Berita Semasa

Kenyataan Bangang Seorang Pemimpin Pas


 Ini lagi satu kenyataan bangang dari seorang pemimpin PAS Selangor. Kenyataannya diterbitkan di laman isu PAS, Harakahdaily, di bawah tajuk “Antara jago parlimen dan imarah masjid”

 Dia beranggapan non-Muslim tidak boleh masuk ke masjid. Malah Pas, sebuah parti sekular, turut memusuhi Amanah, DAP dan PKR kerana menganggap mereka semua yakni menentang RUU 355; lalu dilabel memusuhi Islam, lantaran itu tidak layak masuk ke masjid.

 Sehingga tergamak menghalang kuliah-kuliah Ust Ahmad Awang di beberapa masjid di Selangor.

Sikap Pas yakni lebih buruk lagi dari perangai orang Umno kalau nak dibandingkan...alahai! Apakah Pas ingat, Masjid, rumah Tuhan itu Pas yang punya? Hanya Pas sahaja yang layak mengimarahkan masjid?

 Waima menurut Imam Syafi`i, sejauh memiliki kepentingan (hajat), orang non-Muslim dibolehkan masuk masjid, kecuali Masjidil Haram di Mekah (Al-Qurthubi, al-Jâmi` li Ahkâm al-Qur`ân, Jilid IV, hlm. 450).

Pendapat Muhammad Rasyîd Ridlâ: orang non-muslim boleh masuk masjid sekiranya orang Islam mengizinkannya. (Muhammad Rasyîd Ridlâ, Tafsîr al-Qur’ân al-Hakîm, Juz X, hlm. 255).

 Dia kata mereka yang menentang rang undang-undang (RUU) presiden parti itu untuk mengenakan hukuman lebih berat ke atas pesalah syariah tidak layak mengunjungi masjid.

 Kenyataan bangang pemimpin Pas itu dipercayai merujuk kepada wakil rakyat PKR, Sivarasa Rasiah kerana hadir di kegiatan menyerahkan pemberian dan buka puasa di sebuah masjid di daerah Parlimennya.

 Macamana tidak dikatakan bangang kalau tuduh kononnya orang menyerupai Sivarasa ini menentang RUU 355 sedangkan ianya masih lagi belum dibentangkan di parlimen untuk dibahaskan?

 MP Marang telah menangguhkan ruang perbahasan dengan permintaannya sendiri dan sampai kini masih terus tergantung sampai sesi Oktober lalu berakhir.

 Kalau benar ia satu usul demi meningkatkan fungsi Mahkamah Syariah, kenapa tidak disegerakan sehingga ke peringkat perbahasan dan pengundian sama ada mahu menyokong atau sebaliknya.

  Adalah menjadi hak Ahli Parlimen untuk berbahas secara bebas sesuatu usul menyerupai diperuntukkan dalam aturan dan peraturan parlimen kerana banyak perkara teknikal perundangan dan balasannya bila tidak diperhalusi boleh menjejaskan perjalanan Mahkamah Syariah dalam usaha untuk memperkasakannya.

 Pas tidak harus membiarkan isu pindaan Akta 355 ditangguh dan dipanjangkan polemiknya dan terus menuduh semborono kononnya ada pihak yang cuba menganggu gugat atau mahu menghalangnya. 

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Kenyataan Bangang Seorang Pemimpin Pas"

Post a Comment