Berita Semasa

Dr Mahathir bantu bekas musuh DAP kutip RM250,000

Barisan pemimpin Pakatan Harapan bergambar pada majlis makan
malam kutipan dana DAP di Bayan Baru, Pulau Pinang, malam tadi.
– The Malaysian Insight oleh Seth Akmal, 24 September, 2017.

PADA zaman pentadbirannya, Dr Mahathir Mohamad menahan beberapa hebat politik ini tanpa perbicaraan.

Tetapi malam tadi, dia di Pulau Pinang di mana dia membantu individu yang sama pernah dipenjarakan menerima hampir RM250,000 dalam makan malam kutipan dana DAP di SPICE Arena di Bayan Baru.

Bekas perdana menteri itu yang kini pengerusi gabungan bandel Pakatan Harapan, ialah penceramah utama pada agenda yang berkenaan dihadiri lebih 3,000 orang.

Gambar potretnya dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, ketua umum PKR Anwar Ibrahim dan Presiden Amanah Mohamad Sabu dilelong dengan harga permulaan RM20,000 dan semua terjual pada majlis makan malam untuk mencari dana itu.

Dr Mahathir dan DAP mempunyai sejarah yang panjang semenjak saat dia menjadi perdana menteri lagi. Di bawah pentadbirannya, Guan Eng dan bapanya Kit Siang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri saat gerakan Ops Lalang.

Kini, sebagai pengerusi PH, Dr Mahathir mengetuai gerakan bandel menentang gabungan Barisan Nasional (BN) dan bekas anak didiknya, Perdana Menteri Najib Razak.

Sepanjang ucapannya selama 40 minit ditujukan kepada Najib, di mana dia menyalahkannya kerana menimbulkan Malaysia dilabelkan negara kleptokrasi menerusi skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Pengerusi PH Dr Mahathir Mohamad
 Dr Mahathir berkata Najib tidak seyakin dulu, dan malah kini takut.

“Suka saya nak beritahu yang sehingga kini, PH menyaksikan rakyat Malaysia pelbagai kaum, komuniti dan puak memperlihatkan sokongan kepada kami.

“Kalau dulu, Najib percaya dia ada Sabah dan Sarawak sebagai deposit tetap. Sekarang dia tidak begitu yakin lagi. Dia takut.

“Orang ini, dia selalu senyum. Tetapi di sebalik senyuman itu, jantungnya berdegup sangat, sangat laju.

“Sebab itu kenapa dia tidak ada keberanian adakah pilihan raya umu. PH sudah bersedia nak kalahkan BN,” katanya.

Dr Mahathir berkata Najib mungkin tunggu sampai tahun depan untuk mengadakan pilihan raya, tetapi Najib mungkin tidak akan adakan langsung, sesuatu boleh berlaku yang dengan mudah saja oleh perdana menteri yang ada kuasa mengisytiharkan darurat.

“Senang saja. Apa dia perlu buat Cuma minta Ali Tinju (veteran tentera dan pemimpin NGO Melayu Mohd Ali Baharom), atau pengganas lain untuk baling kerusi.

“Bila kerusi dah kena baling, Najib boleh isytihar darurat kerana ada rusuhan. Kaprikornus tidak ada pilihan raya. Jika dia kalah (pilihan raya), dia boleh juga isytihar darurat untuk halang kerajaan berubah,” katanya.

Dr Mahathir merujuk kepada kekecohan yang berlaku pada forum Nothing to Hide 2.0 di Shah Alam bulan lalu di mana dia bercakap mengenai skandal 1MDB. Beliau sedang menjawab soalan hadirin apabila kasut dan kerusi mula dibaling ke arahnya.

“Tetapi jikalau Najib kalah teruk, tidak ada dia boleh lakukan.

“Jadi saya merayu kepada anda semua. Jika anda sayangkan negara ini, mahu lihat ia membangun dengan aman, menjalani hidup yang baik, maka berilah PH majoriti terbesar.

“Kami tidak minta anda pergi perang atau sertai demonstrasi. Cuma pangkah untuk PH,” katanya.

Hadirin tergelak dan memberi sorakan saat Dr Mahathir terus mengusik Najib dan “sesi bergambarnya yang paling mahal” dengan Presiden AS Donald Trump saat lawatan kerjanya ke White House baru-baru ini untuk “mengukuhkan ekonomi AS”.

Pemimpin PH lain yang turut memberikan ucapan ialah Naib Presiden DAP dan Ahli Parlimen Ipoh Barat M. Kulasegaran, Pengerusi DAP Pulau Pinang Chow Kon Yeow, Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail, dan Mohamad. – 23 September, 2017. sumber
Baca Juga :
WARKAH RAFIZI KEPADA DATO' SERI SALLEH
Banjir : PAS Pulau Pinang lapor  SPRM
Mufti Asri tegur Dobi Mesra Muslim
Pesta Judi Berjemaah Fastaqim 2 : Halaluna Wa Haramukum!

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Dr Mahathir bantu bekas musuh DAP kutip RM250,000"

Post a Comment