Berita Semasa

Bekas penghuni sentra JKM dakwa warden liwat sampaumur dibiarkan bebas

Oleh Faiz Zainudin


PETALING JAYA: Seorang bekas penghuni sebuah sentra jagaan kelolaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) mendesak Ketua Polis Negara Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun mengarahkan siasatan terhadap laporan jenayah liwat dan penderaan seksual melibatkan warden di sentra seumpama itu di Melaka semenjak tahun 2000.

 Muhammad Khairul Hafiz Abdullah, kini 30 tahun, berkata selain beberapa laporan polis terhadap seorang warden berusia lebih 50 tahun itu, dia juga mempunyai bukti akreditasi pelaku itu dirakam.

 “Saya ada bukti wujudnya kes liwat dan penderaan seksual di sentra jagaan terbabit dan saya ada bukti dari A ke Z, termasuk akreditasi daripada pengawai terbabit saya rakam,” katanya dikala temubual bersama FMT. 

Menurutnya, jenayah itu berlaku semenjak 17 lalu, bermula tahun 2000.

“Bayangkan berapa ramai cukup umur yang menjadi mangsa,” kata Khairul, yang mengetuai Pertubuhan Kebajikan dan Sosial Malaysia (Perbak).

 “Saya bukan buat tuduhan palsu. Saya buat dakwaan ini berdasarkan akreditasi daripada mangsa dan pengalaman saya sendiri semasa berada di sana.”

 Khairul berkata setelah ditekan, si pelaku mengaku melaksanakan jenayah tersebut, bagaimanapun tidak mengingati berapa ramai dimangsakan dan memaklumkan hanya melaksanakan “seks ringan” sahaja.

 Menurutnya, dia pernah “tengok depan mata sendiri” dikala menghuni sentra itu 15 tahun yang lalu, dan masih stress berat bagaimana orang yang sama pernah cuba meliwatnya.

 Khairul mendakwa sudah 9 cukup umur berumur antara 13 dan 18 tahun membuat aduan.

 Bagaimanapun, mangsa disogok wang dan diugut tidak membocorkan rahsia kepada pihak lain, atau berdepan tindakan dipindahkan ke sekolah Tunas Bakti Juvana, sebuah sekolah untuk kanak-kanak bermasalah.

 Khairul menunjukkan teladan kes seorang cukup umur sebelum ini mengaku diliwat lebih 40 kali sehingga mengakibatkan kecederaan, tetapi kemudian dihantar ke sekolah tersebut.

 Tiada tindakan

 Khairul berkata sehingga hari ini, tiada tindakan diambil walaupun laporan polis dibuat semenjak 2010.

 “Kami persoal kenapa sehingga hari ini tiada tindakan daripada pihak polis diambil walaupun banyak laporan dibuat kepada pelaku. Laporan dibuat pada 2010, 2011, dan terbaharu 2017.

 “Saya desak sekali lagi kes ini dibuka semula dan satu tindakan drastik diambil. Tidak kiralah gosip ini berlaku beberapa tahun lepas, asalkan hukuman setimpal dikenakan,” katanya.

 Khairul berkata aduannya kepada JKM turut menemui jalan buntu.

 “Tiada hukuman dikenakan, sebaliknya alasan yang diberikan, pihak mereka mahu menyiasat terlebih dahulu. “Kenapa pegawai ini dibiarkan begitu sahaja, kenapa tidak dipenjara?”

 “Niat saya untuk membantu bawah umur dari terus menjadi mangsa dan tidak mahu melihat ramai lagi menjadi mangsa.

 “Saya dedahkan perkara ini bukan suka-suka, saya ada bukti dan saya bertemu empat mata dengan pelaku dan rakam setiap percakapan,” katanya, dan mempersoalkan sama ada perkara sama berlaku di sentra jagaan lain tetapi tidak diketahui kerana mangsa diugut.

 Perbak yang dipimpin dia kini menjaga lebih 1,700 penghuni yang pernah tinggal di sentra jagaan JKM. FMT sedang berusaha menerima reaksi JKM.  sumber

Nota :

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
1995 – 2004 - Datuk Dr Zaharah bt Sulaiman
8 Apr 2009 - 08 Apr 2012 - Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil   
16 Mei 2013 - kini - Datuk Seri Hajjah Rohani bin Abdul Karim 
Baca Juga :
Fastaqim kelam-kabut di landa ribut dan petir
Cobaan atau Kemurkaan Allah?
PANDANGAN EZAM TERHADAP PEMENJARAAN YB TIAN CHUA Tian dan makna keadilan.
Kalau tak membohong bukan Pas namanya 

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Bekas penghuni sentra JKM dakwa warden liwat sampaumur dibiarkan bebas"

Post a Comment