Berita Semasa

Isu Scorpene : Kawan PM Najib kena dakwa...


 Peguam hak asasi insan Perancis, William Bourdon telah mengesahkan bahawa rakan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Abdul Razak Baginda telah didakwa (indicted) di Paris atas dakwaan sogokan berhubung penjualan kapal selam kepada Malaysia.

Bourdon, peguam yang mengendalikan kes Scorpene di Paris, berkata bahawa Abdul Razak telah didakwa pada 18 Julai kerana didakwa terlibat dalam rasuah aktif dan pasif, dan recel d'abus de biens sociaux.

Perkataan Perancis itu diterjemahkan kepada "penyalahgunaan aset korporat" dalam bahasa Inggeris.

"Ini (dakwaan pada 18 Julai) yakni satu langkah penting bagi kes kami," katanya dikala dihubungi Malaysiakini. Bourdon mewakili NGO hak asasi insan Suaram dikala mereka memfailkan kes itu di Perancis pada 2009.

Ditanya sama ada Abdul Razak perlu hadir di mahkamah Perancis untuk menghadapi pertuduhan, Bourdon berkata: "Dia harus memberi respons terhadap penghakiman 11 muka surat hakim".

Mengenai jikalau ia akan berlaku, Bourdon enggan memberi komen, dengan mengatakan bahawa ia perlu menunggu maklumat yang tepat, yang akan diperolehnya dari para hakim selepas cuti demam isu panas.

Pembelian dua kapal selam kelas Scorpene Malaysia dari DCNS Perancis, sekitar harga satu bilion euro, telah ditandatangani pada Jun 2002. Pada masa itu, Najib yakni menteri pertahanan.

Pembelian kapal selam kini menjadi subjek penyiasatan oleh pihak berkuasa Perancis berhubung dakwaan bayaran sogokan.

Setakat ini, empat orang warga Perancis dan Abdul Razak dilapor dalam siasatan.

"Majistret yang menyiasat mempunyai kuasa untuk mendakwa dalam sistem perundangan dua tahap Perancis," kata Gabriel, yang kini menjadi pengarah Pusat Pemantauan Rasuah untuk memerangi korupsi dan kronisme (C4).

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Isu Scorpene : Kawan PM Najib kena dakwa..."

Post a Comment