Berita Semasa

BUTA AL-QURAN-KAH AKU? (Teguran lapang dada untuk Presiden Pas)


1. Bukan untuk berbangga, tetapi sekadar memulahazahkan diri sendiri. Aku telah mendengar dan memperdengarkan bacaan al-Quran-ku selama tiga tahun dgn guru sehingga selesai tanpa gugur walaupun sepatah. Bacaan al-Quran-ku bersanad.

2. Sudah lebih 10 tahun saya jadi imam solat terawih, dan sekurang-kurangnya 10 juz al-Quran saya baca dalam solat terawih setiap tahun. Antara 30 - 40 orang bersolat terawih bersamaku. 

 3. Aku sudah berkuliah tafsir di Perlis sejak hampir 25 tahun yg lalu dan kini sudah hingga juz yg ke 21. Kuliah itu saya sampaikan dgn nota yg saya sediakan sendiri berpandukan beberapa kitab tafsir muktabar. Kini kuliah itu masih berlangsung. 

 4. Tidak ada hari yg saya tak baca al-Quran dan saya khatam al-Quran dalam tempoh tertentu tanpa leka. Di rumahku juga ada beberapa kitab tafsir muktabar yg saya rujuk termasuk puluhan versi tafsir ada dalam Maktabah Syamilah komputer riba aku. 

 5. Anak-anak saya juga, saya dan keluarga saya sendiri yg didik mereka membaca al-Quran. Tidak ada seorang pun anak-anakku yg tak tahu baca al-Quran, bahkan mereka boleh membaca dgn lancar sejak awal usia lagi. Ada yg menghafaz al-Quran secara bersendirian. 

 6. Dalam realiti itu, dua tahun lalu saya nekad keluar Pas. Aku ulang, saya keluar Pas secara nekad dgn menyertai Amanah. Dan, semasa dalam Pas dan selepas keluar Pas, begitulah rutin kehidupan saya bersama al-Quran, tidak pernah berubah. 

 7. Aku percaya, ribuan hebat Amanah juga kehidupan mereka dengan al-Quran sama ibarat aku, bahkan saya yakin ada yg lebih baik berpuluh kali ganda berbanding aku. Mereka juga bekas hebat Pas. Hal yg sama juga ada pada mereka yg tak pernah pun masuk Pas. 

 8. Tiba-tiba Abdul Hadi berkata, sesiapa keluar Pas buta al-Quran. Hah... buta al-Quran-kah saya dan kami? Jika setara saya dan kami (maaf, bukan utk bangga) masih dikata buta al-Quran, setara manakah gres dikira tak buta al-Quran? Adakah semua orang Pas sekarang tidak ada yg buta al-Quran, atau mereka dikira celik al-Quran kerana bersama Pas dan bukan bersama al-Quran?  
9. Aku kenal ramai orang Pas, bahkan begitu berpengaruh dokong Pas, baca al-Quran pun merayap-rayap. Apabila ada usrah, beliau mengelak utk baca al-Quran kerana takut diketahui tak tahu baca al-Quran. Adakah mereka tak dikira buta al-Quran? Oh tidak dikira begitu alasannya mereka orang Pas...! Begitukah? 

 10. Maafkan saya wahai Abdul Hadi. Usahlah kau rasa diri kau dan parti kau suci tanpa noda. Usahlah kau cuba persoalkan nilai agama orang lain. Usahlah kau ambil kerja Yang Mahakuasa utk menentukan kesyurgaan atau kenerakaan orang lain. Jadilah hamba Tuhan, bukan cuba jadi Tuhan...! 

 11. Inilah teguran ikhlas daripada Zola utk Abdul Hadi. Zola dongeng perihal diri Zola sendiri bukan utk bangga, tapi Zola tak ada maklumat perihal diri orang lain. Itu saja. Sekadar itu saja...! Semoga dongeng ini menjadi iktibar kpd semua yg baca posting Zola ini. Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi
Baca Juga :
Walaun memang buta dan tuli
Ancaman Saman, Scam BTC Panda dan Siasatan Polis
Pembahagian kerusi Pas - PKR di Selangor nodai perjuangan PH?
Pendekatan Ketua Polis Negara Bodoh Dan Tidak Profesional, kata Sarawak Report

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "BUTA AL-QURAN-KAH AKU? (Teguran lapang dada untuk Presiden Pas)"

Post a Comment