Berita Semasa

Bukti Rakyat Malaysia sokong Rafizi lawan Rasuah dan penyelewengan


 Hanya dalam tempoh 10 hari, seramai 7,435 rakyat Malaysia menjawab rayuan Rafizi Ramli dan secara bersama menyumbang sejumlah RM1,585,014.49. Jumlah ini ialah 5 kali jumlah yang dibutuhkan untuk membayar NFC.
Menurut Rafizi, mereka yang menyumbang datangnya dari pelbagai latar belakang. 

Dari 5,135 penyumbang yang maklumat mereka diketahui, seramai 1,575 orang ialah Melayu, 2,903 ialah Cina, 348 ialah India, 40 Bumiputra Sabah dan 91 Bumiputra Sarawak. Baki 2,300 orang lagi menyumbang melalui mesin deposit tunai yang tidak memberi maklumat mereka.

84% dari keseluruhan santunan ialah dalam bentuk santunan kecil, paling sedikit RM10 dan paling tinggi pun RM200 setiap sumbangan.

Rafizi berkata terdapat juga anggota parlimen PAS yang memberikan sumbangan secara terbuka di khalayak mahir parlimen yang lain ketika di Dewan Rakyat walaupun hubungan kebelakangan ini tidak lagi menyerupai sebelum ini.

 Menurutnya, ia benar-benar tersentuh hati mengenangkan keikhlasan mereka yang menyumbang mengikut cara dan kemampuan masing-masing dalam usaha membanteras rasuah dan penyelewengan.

Rakyat Malaysia yang berlainan kaum, agama, harta kekayaan dan darjat dunia boleh bersatu untuk satu matlamat yang sama: bahawa mereka akan menyokong sesiapa yang berusaha melawan rasuah dan penyelewengan.

 Beliau berterima kasih sebanyak-banyaknya kepada setiap manusia yang telah membantu dan menghantar komen, doa, pesan yang tersirat dan kata-kata semangat di media sosial. 

 Rafizi turut memaklumkan sejumlah RM300,000 dari keseluruhan santunan akan diserahkan kepada peguam-peguam aku untuk menguruskan tuntutan NFC.

Bakinya akan digunakan untuk membiaya operasi INVOKE yang mengendalikan kempen di 50 kerusi parlimen marginal di seluruh negara, yang menelan belanja purata RM300,000 sebulan.  sumber
Baca Juga :
Isu Scorpene : Kawan PM Najib kena dakwa
Nurul Islam : Hj Hadi Presiden PAS membenarkan ambik duit UMNO?
Bagaimana duduk perkara boleh makan dedak Umno atau tidak boleh makan dedak Umno itu boleh timbul?
Tidak mustahil selain makan nasi, insan juga makan dedak!

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Bukti Rakyat Malaysia sokong Rafizi lawan Rasuah dan penyelewengan"

Post a Comment