Berita Semasa

Kami boleh dapatkan undi India, kata Hindraf kepada Dr M


 PUTRAJAYA: Pengerusi Hindraf, P Waythamoorthy hari ini yakin gerakan hak asasi itu bisa mengembleng masyarakat India untuk menyokong Pakatan Harapan pada pilihan raya umum akan datang, selepas berbincang dengan pengerusi gabungan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bercakap kepada FMT, Waytha berkata Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu akan memainkan peranan yang penting dalam membawa undi orang India kepada PH, malah undi mereka akan menjadi penentu dalam pertandingan melawan Barisan Nasional di kerusi majoriti tipis.

“Kami mahu membantu PH di kerusi-kerusi luar bandar ini, di mana masyarakat India boleh beri kesan yang besar,” katanya.Waytha berkata sokongan meluas terhadap Hindraf dalam kalangan orang India kebanyakan akan memberi kelebihan kepada PH sekiranya gabungan itu mendapatkan mereka sebagai jago komponen.


Beliau berkata kerjasama itu antara isi perbincangan dengan Dr Mahathir dalam mesyuarat yang turut dihadiri bekas menteri Datuk Zaid Ibrahim dan Tan Sri Sanusi Junid.

Mesyuarat selama 1 jam itu berlangsung di pejabat bekas perdana menteri di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini.“Saya hadir untuk bercakap dengan Tun dan meyakinkan dia mengenai bagaimana kami boleh bantu bawa perubahan pada pilihan raya akan datang,” kata Waytha kepada FMT.


Menurut Waytha, jumlah pengundi orang India di daerah Parlimen luar bandar yang dimenangi tipis oleh calon Umno pada pilihan raya lalu “mungkin kira-kira 5 sampai 6 kali lebih ramai daripada undi majoriti”.

“Kami bercakap mengenai Kedah, Johor, Perak dan Selangor,” kata Waytha, yang meletak jawatannya di Kabinet pada 2014, kurang dari setahun selepas dilantik sebagai seorang timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri, sebahagian daripada persefahaman pilihan raya antara Hindraf dan BN.

Waytha mengambil kerusi Parlimen Merbok, Kedah sebagai contoh, di mana BN menewaskan PKR dengan 4,122 undi pada pilihan raya umum 2013.

“Sebenarnya ada seramai 15,000 pengundi India di situ,” katanya. “Jadi saya percaya kita boleh masuk dan yakinkan pengundi India agar menyokong PH.”

Hindraf menerjah ke arus perdana pada 2007 selepas puluhan ribu orang India menunjuk perasaan di Kuala Lumpur, menuduh kerajaan meminggirkan masyarakat India tempatan.

Kumpulan itu dianggap menunjukkan kelebihan kepada nakal pada pilihan raya umum 2008, apabila calon BN ditewaskan di daerah yang mempunyai jumlah pengundi India yang ramai.

Bagaimanapun, Hindraf menyokong BN sebelum pilihan raya 2013, selepas menandatangani memorandum persefahaman dengan gabungan pemerintah yang berjanji akan mengangkat nasib masyarakat India.

Waytha berkata sokongan kepada BN saat itu berdasarkan kepada komitmen bertulis Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, di mana dia percaya Najib benar-benar serius mahu membantu masyarakat India.

“Ternyata dia tidak memenuhi janjinya dan atas dasar prinsip, saya mengundurkan diri,” katanya.

Selepas berundur dari Kabinet, dia kerap melawat masyarakat India di daerah luar bandar, dan menambah mereka selalu keciciran dari “ekonomi arus perdana”.

“Kita perlu pastikan cita-cita rakyat terus hidup, yang perubahan boleh berlaku. Kami tidak percaya BN akan bawa perubahan, jadi kami mahu sekali lagi lakukannya dengan PH,” katanya.

Terdahulu, Dr Mahathir akui masyarakat India tidak mempunyai wakil mencukupi dalam PH, dan menambah sokongan kumpulan itu penting untuk jentera gabungan itu.

“Jadi kami mahu berusaha dapatkan Hindraf, bila bukan sebagai jago PH, sekurang-kurangnya sebahagian daripada pembangkang,” katanya.
Baca Juga :
Pas wajib menghalang Umno BN untuk terus melaksanakan kezaliman.
Ceramah Pakatan Harapan tidak mendapat sambutan
MENILAI AMANAT HAJI HADI DENGAN ADIL
KALAU ANAK JANTAN, LAWAN DENGAN PASUKAN JOHOR

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Kami boleh dapatkan undi India, kata Hindraf kepada Dr M"

Post a Comment