Berita Semasa

Bukan Pas sahaja... Jamal Yunos pun pejuang bantah arak!


 Subky Latif dalam coretan terbarunya yang disiarkan Harakahonline  mendakwa PAS saja pejuang bantah arak!

Subky mengucapkan  setinggi terima kasihnya kepada DAP kerana cabaran Chang Kim itu mengiktiraf PAS saja parti politik yang lantang di negara ini membantah pesta minuman setan itu.

 Dakwaan Subky  ini sudah tentu akan menyakitkan hati dan perasaan Jamal Yunos.

Subky menafikan bahawa Jamal juga seorang pejuang bantah arak ibarat Pas.

Subky hanya mahu iktiraf patinya sahaja yang lantang bantah pesta minum arak!

 Jamal Yunos sepatutnya mendapat kebanggaan tersebut kerana dia benar benar mahu membenteras arak dan telah menerangkan bantahannya dengan memecahkan longgokan botol-botol arak didepan pintu SUK Selangor. Pas hanya pongpang-pongpang, manakala Jamal lebih berangasan dalam tindakannya.

Kesian Jamal, dia sanggup digari dan dihumban ke dalam lokap tapi Subky terlepas pandang. Subky hanya nampak DAP sahaja. Subky memang tidak patut!

Walau bagaimana pun, harus diakui bahawa Jamal dan Pas telah berjaya mensensasikan gosip tersebut tetapi masih gagal untuk membenterasnya secara total!

 DNA Pas dan Umno yakni sama, gosip tersebut hanya mahu menarik perhatian orang ramai dan mahu menjadi jagoan. Jamal Yunus dengan caranya dan Pas dengan caranya...

Kemudian Subky secara sinis menempelak parti lain tanpa menyebut nama tapi semua orang boleh faham yang dimaksudkannya ialah parti AMANAH Negara. Beliau menulis :
Parti lain yang dipimpin oleh orang Islam dan penuh dengan anggota Islam tiada dasar terperinci ihwal arak termasuklah pestanya yang Dewan Bandaraya Kuala Lumpur tolak permohonan permitnya.
Wahai Subky, jika dasar Pas itu benar-benar terperinci menentang arak, kenapa Pas masih bersekongkol dengan kerajaan Selangor? Bukankah kerajaan Selangor itu turut dianggotai DAP yang tidak menentang Oktoberfest? Suruhlah 3 Exco Pas tarik diri dan keluar dari kerajaan Selangor!

Dalam gosip Oktoberfest ini, kenapa Pas tidak bersuara terhadap penganjuran Oktoberfest di Johor Baru dan di Melaka? Kenapa hanya nampak dan menentang Oktoberfest di Kuala Lumpur dan di Klang sahaja?

Dan yang paling menjengkelkan kita semua ialah kenapa Pas tidak membantah kewujudan kilang   arak Carlsberg di Shah Alam?

Apakah hanya menentang pekan raya itu sahaja ciri jihad Pas? Tetapi tidak terhadap akar umbinya iaitu kilang arak itu sendiri? 

 Subky kata, PAS saja yang ada dasar menentang arak kerana Allah. Apakah begini sikap Pas menentang arak?

Subky nampaknya cuba memperlekehkan mereka yang menentang rasuah dan penyelewengan; seperti mereka semuanya yakni penyokong pekan raya arak! Subky secara melulu membuat tuduhan tersebut dengan menulis:
Dosa arak yakni besar, tidak padan dengan pahala menentang rasuah dan anti penyelewengan yang diperjuangkannya. Menentang rasuah dan semua anti politik mungkar yakni mulia, tetapi dosa maksiat arak memadamkan pahala yang lain. Maka dengan dasar liberal araknya menjauhkan lagi umat Islam daripada menyokongnya.
Patutlah Pas tidak begitu ghairah menentang kleptokrasi. Malah semakin mesra dengan rejim kleptokrasi. Agak menarik pandangan seorang teman pencetus Pakatan Harapan, Wfauzdin Ns yang menukilkan mengenai goresan pena Subky sebagai berikut :
Subky Latif tidak lagi suka menulis ihwal kebobrokan rejim kleptokrasi. Beliau menulis ihwal arak pula kali ini. Dlm Harakah terbaru, dia puji Pas kerana satu2nya yg berjuang menentang arak yg diminum oleh orang2 kafir sesama mereka.
 Orang kafir minum arak dengan orang Islam berpesta joget dikir, mana satu yg berdosa?  
Orang kafir minum arak dengan orang Islam yg redho kleptokrasi terus memerintah selain dari 5 negeri yg Pas berangan mahu perintah, mana satu bencana alam terbesar? 
Orang kafir minum arak dgn lebai2 yg berpuas hati dgn skandal 1MDB, mana satu khianat kpd Islam?  
Orang kafir minum arak, dengan seorang Adun lebai pakai baju tokong tuhan utk dapatkan sokongan kaum Cina, mana lebih merosakkan akidah?  
Semakin berusia, Subky nampaknya semakin hilang ingatan.
Baca Juga :
AGAMA NI HAMPA PUNYA KA?
SIKAP ORANG MELAYU ISLAM
Kerjasama Umno-Pas Dilihat Beri Manfaat
BERAGAMA SECARA SENTIMEN DAN EMOSI 

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Bukan Pas sahaja... Jamal Yunos pun pejuang bantah arak!"

Post a Comment