Berita Semasa

Bukit sama didaki, lurah sama dituruni; begitulah usaha DS Nizar mendamping rakyat

Bukit sama didaki, lurah sama dituruni; begitulah usaha DS Nizar mendamping rakyat
Sejak dua tahun lalu Biro Pilihanraya Kawasan Gopeng telah menyusun pelbagai jadwal untuk memudahkan DS Nizar menemui rakyat di sekitar Dun Sungai Rapat. 

 Di pihak DS Nizar pula, dia sentiasa mematuhi aturcara yang telah disusun untuknya tanpa banyak kerenah. Ini yakni kerana sikap dia yang terbuka, mudah diajak berbincang dan boleh mendapatkan cadangan dan pandangan dari orang bawahannya.Memang mudah bekerja dengannya!

 Paling istimewanya budpekerti DS Nizar ini ialah ialah kesanggupan dia mengorbankan banyak masanya untuk bersama petugas-petugas dalam gerakerja pilihanraya. 

Bersarapan pagi dan berdailog dengan DS Nizar
 Beliau akan bersama untuk melaksanakan 'Jejak Pengundi', menganjurkan Sarapan Pagi dan berdailog bersamanya di gerai-gerai makanan , melaksanakan ziarah kebajikan untuk memberikan sedikit perlindungan kepada mereka yang kurang bernasib baik, juga turut hadir bersama untuk menghormati mayit bila dimaklumkan ada kematian. 

  Dan ada kalanya dia diberikan penghormatan oleh waris keluarga mayit untuk mengimamkan solat jenazah.

  Beliau juga sering mengunjungi masjid dan surau secara bergilir-gilir di sekitar tempat Dun Sungai Rapat ini. Seringkali juga dia diminta untuk mengimamkan solat rawatib dan juga solat Jumaat.

DS Nizar memberikan tazqirah tanpa terbawa-bawa
 politik kepartian
Adalah menjadi kebiasaan DS Nizar untuk memberikan sedikit tazqirah selepas solat rawatib. Ramai yang memuji perihal cara penyampaian tazqirahnya kerana tidak melibatkan politik kepartian walaupun dia sememangnya spesialis politik.

Pagi tadi saya berkesempatan turut serta mengiringi rombongan DS Nizar dan isterinya, Datin Fatimah Taat melaksanakan ziarah kebajikan ke beberapa rumah di sekitar Kampung Pisang di Batu Gajah.

 Antara rumah yang kami kunjungi pagi tadi ialah rumah mantan Ketua Kampong Pisang (bekas pencetus umno), Encik Dahayat.

  Walaupun dia dalam keadaan yang agak uzur namun dia kelihatan ceria dan sangat mesra mengalu-ngalukan kunjungan kami ke rumahnya.

En Dahayat (kiri) dan isteri (membelakangi kamera) sedang
berinteraksi dengan Ust Azizi diperhatikan oleh DS Nizar.
 Menerusi perbualan kami dengan isterinya tadi, kami semua turut rasa terharu apabila dimaklumkan bahawa En Dahayat ini begitu berhajat sangat untuk mendengar khutbah Jumaat  sebagaimana orang lain... Beliau berhajat sangat untuk memperolehi sepasang alat pendengaran.

  Menurut isterinya, mereka pernah meminta Baitul Mall untuk membantunya tetapi hanya mendapat pelbagai alasan sebagai balasannya. Apa yang bisa keluarga miskin ini lakukan...

En Dahayat mengaminkan hasrat DS Nizar yang menulis :
"Insya Tuhan kami akan usahakan alat pendengaran"
  Simpati mendengar keluhan keluarga tersebut, DS Nizar mencoretkan sesuatu di papan tulisnya lalu diunjukan kepada En Dahayat :
"Insya Tuhan kami akan usahakan alat pendengaran"
 Tulisan ini ditatap olehnya dengan penuh pengharapan lalu dia menadah tangannya, "Amin, amin...amin," ucapnya berkali-kali. Sama-lah kita doakan hajat mereka kesampaian nanti.

  DS Nizar turut menjelaskan yang dia sekarang telah bersama parti gres AMANAH dan tidak lagi bersama dengan parti lamanya dulu.

   En Dahayat menyatakan minatnya untuk bantu-membantu  AMANAH. Beliau tanpa segan lalu bertanyakan borang dan minta diberikan baju AMANAH. Kami berjanji akan menemuinya semula sedikit hari nanti.

  Kemudian DS Nizar berinteraksi melalui goresan pena yang antaranya yakni ibarat berikut :
+ "AMANAH bertanding di sini nanti?"
-  " Insya Tuhan AMANAH letak  calon di sini."
+ "Siapa calon AMANAH ?"
-  "Yob mahu siapa?"
+ " Datok lah"

 Nizar tersenyum simpul tak sempat pun nak tulis apa-apa pada papan tulis kerana En Dahayat terus menggenggam dekat tangan DS Nizar  sambil meluahkan kata-kata dengan penuh keinginan :

" Datok kena bertanding di tempat ini. Saya akan bantu Datok nanti." janjinya kepada DS Nizar dengan penuh kesunggohan.

 Lewat petang tadi setelah kami kembali dari sana, Ust Azizi telah mendapatkan wassap dari En Dahayat ibarat berikut :
Assalamualaikom,

Kepada :

YBhg Dato’Seri Hj Mohd Nizar Jamaluddin (Bakal Calon DUN Sg Rapat).

 “Dengan rasa terharu dan amat teruja sekali pada pagi ini hamba datok ditakdirkan  menerima kunjungan Dato’ Seri dan isteri serta rombongan Amanah Gopeng. Tidak terhingga hamba datok memanjatkan kesyukuran ke hadrat Ilahi dan berterima kasih kepada sahabat hamba datok Tuan Azizi bin Li yang menguruskan pertemuan ini.

 Sesungguhnya sudah sekian lama hamba datok dihimpit kesepian dalam kehidupan yang dilalui…. tiada sobat tiada kawan tiada sahabat yang sudi menjenguk dan menghampiri diri hamba datok yang dimamah usia ini….

 Hamba datok berasa amat gembira sekali kerana Dato’ Seri sudi menjadi warga DUN Sg Rapat ini dan sudi juga untuk menjadi calon pilihanraya nanti.

 Hamba datok mendoakan agar hasrat murni Dato’ Seri akan mendapat restu dan diperkenankan oleh Tuhan hendaknya.

 Sebenarnya hamba datok amat teringin untuk dapat berbual mesra dengan Dato’ Seri tapi apakan daya indera pendengaran hamba datok tidak mengizinkan…. Hanya melalui goresan pena sahaja yang dapat hamba datok lakukan untuk berinteraksi…

 InsyaAllah hamba datok akan cuba untuk memberikan sedikit sebanyak pandangan dan pendapat bagi membantu usaha murni Dato’ Seri di lain masa yang sesuai jikalau diizinkan Tuhan kelak....

 Sekian. Wassalam.

 ☝☝tulong sampaikan kepada Dato' Seri Nizar

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Bukit sama didaki, lurah sama dituruni; begitulah usaha DS Nizar mendamping rakyat"

Post a Comment