Berita Semasa

Banteras Rasuah : Pulau Pinang Dahului Negeri Lain

Setakat 18 Julai 2017, kerajaan negeri Pulau Pinang belum mendapatkan sebarang surat rasmi daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung Ikrar Bebas Rasuah (IBR).

 Justeru, kenyataan Ketua Pesuruhjaya, SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad kononnya kerajaan negeri enggan menandatangani IBR yaitu bersifat politik.

 Perlu diingatkan Ketua Menteri pernah mendapatkan lawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low untuk menandatangani ikrar integriti, namun tidak mencapai persetujuan.

 Kegagalan berpunca daripada keengganan kerajaan persekutuan memasukkan syarat yang diminta oleh kerajaan negeri dalam ikrar itu, iaitu“mewajibkan semua pemegang jawatan pentadbiran kerajaan mengisytiharkan aset peribadi mereka secara umum.”

 Tidak ada maknanya, jikalau sekadar menandatangani ikrar tetapi tidak serius dan tiada keberanian untuk mengambil tindakan konkrit bagi membasmi rasuah yang bermula di peringkat tertinggi pentadbiran kerajaan. Selepas mengambilalih pentadbiran Pulau Pinang pada tahun 2008, kerajaan negeri memperkenalkan 10 polisi membanteras rasuah.

 Maka, tidak hairanlah, Pulau Pinang diikhtiraf negeri paling bersih dan buat pertama kalinya dalam sejarah Malaysia, Pulau Pinang satu-satunya negeri mendapat kebanggaan Transparency International, selain kebanggaan oleh Ketua Audit Negara.

 Sepuluh (10) polisi banteras rasuah yang telah dilaksanakan oleh kerajaan negeri :-

1. Amalan pentadbiran yang berlandaskan Princip CAT. (Cekap, Akauntabiliti,Telus) 

2. Menginstitusikan pengisytiharan harta secara terbuka oleh Ketua Menteri dan barisan Exco. 

3. Melaksanakan tender terbuka yang kompetitif. 

4. Tidak membenarkan andal keluarga untuk melibatkan diri dalam kontrak kerajaan. 

5. Menidakkan ADUN dan andal pentadbiran daripada diluluskan permohonan tanah Kerajaan Negeri. 

6. Melindungi pemberi maklumat atau ‘peniup wisel’ tulen. 

7. Mengambil tindakan ke atas pemimpin yang hidup mewah melebihi pendapatan rasminya. 8. Telus dalam perlindungan politik. 

9. Tidak mendapatkan ‘sumbangan’ peribadi. 

10. Mengambil tindakan tegas ke atas pegawai yang melanggari ke semua perkara di atas.

 Hakikatnya, apa yang dilakukan oleh Pulau Pinang untuk membanteras rasuah jauh melebihi negeri-negeri di bawah pentadbiran BN. Pulau Pinang mengotakan apa yang dikata !

YB Dato' Haji Abdul Malik Kassim,
Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Banteras Rasuah : Pulau Pinang Dahului Negeri Lain"

Post a Comment