Berita Semasa

Guan Eng rasa aba-aba ROS 'pelik'


Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata ia pihaknya berasa pelik apabila Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) mengarahkan parti itu membuat pemilihan semula hanya selepas empat tahun.
"Setakat ini berdasarkan kepada apa yang kita baca dalam kenyataan (ROS) itu, kami rasa pelik sedikit kerana sudah mengadakan pemilihan semula. Itu sudah lamalah.
"Mengapa mereka mengarahkan DAP membuat pemilihan semula sekarang?" katanya pada sidang media di George Town, Pulau Pinang hari ini.
ROS awal petang tadi menyatakan DAP perlu mengadakan pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) semula kerana pemilihan pada 29 September lalu sebagai tidak sah.
Ketua Pengarah ROS Datuk Mohammad Razin Abdullah berkata ia sebelum itu mengadakan pertemuan dengan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Ahmad Zahid Hamidi.
Ahmad Zahid kemudian menyarankan semoga apa juga tindakan yang diambil oleh ROS hendaklah mengikut Akta Pertubuhan 1966 dan perlembagaan DAP.
Bagaimanapun Mohammad Razin berkata ROS tetap menganggap DAP sebagai sebuah parti yang sah di sisi undang-undang dan setakat ini tidak berniat untuk membatalkan pendaftaran pertubuhan itu.
Ketua Biro Undang-undang DAP Gobind Singh Deo pula berkata ia dimaklumkan mengenai keputusan berkenaan namun belum mendapatkan surat rasmi daripada ROS.
"Saya harap ROS akan menulis surat secara rasmi semoga kami boleh melihat informasi itu sebelum membuat keputusan lanjut.
Lim yang juga ketua menteri Pulau Pinang berkata DAP ia sendiri tidak tahu sama ada kandungan surat rasmi itu sama dengan kenyataan dikeluarkan hari ini atau tidak.
"Namun ini yaitu tindakan serius dan DAP akan menanganinya dengan serius juga," katanya.
Menurut anggota parlimen Bagan itu, DAP juga akan mengadakan mesyuarat tergempar di ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur petang esok.
Parti itu juga akan mendengar semua pandangan anggota CEC dalam pertemuan berkenaan.
Satu sidang media akan diadakan selepas mesyuarat berakhir.
"Saya ingin menegaskan, keputusan simpulan akan dibuat CEC. Memang kami tidak puas hati tetapi sama ada pemilihan gres akan dibuat atau tidak, ia bakal diumumkan esok berdasarkan kepada surat ROS," katanya.  sumber
Baca Juga :
1MBD : TITM akui Hj Hadi dan Lebai-lebainya membuat kenyataan-kenyataan bodoh!
'Lanjutan peran Raus bercanggah perlembagaan'
Ijtima' Antara Bangsa Perpaduan Ummah : Kelantan membangun dengan Rock Islam?
Sebab Najib lanjutkan tempoh Raus jadi Ketua Hakim Negara

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Guan Eng rasa aba-aba ROS 'pelik'"

Post a Comment