Berita Semasa

Bodoh luar biasa tuduh bandel bisa pengaruhi DoJ, kata Dr M


 PETALING JAYA: Menuduh parti bandel bisa mensugesti Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat satu kebodohan luar biasa, kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. 

Beliau menjelaskan keadaan di Amerika Syarikat berbeza dengan di Malaysia, di mana presiden pun terpaksa mendapatkan laporan berkenaan salahlakunya daripada pegawai mereka.

 “Amerika Syarikat bukan ibarat Malaysia,” kata Dr Mahathir dalam blog hari ini. 

“Presiden biasa disingkir kerana perbuatan yang salah yang dilapor oleh pegawai agensi tertentu.” 

“Itulah yang menimpa Presiden Nixon kerana skandal Watergate.” 

Beliau menepis dakwaan bandel bisa mensugesti DoJ kerana tuntutan saman jabatan kerajaan AS itu mengenai jenayah yang dilakukan di negara itu, melibatkan bank dan harta di sana yang menyalahi undang-undang AS. 

“Menuduh parti bandel di Malaysia bisa mensugesti DoJ ialah satu kebodohan yang luar biasa,” katanya. 

“Semua ini tentu diketahui oleh orang Umno, terutama pemimpin mereka. Hanya yang telah disumbat dedak dalam mata dan indera pendengaran sahaja yang buta dan pekak yang tidak tahu.”

DoJ melalui tindakan terbaru yang difailkan di California mahu menyita AS$540 juta (RM2.3 bilion) aset termasuk karya seni, barang kemas dan hak filem yang dibeli dengan dana yang didakwa digelapkan dari 1MDB.

Aset yang disebut dalam permohonan itu termasuk hak filem ke atas 2 dongeng komedi, “Dumb and Dumber To” yang dibintangi Jim Carrey dan “Daddy’s Home” yang dibintangi Will Ferrell.

Pembikian filem itu didakwa dibiayai jutaan dolar dari dana pelaburan milik kerajaan itu.

Saman sitaan Julai tahun lepas mahu mendapatkan kembali semua aset termasuk tetapi tidak terhad kepada Hotel Park Lane di New York, sebuah hotel mewah di Beverly Hills, kondominium di New York, jet mewah, karya seni, serta biaya filem Martin Scorcese “The Wolf of Wall Street”, yang dibintangi Leonardo DiCaprio.

 Keseluruhan nilai aset yang cuba didapatkan DoJ meningkat kepada AS$1.8 bilion (RM7.7 bilion) dengan tindakan mahkamah terbaru itu.

DoJ mendakwa dari 2009 sampai 2015, lebih AS$4.5 bilion (RM19 bilion) milik 1MDB dilencongkan pegawai tinggi dana itu dan rakan mereka.

 “Laporan DoJ menunjuk bagaimana berbillion ringgit yang diselewengkan disalahguna…duit diguna untuk beli kapal terbang, kapal mewah, hartanah dan bangunan mewah di AS dan United Kingdom, berlian beratusan juta ringgit sebiji,” kata Dr Mahathir.

“Kita tahu di Singapura beberapa bank hilang lesen kerana terlibat dengan salahlaku wang 1MDB dan lebih 6 orang didenda dan dipenjara kerana terlibat dengan penipuan duit 1MDB,” katanya.

Sementara itu, bekas perdana menteri mencatatkan rasa duka melihat masih ramai hebat Umno masih bersama Umno sewaktu lawatannya ke Kubang Pasu, Kedah 21 Jun lalu.

Dr Mahathir berkata dia kembali buat pertama kali selepas 14 tahun meletak jawatan sebagai ketua bahagian Umno, untuk berbuka puasa di Kodiang.

“Ramailah juga ahli-ahli Umno Kubang Pasu yang hadir dalam program iftar itu. Saya duka kerana ramai lagi dari mereka yang masih berada dalam Umno,” katanya.

 “Tebuslah balik maruah Melayu, agama Islam. Janganlah begitu taksub kepada parti sehingga penyelewengan oleh parti pun tidak dipedulikan.”  sumber
Baca Juga :
Umno menjadi alat pelindung jenayah, kata Tun M
Surat Terbuka Hj Hadi Hanyalah Fitnah dan Mempertahankan Regim Kleptokrasi
Surat Terbuka Hj Hadi : Cubaan mengheret emosi agama
Pas sepatutnya saman Husam Musa, dapat duit gres saman Sarawak Report

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Bodoh luar biasa tuduh bandel bisa pengaruhi DoJ, kata Dr M"

Post a Comment