Berita Semasa

Fastaqim : Ini satu lagi bukti pembohongan

Program himpunan Fastaqim 2.0 di Pantai Tok Jembal, Kuala Nerus pada 29 dan 30 September jawaban sudah. Konon katanya, matlamat dan tujuannya telah tercapai.

 Dikatakan bahawa tujuan utama pehimpunan tersebut bagi memperlihatkan parti itu berpengaruh dan sudah bersiap sedia bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

 Pada hari pertama, Sinarharian melaporkan :
....hampir 10,000 orang menghadiri Santai Dakwah bersama penceramah terkenal, Ustaz Azhar Idrus di pentas utama Fastaqim 2.0 di Pantai Tok Jembal, di sini, hari ini. 
Sementara itu, dianggarkan hampir 50, 000 pengunjung memenuhi lokasi berlangsungnya aktivitas berkenaan seawal jam 8 pagi.
Saya kurang faham bila laporan itu menyatakan hampir 10,000 di pentas utama bersama UIA. Sementara hampir 50,000 berada dilokasi mana pula? Ada lokasi lainkah selain di pentas utama?

Pada hari ini pula Sinarharian  melaporkan bahawa tapak keluasan aktivitas hampir 50 ekar itu dipenuhi dengan 200,000 kehadhiran :
Malam kemuncak Fastaqim 2.0 yang berlangsung di Pantai Tok Jembal, malam ini menyaksikan kehadiran hampir 200,000 hebat dan penyokong Pas, sekali gus mencapai jangkaan sebelum ini. 
Hampir segenap ruang di tempat tapak aktivitas berkeluasan hampir 50 ekar itu dipenuhi orang ramai yang datang membawa tikar dan bantalan duduk lain.
Tahukah anda bahawa kita semua kena tipu ?

Anda percaya dengan kehadiran melebihi 200 ribu orang? Maaf, saya tidak boleh nak percaya!

Pertamanya wacana tempat lokasi Fastaqim 2.0 itu yang dikatakan luasnya 50 ekar itu pun sudah terang pembohongannya! 

1) Pada 11/09/2017, Pesuruhjaya II PAS Terengganu, selaku Ketua Persiapan Tempat Fastaqim 2.0, YB Dr Alias Razak pada mulanya mengumumkan lokasi Fastaqim 2.0 meliputi tempat seluas 30 ekar sahaja. Saya ulangi tempat seluas 30 ekar sahaj!
“Kita jangka kerja ditapak aktivitas dapat disiapkan lebih awal, mungkin dalam ahad ni pun kita sudah dapat membersihkan seluruh tempat yang luas hampir 30 ekar ini. Hanya menunggu kehadiran peserta-peserta daripada seluruh Negara  sumber 
2) Namun pada 26 September 2017, ia memaklumkan keluasan tempat Fastaqim 2.0 telah bertukar jadi 60 ekar! Penambahan satu kali ganda. Daripada mulanya 30 ekar sudah jadi 60 ekar?  
Lokasi Fastaqim 2.0 meliputi tempat seluas hampir 60 ekar. Pihak urusetia turut menyedia empat surau lelaki dan perempuan, 60 unit tandas serta bilik mandi.  sumber
Kemudian keluasan tempat tersebut dimuktamadkan dengan 50 ekar!

Selain hal mengenai keluasan tempat yang bertukar-tukar jumlah ekarnya, timbul juga persoalan-persoalan lain menyerupai keselesaan pengunjung yang kononnya seramai 200 ribu itu.

Mampukan 60 unit tandas serta bilik mandi yang disediakan pihak urusetia dapat menampung keperluan seramai 200 ribu orang itu? Dan aktivitas di situ ialah 2 hari dua malam!

Mana mungkin hanya 60 unit tandas dan bilik mandi? Sedangkan kalau isi rumah dengan 10 orang kalau bilik air dan tandasnya hanya 4 sahaja pun sudah merumitkan. Apatah lagi kalau hanya 60 unit mahu di kongsikan bersama 200,000 orang yang banyak sekali ragam!

Bayangkanlah 3,333 orang bergilir untuk satu tandas. Jika sorang mengambil masa 5 minit sahaja menggunakannya ....alahai habis terciritlah dalam seluar masing-masing!

Memang susah untuk saya mempercayai dakwaan kehadiran 200,000 orang itu. Mustahil kerana tidak cukup sarana dan prasarana untuk menampung keperluan mereka.

Tidak mungkin bagi orang dari Pantai Barat akan ikut cara orang Trengganu atau Kelantan main kambus pasir macam kucing!

Semasa awal 70-an dahulu saya bertugas di Kuala Trengganu dan bila berlangsungnya Pesta Pantai di Pantai Batu Buruk, memang begitulah yang kerap berlaku, main kambus -pasir saja. Nasiblah siapa yang kena! Hahaha!

Pada saya angka 200 ribu itu amat mustahil. Tapi percayalah, takkanlah pak lebai pun nak menipu!
Baca Juga :
KEPUTUSAN MAHKAMAH RAYUAN KES NFC DAN BAYARAN RM306,999.18
Fastaqim2.0 gagal menampilkan kekuatan Pas
Wartawan perit hadir Fastaqim 2.0
Tantawi Kantoi, pengecap berbelit-belit nak tutup malu!

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Fastaqim : Ini satu lagi bukti pembohongan"

Post a Comment