Berita Semasa

Husam : Umno dan PAS tidak akan berlawan sesama sendiri!


Nampak marah sangat Ustaz Ahmad Fadhli Shaari kepada Datuk Husam sampai menuduh Husam sebagai masih mengigau lagi. Menurut kata Fadhli Shaari :

1) Dulu Datuk dakwa PAS terima RM90 juta, 'saya ada bukti' kata Datuk. Tapi apabila Sarawak Report diminta buktikan RM90 juta itu di mahkamah, Datuk senyap diam dan eksklusif tidak membantu. Barangkali bukti Datuk itu terselam dalam terowong lama di Kg Laut, Tumpat.

Husam dakwa PAS terima RM90 juta


Biar saya tolong bagi sedikit pencerahan kepada lebai dan walaun-walaun semua apa bekerjsama yang berlaku.

Kes SAMAN FITNAH oleh HADI AWANG (PAS) terhadap CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) di Mahkamah London, United Kingdom itu, masih belum pun mula BICARA.
a) Sebelum CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) memfailkan PENYATA PEMBELAANnya, dia telah minta Mahkamah London itu buat perintah yang perlu berhubung SEKURITI untuk KOS, iaitu, memandangkan HADI AWANG (PAS) yaitu entiti luar dari United Kingdom, dan memandangkan HADI AWANG (PAS) itu tidak mempunyai aset di dalam negara United Kingdom, maka CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) minta Mahkamah London arahkan HADI AWANG (PAS) untuk letak cagaran sebanyak UK Pound 800 ribu, sebagai cagaran kos kepadanya, kalau Mahkamah di hujung perbicaraan dapati SAMAN FITNAH oleh HADI AWANG (PAS) yaitu tidak berjaya, maka denda keatas HADI AWANG (PAS) itu akan ditolak dari wang cagaran tersebut.  
b) CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) telah gagal peroleh Perintah untuk SEKURITI tersebut.  
c) Mahkamah London perintahkan CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) bayar UK Pound 15 ribu kepada HADI AWANG (PAS), yaitu sebahagian daripada kos yang dianugerahkan kepada HADI AWANG (PAS), kerana CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) didapati "kalah" berkaitan PERMOHONAN SEKURITI untuk KOS itu.  
d) SAMAN FITNAH oleh HADI AWANG (PAS) terhadap CLARE REWCASTLE-BROWN (SARAWAK REPORT) pada hakikatnya belum pun mula BICARAnya lagi.  
e) Hanya keputusan PERMOHONAN SEKURITI untuk KOS ini yang bekerjsama memihak kepada HADI AWANG (PAS).Tiada keputusan perihal kandungan dalam SAMAN FITNAH itu lagi !!   sumber
Kenapa Husam pula yang perlu jawab bagi pihak Sarawak Report? Saman Hj Hadi yaitu terhadap Sarawak Report . Lagi pun kes saman itu masih belum dibicarakan lagi.

Kalau Pas mahu jawapan dari Husam, sila heret Husam ke mahkamah. Ada berani?

 2) Kemudian Datuk mendakwa tiga penjuru tidak akan berlaku di Kelantan kerana Umno dan PAS tidak akan berlawan sesama sendiri. Realitinya, kedua-dua parti sedang sibuk menyusun jentera di Kelantan untuk menghadapi pilihan raya. Dakwaan Datuk benar benar yakin, 'percayalah kata saya', kasihan orang-orang yang percaya pada dongeng rekaan Datuk ini.

Husam : Umno dan PAS tidak akan berlawan sesama sendiri

Husam tidak mengigau bila dia kata "Umno dan PAS tidak akan berlawan sesama sendiri" kerana Presiden Pas, Hj Hadi sendiri telah mengeluarkan kode supaya tidak menyerang Umno:
PAS tidak lagi mengambil pendekatan tegang dengan UMNO kerana mengambil konsep Al-Quran iaitu bertolong-menolong dalam perkara baik dan tidak membantu dalam perkara yang buruk. sumber
Kenyataan Hj Hadi ini yaitu susulan keputusan yang telah dibuat oleh Majlis Syura Ulama Pas pada 5 Januari 2016, dimana Setiausaha Majlis Syura Ulama, Datuk Dr Nik Mohamad Zawawi Salleh menyatakan :

Majlis Syura Ulama PAS sudah membuat ketetapan berhubung kerjasama dengan UMNO saat isu itu terus menjadi polemik khususnya dalam kalangan jago dan penyokong kedua-dua parti.
Pendirian itu dicapai pada mesyuarat Majlis Syura Ulama, Sabtu lalu dan keputusannya dijangka diumumkan dalam masa terdekat.
 Pada May 16, 2017,  Mursyidul Am PAS, Hashim Jasin membuat kenyataan berikut :

Parti itu (PAS) mungkin mencapai “kata sepakat” dengan Umno untuk tidak melawan satu sama lain di kerusi sama pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14). 
 Beliau yang dipetik Oriental Daily berkata, ini bermakna PAS tidak akan bertanding di kerusi Umno, manakala Umno juga akan memberi laluan kepada parti Islam di kerusi mereka. 
 Katanya, 3 kemungkinan akan berlaku pada PRU14:
1) PAS berjuang bersendirian.
2) Bergabung dengan parti lain.
3) PAS tidak menyertai BN, tiada kerjasama dengan Umno, tetapi mungkin mencapai ‘konsensus’ dengan Umno di sesetengah kerusi.  sumber 
Disusuli pula pada 25 Mei 2017, Naib Presiden PAS Idris Ahmad membuat kenyataan:

 PAS kini mengambil pendekatan lebih lunak dalam gerakan mereka berdepan dengan Umno.
 Berbanding menyerang dan bersikap keras terhadap pertubuhan politik terbabit, PAS kini menukar kaedah penentangannya dengan menggunakan cara lebih lembut. 
 “Dulu kita gemar 'bom' dulu isu panas yang dikaitkan dengan Umno BN, namun sekarang kita sedar itu bukan cara yang benar.  sumber
Lantaran itu, tidak hairanlah kenapa kita lihat Pas semakin mesra dengan Umno dan tidak menyerang Umno sebagaimana lazimnya di masa almarhum TGNA.

a) Pas tidak serang Umno sebaliknya menyerang AMANAH.
b) Walaupun DAP tidak betanding di Kelantan, tetapi kenapa Pas nampak ghairah menyerang DAP?

Segala fakta yang dikemukakan diatas tadi menandakan bahawa kenyataan Husam "Umno dan PAS tidak akan berlawan sesama sendiri" yaitu benar, tiada yang tidak benar, melainkan benar belaka!

Sekadar dua (2) perkara tersebut sahaja yang bisa saya ulas buat masa ini. Harap ada orang lain yang akan menunjukkan pencerahan keatas perkara-perkara lain yang di bangkitkan oleh Ustaz Ahmad Fadhli Shaari di sini.
Baca Juga :
Kisah Tun M ke rumah Mat Sabu
Bekas penghuni sentra JKM dakwa warden liwat sampaumur dibiarkan bebas
Fastaqim kelam-kabut di landa ribut dan petir
Cobaan atau Kemurkaan Allah?

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Husam : Umno dan PAS tidak akan berlawan sesama sendiri!"

Post a Comment