Berita Semasa

Bukan Kelantan, tapi Sabah dulu sudah laksanakan sebatan umum


  Amboi, bukan main gah dan riuh parti lebai ngaku kononnya telah melakar suatu kejayaan buat umat Islam di negeri Kelantan khasnya dan Malaysia umumnya dengan pindaan RUU Enakmen Tatacara Jenayah Syariah 2002 (Pindaan 2017) yang membolehkan hukuman sebat di khalayak, penguat kuasa agama boleh menggunakan gari ke atas suspek dan video boleh dijadikan materi bukti dalam perbicaraan.

Kononnya pindaan tersebut ialah suatu khabar bangga dan kita semua wajar merasa bersyukur dengan usaha kerajaan Kelantan itu.

 Seolah-olahnya Kelantan ialah negeri pertama yang melaksanakan hukuman sebat!

  Tetapi Sabah yang tidak pernah pun mendabik dada dan terjerit-jerit mahu laksanakan Islam macam lebai-lebai di Kelantan atau di Terengganu, telah lama melaksanakan hukuman sebat di khalayak ramai.  
 Kelantan bukanlah negeri pertama yang melaksanakan sebat depan orang awam kerana hukuman itu terlebih dahulu sudah dilaksanakan di Sabah.
Ketua Hakim Syarie Sabah berkata kali terakhir hukuman dilakukan pada tahun lalu, apabila dua pesalah disebat di dewan mahkamah syariah Tawau, disaksikan orang ramai yang hadir di mahkamah saat itu, lapor Berita Harian.

“Selain itu, pada tahun 2014 juga ada seorang pesalah wanita dikenakan hukuman rotan tetapi ditangguhkan selepas pesalah terbabit disahkan sedang hamil oleh pegawai perubatan,” kata Datuk Jasri Nasip Matjakir ibarat dilapor portal itu.
 
“Wanita itu disabitkan kesalahan melaksanakan persetubuhan haram dan dijatuhi enam sebatan, penjara tiga tahun serta denda sebanyak RM5,000. Bagaimanapun, atas permintaannya ia hanya dihukum sebat.”

Katanya hukuman terhadap wanita itu dibuat berdasarkan cadangan daripada Jabatan Penjara sendiri. 
Kelmarin Kelantan meluluskan pindaan Enakmen Prosedur Jenayah Syariah 2002 yang membolehkan pesalah dihukum sebat di khalayak ramai bagi kesalahan zina, liwat dan minum arak. 
Rang Undang-Undang (RUU) itu juga memperuntukkan kuasa kepada penguatkuasa agama menggunakan gari ke atas suspek dan membenarkan video digunakan sebagai materi bukti di mahkamah.  sumber
Baca Juga :
Jom bantu saudara kita yang menjadi mangsa kezaliman  Umno BN
Parti AMANAH jangan ikut kelaku Pas yang keji
Konvensyen Praya AMANAH Nasional
ISMA : Kemenangan PH nanti umpama "keluar lisan singa, masuk lisan buaya 

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Bukan Kelantan, tapi Sabah dulu sudah laksanakan sebatan umum"

Post a Comment