ini kerana ia ada kesan besar kepada negara dan juga mensugesti perkembangan politik dalaman di peringkat KEADILAN dan PH. Jika laporan ini tidak benar, maka samanlah Straits Times sepantas kilat dan buat sidang media tergempar menafikan perkara-perkara di atas (seperti kekerapan dia berbincang dengan Dato’ Seri Najib di telefon).

Jika benar, aku mohon dia tidak berdolak dalih dan mengesahkan sama ada kerjasama dengan Umno untuk merampas Selangor pernah ada dalam pertimbangan politik PAS sebelum ini.

Sebagai satu-satunya Naib Presiden KEADILAN yang telah menyatakan secara terbuka pendirian aku bahawa KEADILAN sebagai tonggak pakatan badung nasional iaitu Pakatan Harapan (yang diumumkan oleh Presiden KEADILAN sendiri) mesti bersiap sedia untuk menghadapi pertandingan tiga penjuru dengan PAS, aku mencicipi masanya telah tiba semoga perbezaan pendapat di antara pimpinan kanan KEADILAN mengenai perkara ini diselesaikan secara muktamad.

Saya menghormati usaha-usaha teman pimpinan lain sebelum ini yang masih cuba untuk memujuk PAS walaupun aku yakin tidak ada satu bukti pun yang sahih yang menunjukkan pertandingan tiga penjuru akan menjadikan kekalahan besar-besaran KEADILAN (dan hilangnya tampuk pemerintahan Selangor) ibarat yang diwar-warkan sebagai alasan paling kukuh memujuk PAS.

Malah, segala kajiselidik yang dijalankan secara telus dan terbuka oleh INVOKE yang kaedahnya menepati piawaian antarabangsa menunjukkan sokongan rakyat akan berpihak kepada KEADILAN dan Pakatan Harapan dalam pertandingan 3 penjuru kerana kehendak rakyat ialah untuk menukar kerajaan pimpinan Dato’ Seri Najib dengan segera.

Sebelum ini, aku mengimbangi keperluan untuk menunjukkan ruang kepada sahabat-sahabat pimpinan lain di dalam KEADILAN untuk menjayakan rundingan mereka dengan PAS dengan kebimbangan aku tindakan itu dilihat sebagai tidak berprinsip dan mementingkan diri dalam keadaan apa-apa kemenangan yang hendak dicapai mestilah berpasakkan prinsip (bukannya taktik bergabung dengan sesiapa asalkan boleh menang).

Oleh itu, mengambil kira beberapa perkembangan terkini termasuklah pengumuman PAS Selangor semalam untuk bertanding di 42 kerusi dan laporan pada hari ini yang membayangkan kerjasama PAS-Umno, aku akan berunding dengan seberapa ramai pimpinan lain dalam KEADILAN ke arah memuktamadkan pendirian KEADILAN mengenai PAS dan janji KEADILAN kepada Pakatan Harapan.

Saya percaya perbezaan pendapat sesama kami pimpinan kanan di peringkat Biro Politik dan Majlis Pimpinan Pusat akan berterusan dan tidak akan ada titik persetujuan, maka keputusan sebesar ini hanya boleh dimuktamadkan dengan mengambil kira bunyi akar umbi KEADILAN yang lebih besar (bukannya diputuskan oleh beberapa kerat pimpinan kanan parti semata-mata).

Walau apa pun kaedahnya nanti, aku ingin menegaskan pendirian aku bahawa pendirian KEADILAN mengenai kerjasama dengan PAS dan janji kepada Pakatan Harapan perlulah dimuktamadkan dalam masa terdekat dan bukannya dibiarkan “terbuka” (“open ended”) ibarat sekarang.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Kerjasama Pas dan Umno untuk rampas Selangor"

Post a Comment